Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζουν τους Έλληνες παραγωγούς ελαιόλαδου να αναζητήσουν νέες αγορές.
Το Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα μιλά, μεταξύ άλλων, για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και πώς το διεθνές σκηνικό και δη η επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ βάζει σε περιπέτειες το δημοφιλές προϊόν.
Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μίλησε με ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι στο άκουσμα των δασμών του Τραμπ μπήκαν αμέσως στη διαδικασία να αναζητήσουν εναλλακτικούς αγοραστές σε άλλα μέρη του κόσμου.
Ένας από τους παραγωγούς λαδιού, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, δεν έχασε πολύ χρόνο όταν την άνοιξη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με δασμούς. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η οικογενειακή του επιχείρηση είχε βρει έναν νέο αγοραστή στη Βραζιλία, όπου συνήθως κυριαρχεί το πορτογαλικό ελαιόλαδο. Το πρώτο του φορτίο 15.000 φιαλών αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Ιτάπουα σε δύο εβδομάδες.

Οι δασμοί του Τραμπ και το ελαιόλαδο
Όταν το Reuters επισκέφθηκε το αγρόκτημά του την Παρασκευή, ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι βρισκόταν κοντά στο να κλείσει μια ξεχωριστή συμφωνία με έναν νέο πελάτη στην Αυστραλία, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι όσα έκανε ο Τραμπ, ή απειλεί να κάνει, είναι ένα μάθημα για τους παραγωγούς να μη στηρίζουν όλη τους την παραγωγή σε μία αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, προκαλώντας αναταραχή σε βιομηχανίες από το κρασί και τα ροδάκινα μέχρι τα αυτοκίνητα.
Η απειλή των δασμών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, όπως έκανε γνωστό ο Τραμπ, ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για μια σκληρή διαπραγμάτευση Βρυξελλών-Ουάσιγκτον, ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία αμοιβαία επωφελής για τις δύο πλευρές και προφανώς να γίνει προσπάθεια να αποτραπεί η εφαρμογή ενός δασμού σε τέτοιο ύψος, που θα πλήξει σοβαρά τις εμπορικές τους σχέσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα, ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιόλαδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνει εκεί περίπου 8.000-10.000 τόνους ετησίως.
Τρεις από τους άλλους κορυφαίους παραγωγούς -η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία- βρίσκονται στην Ευρώπη και αντιμετωπίζουν το ίδιο αίνιγμα, ενώ, όπως αναφέρει το ξένο ΜΜΕ, η βιομηχανία λαδιού είναι τεράστια για την Ελλάδα.