Η Πέτρα του Πεπρωμένου: Ο βράχος που είχε περίοπτη θέση στην τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου στη Σκωτία - iefimerida.gr

Η Πέτρα του Πεπρωμένου: Ο βράχος που είχε περίοπτη θέση στην τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου στη Σκωτία

Η Πέτρα του Πεπρωμένου
Η Πέτρα του Πεπρωμένου: Ο βράχος που είχε περίοπτη θέση στην τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου στη Σκωτία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο βασιλιάς Κάρολος έλαβε τιμές σε μια λιτή τελετή στέψης στη Σκωτία, σε μια λειτουργία που δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή που πραγματοποιήθηκε προ μηνών στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Αν και αρκετοί τη βλέπουν ως μια τελετή στέψης, στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια στιγμή που έλαβε τιμές από τη χώρα, μια λειτουργία ευχαριστιών που δεν αποτελεί τελετουργικό αιώνων, αλλά επινοήθηκε για να γιορτάσει τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνη την εποχή υπήρξε μεγάλη διαμάχη σχετικά με τη μορφή της βασιλείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα σέβεται τις σκωτσέζικες ευαισθησίες, ενώ δεν θα αποκτούσε τον τίτλο ως δεύτερη στέψη.

Η τελετή, πάντως, δεν στερείται συμβολισμών, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν το χρυσό στέμμα της Σκωτίας και το ασημένιο επιχρυσωμένο σκήπτρο που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά μαζί για τη στέψη της Μαρίας Α' της Σκωτίας, το 1543.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελετή για τον βασιλιά Κάρολο στη Σκωτία: Η ιστορία της Πέτρας του Πεπρωμένου

Αυτό, ωστόσο, που τράβηξε πολλά βλέμματα ήταν ένας βράχος που βρισκόταν σε περίοπτη θέση μέσα στον καθεδρικό ναό.

Η Πέτρα του Πεπρωμένου, γνωστή ως Stone of Scone, είναι αρχαίο σύμβολο της μοναρχίας της Σκωτίας. Χρησιμοποιήθηκε για τη στέψη των Σκωτσέζων βασιλιάδων επί εκατοντάδες χρόνια, προτού την αρπάξει ο Εδουάρδος Α' της Αγγλίας το 1296, κατά τη διάρκεια των Πολέμων της Ανεξαρτησίας, και μεταφερθεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Παρέμεινε στην Αγγλία για 700 χρόνια και αποτέλεσε μέρος της στέψης. Η πέτρα από κόκκινο ψαμμίτη έχει βάρος 150 κιλών, μήκος 66 εκατοστών, πλάτος 42cm και ύψος 27cm.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1950, τέσσερις φοιτητές από τη Γλασκώβη διέρρηξαν το Αββαείο του Ουέστμινστερ και την πήραν πίσω στη Σκωτία. Επανεμφανίστηκε μήνες αργότερα 500 μίλια μακριά, στο Αββαείο του Άρμπροουθ, ένα μέρος που ήταν σημαντικό για την ιστορία της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Στις 11 Απριλίου 1951 επέστρεψε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου δύο χρόνια αργότερα «βρισκόταν» στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Η πέτρα επεστράφη και εκτίθεται στη Σκωτία από το 1996.

Η Αγγλία τη δανείστηκε ξανά για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο τον Μάιο.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ