Ολόκληρη η συνταγή για τα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη -Από το βιβλίο «Συνταγές με... Ιστορία» [εικόνες]

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Συνταγές με... Ιστορία», από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Τα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη έχουν τη δική τους ιστορία, όπως φαίνεται και στο βιβλίο «Συνταγές με... Ιστορία», που επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα βιβλίο συνταγών, καθώς μεγάλο κομμάτι του είναι αφιερωμένο στη ζωή της δίπλα στον βουλευτή από την Κρήτη και μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στην οικογένειά της.

Στο εν λόγω βιβλίο, η Μαρίκα Μητσοτάκη μαγειρεύει και θυμάται: την κουζίνα της μητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόμη, προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τα παιδιά, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Από τα παράνομα μπισκοτάκια του Μπους, στα «κρυφά» παγωτά του Χέλμουτ Κολ, στο πρωθυπουργικό  σαντουιτσάκι και στην παρ’ ολίγον γκάφα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι αναμνήσεις και τα στιγμιότυπα από την πολυτάραχη ζωή της ξετυλίγονται κάνοντας αυτό το βιβλίο μαγειρικής ξεχωριστό.

Ανάμεσα στις παραδοσιακές συνταγές της «κυρίας Μαρίκας» (επιμέλεια συνταγών από την Κατερίνα Μητσοτάκη), υπάρχει και μία από τις πιο διάσημες, τα περίφημα ντολμαδάκια.

Τα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη

Τα υλικά

1 κιλό κιμά ανάμεικτο (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)

3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

ζωμό από χωριάτικο κοτόπουλο

1 φλυτζάνι του τσαγιού (250 ml) ελαιόλαδο

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι

Αλάτι, πιπέρι

500 γραμμάρια φρέσκα αμπελόφυλλα

50 γραμμάρια βούτυρο ή στάκα

Για το αυγολέμονο:

3 κρόκους αυγών

2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ

3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) ζουμί από τα ντολμαδάκια

1 κύβο κότας

Αλάτι, πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας (30 ml) γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε μακρόστενα ντολμαδάκια. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα προσεκτικά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό του χωριάτικου κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη στάκα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για όση ώρα βράζουν. Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα προσθέτουμε το ζουμί από τα ντολμαδάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά. Κατόπιν τον κύβο κότας, το κορν-φλάουρ. Περιμένουμε να πήξει και στο τέλος ρίχνουμε το εβαπορέ και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το αυγολέμονο και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια και με στάκα μαζί με το αυγολέμονο.

Ας σημειωθεί ότι το βιβλίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, στο Μουσείο Μπενάκη, ανήμερα της συμπλήρωσης 91 χρόνων από τη γέννησή της. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ και συμμετείχαν στη συζήτηση η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου Άρτεμις Σκούταρη, η διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, ο εκδότης Θάνος Ψυχογιός και ο chef Άκης Πετρετζίκης.

«Είναι δύσκολο και μοιάζει κάπως άτοπο να μιλήσεις για την πολύ οικεία σχέση με τη μάνα σου», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Όλοι πάντως τη θυμούνται για τον δυναμικό χαρακτήρα και τη μεγάλη καρδιά της». Ήταν κόρη μεγαλοαστικής οικογένειας και τα είχε όλα μπροστά της όταν τη βρήκε η πολιομυελίτιδα. «Της είπαν να μην περπατήσει και περπάτησε», συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη, «της είπαν να μην κάνει παιδιά και έκανε τέσσερα. Υπήρξε πάντοτε γενναία και αποφασιστική. Κέρδισε όλους τους Κρητικούς, που έσπευσαν να την κάνουν δική τους. Υπήρξε το απόλυτο στήριγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιμετώπισε γενναία την εξορία στο Παρίσι, δεν παραπονέθηκε ποτέ και ήξερε πώς να ευχαριστεί τους πάντες, μαγειρεύοντας μπακαλιάρο σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα και παστίτσιο. Τα φαγητά της εκπροσωπούσαν τον τρόπο της φιλοξενίας της, όπως τόνισε και η Μπάρμπαρα Μπους. Έστησε τις βάσεις για την οργάνωση γυναικών της ΝΔ και ο κόσμος την αγάπησε βαθιά γιατί ήταν μπροστά από την εποχή της, σταθερά προοδευτική και ανυποχώρητα φιλελεύθερη, η πραγματική δύναμη πίσω από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».

Οι τρεις κόρες της Μαρίκας Μητσοτάκη -Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου, στο Μουσείο Μπενάκη

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Αντώνης Σρόιτερ παρατήρησε ότι «Το βιβλίο ''Συνταγές με... Ιστορία'' δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής. Περιέχει την προσωπική ιστορία της Μαρίκας Μητσοτάκη, εντυπωσιακά παραπολιτικά στιγμιότυπα και, βεβαίως, περιέχει τις συνταγές της, που καθήλωσαν και μάγεψαν προσωπικότητες από όλον τον πλανήτη».

«Με την αλήθεια της η Μαρίκα Μητσοτάκη δημιούργησε τα πάντα», σημείωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη: «Πάνω από το αλευρωμένο φύλλο της αλήθειας πρόσθεσε τη γέννηση του θάρρους και ζήτησε από τις γυναίκες να μη φοβηθούν. Εν συνεχεία τα πασπάλισε όλα με αγάπη».

Η Μαρίκα και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένα ζευγάρι που κατάφερε να μείνει ενωμένο και ερωτευμένο όλη του τη ζωή. Για «ξεχωριστό, δοτικό και πληθωρικό άνθρωπο», έκανε λόγο από την πλευρά του ο Άρης Πετρετζίκης. «Η Μαρίκα είχε τις μαγικές δυνάμεις που έχει ένας μάγειρας ο οποίος ξέρει πώς να ενώνει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι του. Οι μεγαλύτερες συναινέσεις, άλλωστε, έχουν γίνει πάνω από ένα τραπέζι. Και η Μαρίκα έδειξε καλύτερα από όλους πως το φαγητό είναι για να θρέψει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή μας».

Η διευθύντρια επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κύρα Κάπη
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ