Τα «αγκάθια» της κυβέρνησης -Κόκκινα δάνεια, προστασία πρώτης κατοικίας, νέοι γ.γ. στα υπουργεία και Ελληνικό - iefimerida.gr

Τα «αγκάθια» της κυβέρνησης -Κόκκινα δάνεια, προστασία πρώτης κατοικίας, νέοι γ.γ. στα υπουργεία και Ελληνικό

Φωτογραφία Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ξεκινάει σήμερα το «ξεσκόνισμα» από τα τεχνικά κλιμάκια, τη Δευτέρα αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών και όσο κι αν ο Π. Μοσκοβισί -που ξαναβρίσκεται στην Αθήνα- θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι «όλα καλά, όλα ανθηρά», αυτή τη φορά τα πράγματα θα ζορίσουν.

Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν ότι οι ξένοι τεχνοκράτες θα πιέσουν την ελληνική πλευρά, μεταφέροντας τη γκρίνια των Ευρωπαίων για τις καθυστερήσεις, που συνεχίζουν να καταγράφονται στις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις. Κι αυτή τη φορά δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, που υπήρχαν στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου.

Ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται οι εκκρεμότητες στο πεδίο των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα του νέου πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας, η τοποθέτηση των νέων «μόνιμων» Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις, ειδικά αυτή του Ελληνικού που δείχνει να έχει «κολλήσει». Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο το ανέδειξε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος στο γεύμα εργασίας που είχε με Έλληνες επιχειρηματίες στην Αθήνα κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την υποχρέωση «αποπολιτικοποίησης» των Γενικών Γραμματειών, αλλά κυρίως με την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη δομή και λειτουργία του Δημοσίου, που σύμφωνα με τους δανειστές, λειτουργεί ανασχετικά στην επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, η παράταση του νόμου Κατσέλη εκπνέει σε ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παζαρεύει με τις τράπεζες για τα νέα όρια προστασίας, ο χρόνος κυλάει και το «βουνό» των 85 δις ευρώ σκιάζει απειλητικά τις προοπτικές της οικονομίας. Πέρα από τις πρώτες επαφές που θα γίνουν επί τη βάσει του κυβερνητικού σχεδίου για μια ολιστική ρύθμιση οφειλών, που θα συμπεριλαμβάνει την επιδότηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων για τους ασθενέστερους, αυτό που «καίει» είναι το σχέδιο για το «ξεφόρτωμα» ως 20 δις ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν βάσιμους λόγους για να «κολλήσει» η εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος κι όσο κι αν θεωρητικά μπορεί η εκταμίευση να γίνει μαζί με τη δεύτερη δόση στο τέλος του έτους, μια τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει το κλίμα σε μια συγκυρία όπου ο ΟΔΔΗΧ ψάχνει το «παράθυρο» για την έκδοση ομολόγου.

Αντιθέτως, παρά το ότι η κυβέρνηση αθέτησε δύο φορές τη δέσμευση για την πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, παρά την ενόχληση που εξέφρασαν συνάδελφοι του Γ. Χουλιαράκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα κρατηθεί χαμηλά. Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν, δε, ότι ο όγκος των «καθαρών» οφειλών- εξαιρουμένων δηλαδή όσων αμφισβητούνται δικαστικά- είναι περίπου στο 1 δις ευρώ, άρα σχετικά διαχειρίσιμος τους επόμενους μήνες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται, πάντως, οι επαφές με τους επικεφαλής για το θέμα των δικαστικών αποφάσεων, που απειλούν να ανατρέψουν βασικές μνημονιακές διατάξεις. Όπως προέκυψε, μάλιστα, από τις δηλώσεις του επικεφαλής του EWG στο insider, υπάρχει έντονος προβληματισμός στις Βρυξέλλες και κίνδυνος να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, για να κλείσει το όποιο δημοσιονομικό «κενό».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ