Θα το δοκιμάζατε; Αυτό είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού στον κόσμο [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Θα το δοκιμάζατε; Αυτό είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού στον κόσμο [εικόνες & βίντεο]

Αυτό είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού
Αυτό είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού/Φωτογραφία: Facebook/Steakholder Foods
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ισραηλινή εταιρεία δηλώνει περήφανα πως εκτύπωσε τρισδιάστατα το πρώτο έτοιμο για μαγείρεμα φιλέτο ψαριού, χρησιμοποιώντας ζωικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο.

Μοσχαρίσια μπριζόλα και κοτόπουλο έχουν ήδη εκτυπωθεί σε εργαστήριο, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή ως ένας τρόπος για να παρακαμφθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με τη γεωργία. Ελάχιστες όμως εταιρείες έχουν εξερευνήσει τα θαλασσινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ισραηλινή εταιρεία Steakholder Foods συνεργάστηκε με την εταιρεία Umami Meats με έδρα τη Σιγκαπούρη για την παρασκευή φιλέτων ψαριού.

Πώς παράγεται το τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού

Η Umami Meats παίρνει κύτταρα από ψάρι σφυρίδα και τα αναπτύσσει σε μυς και λίπος. Στη συνέχεια, η Steakholder Foods τα προσθέτει σε μια «βιο-μελάνη» που λειτουργεί με ειδικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές. Το αποτέλεσμα; Ένα λεπτό φιλέτο που αντιγράφει τις ιδιότητες των ψαριών που αλιεύονται στη θάλασσα.

Η Umami ελπίζει να φέρει τα πρώτα της προϊόντα στην αγορά το επόμενο έτος. Πρώτη θα είναι η Σιγκαπούρη και στη συνέχεια χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, μετά από επίσημη έγκριση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ψάρι που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται με μια διαδικασία γνωστή ως καλλιέργεια κυττάρων. Η καλλιέργεια κυττάρων από μόνη της εξακολουθεί να είναι πολύ δαπανηρή για να φτάσει το κόστος των παραδοσιακών θαλασσινών. Έτσι, προς το παρόν, τα κύτταρα των ψαριών αναμειγνύονται με ουσίες φυτικής προέλευσης στη βιο-μελάνη.

Η μεσογειακή πρόταση για μαγείρεμα του τρισδιάστατου εκτυπωμένα φιλέτου σφυρίδας
Η μεσογειακή πρόταση για μαγείρεμα του τρισδιάστατα εκτυπωμένα φιλέτου σφυρίδας

Με υφή σαν αυτή του ψαριού και γεύση που δύσκολα θα καταλάβεις τη διαφορά

Στη συνέχεια, ένα γυάλινο πιάτο κινείται στον τρισδιάστατο εκτυπωτή, με το φιλέτο του ψαριού να «χτίζεται» σταδιακά με κάθε πέρασμα. Εάν το κόψετε, η υφή του θυμίζει εκείνη των ψαριών, ενώ όταν τηγανίζεται και καρυκεύεται είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη διαφορά.

Η διαδικασία είναι απλούστερη απ' ό,τι με το βόειο κρέας, αλλά υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Τα βλαστικά κύτταρα των αγελάδων έχουν μελετηθεί πολύ. Αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τα ψάρια, δήλωσε ο επικεφαλής της Umami, Mihir Pershad.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Pershad πρόσθεσε: «Ο αριθμός των επιστημόνων, όπως μπορείτε να φανταστείτε, που εργάζονται στη βιολογία των βλαστικών κυττάρων των ψαριών είναι ένα μικρό κλάσμα εκείνων που εργάζονται σε ζωικά και ανθρώπινα κύτταρα».

Η ασιατική πρόταση για το μαγείρεμα του τρισδιάστατου φιλέτου ψαριού
Η ασιατική πρόταση για το μαγείρεμα του τρισδιάστατα εκτυπωμένου φιλέτου ψαριού

Προς το παρόν πάντως, η Umami έχει βρει τη διαδικασία για την τσιπούρα και το χέλι και ελπίζει να προσθέσει άλλα τρία απειλούμενα είδη τους επόμενους μήνες.

Όσο για το κόστος, αναμένεται να είναι υψηλό. Ο Pershad δήλωσε πως η εταιρεία θέλει οι αγοραστές να επιλέγουν το προϊόν της «με βάση τη γεύση του και το τι μπορεί να κάνει για τον κόσμο και το περιβάλλον του πλανήτη», άρα, όπως καταλαβαίνει κανείς, δε θα είναι και τόσο οικονομικά τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα φιλέτα ψαριού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις προτάσεις μαγειρέματος

Τέλος, η Steakholder Foods έδωσε και τρεις προτάσεις μαγειρέματος του ψαριού: μεσογειακό, ασιατικό και τηγανητό.

Τηγανιτό τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού
Τηγανιτό τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού

Όσον αφορά στο μεσογειακό, η πρόταση περιλαμβάνει το μαγείρεμα του ψαριού με πικάντικη μαροκινή σάλτσα με φύλλα κόλιανδρου και μίνι πιπεριές shipka. Η ασιατική προτείνει το τηγάνισμα της σφυρίδας με σκόρδο, τζίντζερ και πράσινο κρεμμύδι, σερβιρισμένο με σόγια σος, ενώ στο τηγανιτό η πρόταση περιλαμβάνει τη συνοδεία κρέμας κολοκύθας-κάστανου με πράσινο λάδι κολοκύθας και σπόρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρισδιάστατη εκτύπωση φιλέτο ψάρι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ