Τα παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -Το βλέμμα στις κάλπες - iefimerida.gr

Τα παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -Το βλέμμα στις κάλπες

Και νέα κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή / Φωτογραφία Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα «φάντασμα» πλανάται πάνω από τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Και αυτό δεν είναι άλλο από την προεδρική εκλογή του 2020, ο φόβος ενός ατυχήματος και οι συνακόλουθες πρόωρες εκλογές.

Ένα σενάριο που με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και που προκαλεί τρόμο, μεταξύ άλλων, σε όσους παρακολουθούν τη διαρκή επιδείνωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας του παγώματος των μεταρρυθμίσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σιγουριά των 10 μονάδων διαφορά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, θέλει μετά τις βουλευτικές του 2019 -όποτε κι αν γίνουν αυτές, άνοιξη ή φθινόπωρο- να έχει καθαρό ορίζοντα 4ετίας, ώστε να εφαρμόσει την πολιτική του.

Ακόμα και με αυτοδυναμία, ακόμα και με ευρεία πλειοψηφία, η αναζήτηση 180 ψήφων που απαιτεί το σημερινό Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια δύσκολη άσκηση που εγκυμονεί πάντα κινδύνους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΔ προχώρησε στην «ντρίπλα» της υπερψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος (για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις πρόωρες εκλογές), έστω κι αν διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που προτείνει το κυβερνών κόμμα και ειδικά με την εκλογή Προέδρου απευθείας από τον λαό. Η επόμενη Βουλή -εφόσον, όπως όλα δείχνουν, το άρθρο ψηφιστεί στην παρούσα Βουλή με πάνω από 180 βουλευτές- θα μπορεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών να διαμορφώσει το άρθρο 32, έτσι όπως επιθυμεί η Πειραιώς. Και έτσι θα κάνει, λένε οι πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, ώστε να απομακρυνθεί οριστικά το αγκάθι των πρόωρων εκλογών.

Η κίνηση της ΝΔ έπιασε στον ύπνο τον ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό προς στιγμήν ο Γ. Κατρούγκαλος απείλησε να αποσυρθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία και να μην ψηφίσουν τη δική τους πρόταση ώστε να μη δοθεί λευκή επιταγή στην ΝΔ, να αλλάξει το άρθρο όπως θέλει μετά τις εκλογές. Η τελευταία ανακοίνωση του Μαξίμου όμως και η τοποθέτηση χθες του Αλέξη Τσίπρα απομάκρυναν οριστικά το ενδεχόμενο.

Παραδόξως, την ίδια αγωνία έχει και το Μαξίμου, όπως φάνηκε χθες από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Που προκάλεσε, εις μάτην, όπως προέκυψε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και για δεύτερη θητεία.

Αποκρούοντας παράλληλα τα σενάρια για δεξιά παρένθεση, με «ηρωικές» αναφορές για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Ασχέτως του πώς δικαιολόγησε την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσιπρας, φαίνεται πάντως ότι και το Μαξίμου αποκρούει το σενάριο των πρόωρων εκλογών το 2020 και επιδιώκει συναίνεση. Τι συμβαίνει;

Στελέχη της αντιπολίτευσης εξηγούν ότι η στάση του πρωθυπουργού ερμηνεύεται υπό το φως των όσων σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές. Δηλαδή την πρόθεσή του, γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, να προχωρήσει σε δεύτερες, πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά τις βουλευτικές του 2019, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος για την εκλογή ΠτΔ και δεν διαθέτει τις απαιτούμενες 180 ψήφους για την εκλογή του. Αφού φυσικά ψηφίσει προηγουμένως την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει το επιτελείο του πρωθυπουργού, που διαβάζει φυσικά με πολλή προσοχή τις δημοσκοπήσεις και γνωρίζει τις τάσεις που έχουν παγιωθεί τους τελευταίους μήνες. Το ενδεχόμενο μιας βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο) και «καπάκι» μετά νέες εκλογές και δεύτερη ήττα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο θέλουν να προλάβουν. Γι' αυτό και αποκρούουν τις ιδέες για δεξιά παρένθεση και επιζητούν τη συναίνεση στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν μάλλον παραδοξολογία το σενάριο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός περί υπόγειων συνομιλιών μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να προταθεί ως υποψήφιος Πρόεδρος στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, που βρίσκεται στην αποστρατεία. Σημειώνοντας ότι είναι αδύνατον να υπάρξει τέτοια συμφωνία, που θα έθετε σε δοκιμασία τη συνοχή της ΝΔ.

Το μετεκλογικό τοπίο εξηγεί και τη στάση των δύο μεγάλων κομμάτων στα άλλα άρθρα του υπό αναθεώρηση Συντάγματος. Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όσον αφορά την κατεύθυνση των άρθρων είναι μια έμμεση ομολογία ότι στη Βουλή μετά τις εκλογές την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά και η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τα 2 κόμματα μαζί όλα τα άρθρα που προτείνουν να αναθεωρηθούν, με αυξημένη έτσι πλειοψηφία, και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει τελικά, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Της πεποίθησης και των δύο παικτών ότι η επόμενη Βουλή θα έχει πλειοψηφία ΝΔ.

Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί τη δική του τακτική. Γνωρίζει ότι η σύγκλιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή είναι αδύνατη, με εξαίρεση ίσως το άρθρο για την ποινική ευθύνη υπουργών, και επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του απαραίτητου «μπαλαντέρ». Του τρίτου παίκτη, η ψήφος του οποίου θα είναι απαραίτητη στη ΝΔ για να τροποποιηθούν διατάξεις που θα θέλουν αυξημένη πλειοψηφία. Γι' αυτό επιδιώκει κανένα άρθρο να μη διαθέτει 180 ψήφους στην παρούσα ψηφοφορία, ώστε να έχει ανάγκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ στην επόμενη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ