Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ιδιωτικοποιήσεις

Το σχέδιό του για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων οργανισμών κοινής ωφελείας θα ξεδιπλώσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του για την ΕΥΑΘ, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει.

«Είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης», σημείωσε, μιλώντας στον Real fm, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας ένα σαφές πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν οι δημόσιοι οργανισμοί προς όφελος του καταναλωτή.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως σημειώνει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες, με πειστικό τρόπο, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να έχουν θετικό πρόσημο για καταναλωτές και εργαζόμενους.

Ήδη στον τρίτο όροφο της Πειραιώς επεξεργάζονται τα οικονομικά στοιχεία δημοσίων οργανισμών, ώστε να είναι σε θέση να εκπονήσουν συγκεκριμένο πλάνο για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν είναι, κυρίως, τα χρέη των οργανισμών αυτών προς ιδιώτες αλλά και ο δανεισμός τους. «Είναι απαραίτητο να απαλλαγούν οι οργανισμοί αυτοί από τα χρέη τους και στη συνέχεια να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη τους. Πάνω σε αυτό το σχέδιο μπορούμε στη συνέχεια, να καλέσουμε επενδυτές να βάλουν τα χρήματα τους», όπως εξηγούν στη ΝΔ.

Εκτός της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στον κατάλογο που καταρτίζεται, περιλαμβάνονται τα ναυπηγεία και ο τομέας της ενέργειας. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι σαφώς η ΔΕΗ. Πέρα από τον εξορθολογισμό λειτουργίας και την εξυγίανση της εταιρείας, ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην ανάγκη μείωσης των τιμολογίων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Σε καμία περίπτωση, τονίζουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό δεν αφορά απολύσεις εργαζομένων.

Η έννοια των μεταρρυθμίσεων έχει πολλές φορές αρνητική φόρτιση ως προς το περιεχόμενο τους και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στο να εξηγήσει, πως αν γίνουν με σωστό τρόπο και σχέδιο μόνο οφέλη μπορούν να φέρουν τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους εργαζόμενους των δημόσιων οργανισμών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΟΤΕ που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι, «όταν μπήκε ιδιώτης επενδυτής στον ΟΤΕ δεν έγιναν απολύσεις. Υπήρχαν πράγματι προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όμως με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Αλλά ο ΟΤΕ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΤΕ πριν από 10 χρόνια. Είναι μια καινοτόμος επιχείρηση, η οποία επενδύει στις υποδομές. Κατά συνέπεια είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή συνδυάζεται αυτόματα με απολύσεις».

Κομβικό ρόλο στα σχέδια της Πειραιώς για τους οργανισμούς κοινής ωφελείας θα έχει η εποπτική αρχή που θα δημιουργηθεί με διττό ρόλο. Πρώτον, τον έλεγχο λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών και δεύτερον, τη ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής με στόχο τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει στενή οικονομική εκμετάλλευση των κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ