Ξεκίνησε και... τελείωσε η Συνταγματική Αναθεώρηση -Αβυσσος χωρίζει τα κόμματα - iefimerida.gr

Ξεκίνησε και... τελείωσε η Συνταγματική Αναθεώρηση -Αβυσσος χωρίζει τα κόμματα

Φωτογραφία Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ώδινεν συνταγματική αναθεώρηση και έτεκεν... μικροκομματική προεκλογική αντιπαράθεση!

Η χθεσινή πανηγυρική έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος στην ολομέλεια της Βουλής, έπεισε και τον πλέον καλόπιστο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, και εξ αντιδράσεως και τα άλλα κόμματα, εκμεταλλεύθηκαν την κορυφαία προνομία της εθνικής αντιπροσωπείας, για να καταλάβουν θέσεις στην προεκλογική εκστρατεία που ουσιαστικά έχει αρχίσει-και προβλέπεται… «χωρίς γάντια»!

Και στην πραγματικότητα, αυτή η πρώτη και πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση, επί της ουσίας ήταν και… η τελευταία, αφού κατεφάνη ότι όσες και αν ακολουθήσουν, συνταγματική αναθεώρηση δεν πρόκειται να γίνει… πριν περάσουν 10 χρόνια, δεδομένου ότι οι όροι που θέτουν όλες οι πλευρές είναι διαμετρικά αντίθετες, και σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπεται προοπτική σύγκλησης…

Το κλίμα φρόντισαν να το θερμάνουν, πριν λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, οι αγορητές των κομμάτων αλλά και οι βουλευτές που προηγήθηκαν στο βήμα (ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ…) που ενώ επικαλούνταν τη συναίνεση «που είναι προαπαιτούμενο για κάθε συνταγματική αναθεώρηση…», στην συνέχεια σφυροκοπούσαν ανηλεώς τα άλλα κόμματα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κυβερνητικών ομιλητών τον χαρακτηρισμό της ΝΔ ως «εκπροσώπου του νεοφιλελευθερισμού» και «ακροδεξιών αντιλήψεων» κόμμα!

Άδηλες προθέσεις…

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, ως κοινό επιμύθιο των τοποθετήσεών τους, είχαν το επιχείρημα ότι με τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την… με συνοπτικές διαδικασίες αναθεώρηση του συντάγματος(η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών, ενώ όλες οι προηγούμενες ανάλογες συζητήσεις στο κοινοβούλιο διήρκεσαν τουλάχιστον επί ένα εξάμηνο…) στην ουσία χρησιμοποιεί την πρότασή του, για να στερήσει… από την επόμενη κυβέρνηση τη δυνατότητα να επαναφέρει θέμα εκσυγχρονισμού του Καταστατικού Χάρτη της χώρας!

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης, για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους αυτό, αναφέρθηκαν σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, με τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε «εξηγήσει» ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση, δεν αποβλέπει μόνο στο να υιοθετηθούν βασικές θέσεις του, αλλά και να στερήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ το δικαίωμα να ζητήσει αυτή αναθεώρηση! Και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε χθες, δεν μπήκε καν στον κόπο να διευκρινίσει τι ακριβώς είπε και εννοούσε…

Κατ’ επίφαση «συναινετικός» ο κ. Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας στην πρωτομιλία του, θέλησε να δώσει την εικόνα του συναινετικού πρωθυπουργού, που καλόπιστα καλεί όλα τα κόμματα σε εθνική συνεννόηση σε ένα τόσο καίριο ζήτημα, όπως η αναθεώρηση του συντάγματος, συναίνεση που απαιτεί και το ίδιο το σύνταγμα με τις προβλέψεις του άρθρου 110.

Παρουσίασε συνοπτικά την κυβερνητική πρόταση- απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από την υποχρεωτική διάλυση της Βουλής, καθιέρωση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, αλλαγή του επίμαχου άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αλλά όριο στις βουλευτικές θητείες, την δική του… εκδοχή περί «διακριτών ρόλων Κράτους –Εκκλησίας», την κοινωνική στήριξη. Στην πρωτομιλία του, δεν είπε κουβέντα για την αλλαγή του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που ζητά πιεστικά και σχεδόν ως προϋπόθεση για να πάρει μέρος στην συζήτηση, η ΝΔ. Τα «βαριά», τα κράτησε για την δευτερολογία του, γνωρίζοντας τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη…

Στημένο σκηνικό σύγκρουσης…

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί, ότι στην χθεσινή συνεδρίαση, και κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει οι δευτερολογίες και τριτολογίες των πολιτικών αρχηγών να γίνονται αφού ολοκληρωθούν οι ομιλίες όλων των αρχηγών κομμάτων, ο κ. Βούτσης… επέτρεψε (ονομάζοντάς τες «παρεμβάσεις»…) τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν ένα… «προσωπικό» μαχητικό διάλογο σχεδόν επί δύο ώρες ως για να διατρανωθεί και «ζωντανά» από τηλεοράσεως το σκηνικό σύγκρουσης και πόλωσης και προκαλώντας την δικαιολογημένη αγανάκτηση της κ. Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Μητσοτάκης, σήκωσε το γάντι…

Αλλά και από πλευράς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή της ομιλίας του, έδειξε την δυσπιστία του στα «συναινετικά» που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τον κατηγόρησε ευθέως ότι ενώ του είχε προτείνει πριν από 2,5 χρόνια να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, αυτός σκοπίμως δεν το έκανε για να θέσει το ζήτημα σε προεκλογική και φορτισμένη περίοδο και τόνισε ότι την ώρα που επικαλείται τη συναίνεση, υποστηρίζει δημόσια το… δόγμα Πολάκη και λασπολογεί εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, ότι εργαλειοποιεί και «ΣΥΡΙΖΟποιεί» το σύνταγμα και το χρησιμοποιεί για να καλλιεργήσει την πόλωση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού παρέθεσε τις ολοκληρωμένες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις του κόμματος του για αναθεώρηση 57 άρθρων που αφορούν τις βασικές πρόνοιες για τους θεσμούς του κράτους (από τη διαδικασία προεδρικής εκλογής, το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα την οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέχρι το περιβάλλον, την ανώτατη παιδεία (άρθρο 16), την κοινωνική αλληλεγγύη και την καθιέρωση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα) κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην προσχηματική συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει «δεν λέει τίποτε για την δημόσια διοίκηση, την παιδεία, τους θεσμούς…»

Ο κ. Τσίπρας σε ρόλο… συνταγματικού δικαστή

Ίσως, όμως, όπως σημείωναν πολιτικοί κύκλοι της εν γένει αντιπολίτευσης, αυτό που ανεδείχθη από τη χθεσινή σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη είναι ουσιαστικά η… παγερή αδιαφορία του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση (εφ’ όσον δεν μπορεί να την κάνει στα μέτρα του…) και η χρησιμοποίησή της για καθαρά επικοινωνιακούς προεκλογικούς λόγους.

Και ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι στην πρόταση Μητσοτάκη να συμφωνήσουν τα κόμματα της παρούσας Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 180, για το ποια είναι τα προς αναθεώρηση άρθρα («όλα όσα προτείνει η κυβέρνηση και το σύνολο της αντιπολίτευσης»,) και η επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές να εγκρίνει την αναθεώρηση ή μη των συγκεκριμένων άρθρων αλλά και του περιεχομένου τους, με απλή πλειοψηφία 151, ο κ. Τσίπρας αντέδρασε βίαια!

«Εσείς, κ.Τσίπρα, που πιστεύετε και προτείνετε την καθιέρωση δημοψηφισμάτων, γιατί αρνείστε την ευκαιρία στον λαό όχι μόνο να ψηφίσει για κυβέρνηση, αλλά και για την κατεύθυνση της συνταγματικής αλλαγής, ανάλογα με το ποιο κόμμα θ’ αναδειχθεί νικητής;», προκάλεσε τον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης.

Και η χαρακτηριστική απάντηση του πρωθυπουργού ήταν να τον κατηγορήσει για λαϊκισμό («επικαλείσθε το δημοψήφισμα, θεσμό όμως στον οποίο δεν πιστεύετε!») και να… ρίξει ακόμη περισσότερο λάδι στην φωτιά επικαλούμενος μια καινοφανή «θεωρία», την οποία απορρίπτει το σύνολο των Ελλήνων συνταγματολόγων, πλην ενός που μνημόνευσε ο κ. Τσίπρας:

Πως όσα άρθρα αποφασισθούν από τη σημερινή βουλή ως αναθεωρητέα με 180 ψήφους, τότε η επόμενη βουλή μπορεί μεν να τα εγκρίνει- αυτά τα συγκεκριμένα, όχι άλλα- με απλή πλειοψηφία 151, αλλά… χωρίς να έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει και την κατεύθυνση που θα έχουν! Κάτι που δεν έχει ισχύσει ποτέ σε καμιά προηγούμενη αναθεώρηση, δεν αναφέρετε ρητά στο σύνταγμα, και είναι τελείως αντίθετη με το πνεύμα του!

Αντίθετα όλα τα κόμματα

Οξεία κριτική ως «επικοινωνιακό προεκλογικό τέχνασμα», δέχθηκε η κυβερνητική πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πιο άγρια και σκληρή, αυτή της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ, την οποία κατηγόρησε ο κ. Τσίπρας ως «δεκανίκι της ακροδεξιάς ΝΔ…», με την κ. Γεννηματά να του απαντάει σε οργίλο ύφος πως «επικαλείται ψευδώς την συναίνεση στην Βουλή, και την ίδια μέρα αποκαλύπτεται ότι, πιστός στο δόγμα Πολάκη, εντείνει τον πόλεμο λάσπης βάζοντας την Δικαιοσύνη με καθυστέρηση… 12 ετών, να διατάξει το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη…»

Αξιολογώντας τις επιμέρους τοποθετήσεις των κομμάτων κατά την πρώτη συνεδρίαση για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά ταυτόχρονα τόσο το ύφος όσο και τα επιχειρήματα των πολιτικών αρχηγών, η εντύπωση των πολιτικών παρατηρητών αλλά και της κοινής γνώμης, στο μέτρο που αντανακλάται στα σχόλια που κατέκλυσαν ενημερωτικά σαϊτς αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως η χθεσινή πανηγυρική έναρξη στην Βουλή, απέδειξε ότι… οι όμορφες συνταγματικές αναθεωρήσεις, όμορφα και εκ του πονηρού καίγονται!


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ