Προσοχή! Το «κεραμίδι», μπορεί ν'αποδειχθεί ο πυροκροτητής της εξέγερσης... - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Προσοχή! Το «κεραμίδι», μπορεί ν'αποδειχθεί ο πυροκροτητής της εξέγερσης...

Σωστή πολιτική, σωστή διαχείριση, είναι αυτή που κατ' αρχήν είναι ρεαλιστική. Και τελεσφόρα. Το να θέτεις στόχους και να εξαγγέλεις μέτρα για να τους πετύχεις που εκ προοιμίου είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθούν, ή η συνολικότερη ζημιά που θα προκαλέσουν είναι μεγαλύτερη από το αβέβαιο όφελός τους, συνιστά προχειρότητα κι' έλλειψη σχεδιασμού με προοπτική.

Η Ελλάδα είχε και εξακολουθεί να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα. Εκτός από την δραστική περικοπή των δαπανών (ένα σοβαρό κράτος θα ξεκινούσε από την πάταξη των σπαταλών, βέβαια...) επιβάλλεται και η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Και στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε η φορολόγηση των ακινήτων. Σ' όλες τις σοβαρές και ευνομούμενες χώρες προβλέπεται και εφαρμόζεται φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Κατά τρόπο δίκαιο και αναλογικό, όμως. Αποκτάς ένα ακίνητο και ξέρεις εκ των προτέρων ποια θα είναι η ετήσια φορολογική επιβάρυνση σου. Κάνεις το κουμάντο σου και δεν σε αιφνιδιάζει κανείς.

Στην δική μας χώρα της... φαιδράς πορτοκαλέας ,για προφανείς λόγους κατίσχυσης και σ' αυτό το πεδίο της λογικής του πελατειακού κράτους ,η επιβολή φορολογίας στην ακίνητη περιουσία ήρθε πολύ αργά. Και ως... κεραμίδα στο κεφάλι των εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων (έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως...), που καλούνται τώρα να πληρώσουν μαζεμένα τα "σπασμένα" πάμπολλων δεκαετιών ξεγνοιασιάς και αβελτηρίας. Και, μάλιστα, στην δυσμενέστερη οικονομική συγκυρία για την ελληνική κοινωνία , ιδίως την ραχοκοκαλιά της, την μεσαία τάξη,που έχει δει τα εισοδήματά της να μειώνονται στο μισό μέσα σε τρία χρόνια και τα έξοδα διαβίωσής της να πολλαπλασιάζονται λόγω της πρόσθετης φορολογίας επί των πάντων!

Ως να μην αρκούσε το "χαράτσι" (η "έκτακτη" επιβάρυνση επί της ακίνητης περιουσίας, που όχι μόνο...μονιμοποιείται αλλά γίνεται και επαχθέστερη!) που για μια μεγάλη κατηγορία ιδιοκτητών τους μετατρέπει σε... ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια, άρχισαν να έρχονται στα νοικοκυριά και οι "λυπητερές" για τον φόρο ακίνητης περιουσία (ΦΑΠ) του....2010, ενώ μέσα στις επόμενες 50 μέρες θα ενσκήψει και ο ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012. Ενώ ταυτόχρονα θα τρέχουν και τα χαράτσια για το 2013, στο τέλος του οποίου θα... καταφθάσει και ο ΦΑΠ για το τρέχουν έτος! Αλήθεια, δεν ευθύνεται κανείς για την προκλητική γελοιότητα οι αποφασισμένοι ΦΑΠ αντί να έχουν έρθει στην ώρα τους (και να μπορούν, έστω, να διακανονιστούν σταδιακά...) να έρθουν όλοι... μαζεμένοι, προκαλώντας τραγικά αδιέξοδα για εκατομμύρια πολιτών;

Καλά είναι τρελοί αυτοί που "σκέφθηκαν" και μεθόδευσαν αυτού του είδους την αύξηση των εσόδων προκειμένου να καυχώνται για το...success story τους; Δεν κατανοούν πως ένας τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών εκ των πραγμάτων αδυνατεί να εκπληρώσει μαζεμένα τέτοιες υποχρεώσεις. Ο άνεργος (που όσο δούλευε, πλήρωνε το τοκοχρεολύσιο για το σπίτι που απέκτησε με δάνειο...) , ο συνταξιούχος που έχασε το 40% της σύνταξής ΚΑΙ βοηθάει το άνεργο παιδί του, ακόμη και ο υποαμειβόμενα εργαζόμενος, με τοκοχρεολύσια και παιδιά που σπουδάζουν, όλοι αυτοί που τόσα χρόνια τα κουτσοκατάφερναν στην οικογενειακή διαχείριση , τώρα μέσα σ' αυτή την δίνη πώς στην ευχή θα μπορέσουν ν' ανταποκριθούν στις σωρευμένες αυτές απαιτήσεις. Ακόμη και ο "προνομιούχος" που κατάφερε με την δουλειά του και με στερήσεις ν' αποκτήσει δυό σπίτια, ένα να μένει κι' ένα να νοικιάζει (φορολογούμενος γι' αυτό του το εισόδημα!) για να τσοντάρει τον μισθό η την σύνταξή του (που πετσοκόφτηκαν...) και σήμερα πληρώνει χαράτσια που ισοδυναμούν με το 25-30 % των εισοδημάτων του, που θα βρει χρήματα. Τι θα κάνει;Θα πουλήσει κάτι για να πληρώσει φόρους (και ποιος αγοράζει και σε ποια τιμή;) η θα περιμένει το κράτος και τις τράπεζες να του κατάσχουν το σπίτι;

Και ως να μην έφθαναν όλα αυτά, η κυβέρνηση υποτασσόμενη στα κελεύσματα της τρόϊκας ετοιμάζεται να άρει την απαγόρευση πλειστηριασμού, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, για την α' κατοικία , προοπτική που θα φέρει σε πλήρη απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες!Και οι τράπεζες τι θα τα κάνουν αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια; Προφανώς θα τα πουλήσουν μαζικά σε πολυεθνικές εταιρίες real estate σε εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες με την σειρά τους όσα "φιλέτα" δεν μοσχοπουλήσουν σε ξένους ,θα νοικιάζουν στους ξεσπιτωμένους ιθαγενείς. Είχε προειδοποιήσει, άλλωστε, η τρόϊκα από τις πρώτες μέρες της έλευσης της: " πολλούς ιδιοκτήτες και λίγους ενοικιαστές έχετε στην Ελλάδα..."

Δεν είναι μόνο που οι προβλέψεις για αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της υπερφορολόγησης των ακινήτων κινδυνεύουν άμεσα να διαψευσθούν-όπως τόσες άλλες, άλλωστε...-λόγω πραγματικής αδυναμίας πληρωμής. Το "κεραμίδι πάνω από το κεφάλι..." είναι συστατικό του αισθήματος ασφαλείας για τον Έλληνα. Κι' αν δει ν' απειλείται ή αν οι ανόητες καθαρά λογιστικές-εισπρακτικές "λογικές" των κυβερνώντων τον φέρουν σε απόγνωση, θ' αντιδράσει βίαια και απρόβλεπτα. Αυτό το έρμο "κεραμίδι", μπορεί ν' αποδειχθεί ο πυροκροτητής μιας εξέγερσης που μέχρι τώρα κανείς δεν έβλεπε στον ορίζοντα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ