Μέσα στο εργαστήρι κρυογονικής στην Αριζόνα: Νεκροί καταψύχονται κρυογονικά έναντι 200.000 δολαρίων [βίντεο] - iefimerida.gr

Μέσα στο εργαστήρι κρυογονικής στην Αριζόνα: Νεκροί καταψύχονται κρυογονικά έναντι 200.000 δολαρίων [βίντεο]

Μέσα σε ένα εργαστήρι κρυογονικής στην Αριζόνα
Μέσα σε ένα εργαστήρι κρυογονικής στην Αριζόνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξωτερικά, το Ίδρυμα Alcor Life Extension στην Αριζόνα μοιάζει με μια συνηθισμένη αποθήκη. Στο εσωτερικό του, όμως, περιέχει τα κατεψυγμένα σώματα εκατοντάδων ασθενών που πόνταραν στο ότι η μελλοντική τεχνολογία της κρυογονικής θα μπορούσε να τους επαναφέρει στη ζωή.

Έναντι 200.000 δολαρίων, όποιος θέλει μπορεί να αποθηκεύσει ολόκληρο το σώμα του σε έναν καταψύκτη υψηλής τεχνολογίας, αλλά υπάρχει και η επιλογή να βάλουν μόνο τον εγκέφαλό τους στον πάγο, για τη μειωμένη τιμή των 80.000 δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν νομίζατε ότι είναι πολλά τα λεφτά, μέχρι στιγμής έχουν αποθηκευτεί στο συγκεκριμένο Ίδρυμα 199 σώματα νεκρών, τα οποία διατηρούνται φρέσκα χάρη στο υγρό άζωτο που τα διατηρεί στους -135ο Κελσίου. Αυτή η τόσο χαμηλή θερμοκρασία σταματά κάθε κυτταρική λειτουργία και διατηρεί τα σώματα μέχρι την απόψυξη.

Η νεότερη ασθενής είναι μόλις 2 ετών -Γιατί αποφάσισαν οι γονείς της να διατηρήσουν το σώμα της

Όσοι επενδύουν σε αυτές τις υπηρεσίες είναι, συχνά, άτομα που θέλουν απελπισμένα να επανενωθούν με την οικογένειά τους στο μέλλον. Μάλιστα, η νεότερη γνωστή «ασθενής» είναι ένα δίχρονο κορίτσι από την Ταϊλάνδη που πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου. Οι γονείς της όταν πεθάνουν θα κρυοσυντηρηθούν κι αυτοί, με την ελπίδα να ξανασμίξουν όλοι μαζί στο μέλλον.

Το δίχρονο κορίτσι από την Ταϊλάνδη που πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου και οι γονείς του αποφάσισαν να διατηρήσουν
Το δίχρονο κορίτσι από την Ταϊλάνδη που πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου και οι γονείς του αποφάσισαν να διατηρήσουν

Ωστόσο, η κρυογονική κατάψυξη προσελκύει, επίσης, τους πλούσιους και τους εκκεντρικούς. Ο πρωτοπόρος του bitcoin, Χαλ Φίνεϊ, επέλεξε να κρυοσυντηρήσει το σώμα του στο Alcor μετά τον θάνατό του από επιπλοκές που σχετίζονταν με την ALS το 2014.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ένα άτομο πεθαίνει, το σώμα του παγώνει για να ψυχθεί και στη συνέχεια αφαιρείται όλο το αίμα και τα άλλα υγρά του, ώστε να μην κρυσταλλοποιηθούν κατά την αποθήκευση και να μην προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του σώματος.
Όταν ένα άτομο πεθαίνει, το σώμα του παγώνει για να ψυχθεί, και στη συνέχεια αφαιρείται όλο το αίμα και τα άλλα υγρά του ώστε να μην κρυσταλλοποιηθούν κατά την αποθήκευση και να μην προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του σώματος

Υπάρχουν, όμως, σοβαρές ηθικές και δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την πρακτική αυτή, η οποία διαφημίζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά παραμένει ένα όνειρο απατηλό. Ο Μαξ Μουρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τον Φεβρουάριο του 2020 ότι η εταιρεία του δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξει η τεχνολογία που απαιτείται για να ξυπνήσουν οι ασθενείς τους.

Πόσο κοστίζει η διαδικασία της κρυογονικής

Την ίδια ώρα, και οι υψηλές τιμές της κρυοσυντήρησης αποτελούν ένα πολύ μεγάλο θέμα. Για να γίνει κάποιος μέλος του Alcor, πρέπει να καταβάλλει ετήσια συνδρομή άνω των 200 δολαρίων στην ηλικία των 18 ετών - με τις συνδρομές να αυξάνονται με βάση την ηλικία που επιλέγει κάποιος να εγγραφεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μη μέλος του οποίου τα αγαπημένα πρόσωπα επιθυμούν να τα καταψύξουν πρέπει να καταβάλει επιπλέον 20.000 δολάρια. Εάν ένα άτομο πεθάνει εκτός των ΗΠΑ ή του Καναδά και πρέπει να ανακτηθεί η σορός του, προστίθενται επιπλέον 10.000 δολάρια.

Η εταιρεία αυτοπροσδιορίζεται ως «παγκόσμιος ηγέτης στην κρυογονική, στην κρυογονική έρευνα και στην κρυογονική τεχνολογία». Ιδρύθηκε το 1972 και έχει στην κατοχή της τα σώματα 199 ασθενών. Ορισμένοι έχουν αποθηκεύσει μόνο τον εγκέφαλό τους, ενώ άλλοι έχουν επιλέξει να διατηρήσουν ολόκληρο το σώμα τους.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Τα πλήρη σώματα αποθηκεύονται σε μεγάλους κυλινδρικούς θαλάμους μαζί με άλλα τρία σώματα, ενώ οι εγκέφαλοι μπορούν να αποθηκευτούν σε ράφια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού πεθάνει ένα άτομο, οι γιατροί πρέπει να δουλέψουν γρήγορα για να διατηρήσουν το σώμα και να το αποθηκεύσουν. Συγκρίνοντας τη διαδικασία με τη συλλογή οργάνων, ο Μουρ είπε στη youTuber Κέιτι Σάκχοφ σε συνέντευξή του το 2020 ότι το πρώτο βήμα είναι η αποστράγγιση του σώματος από το αίμα και τα υγρά του. Στη συνέχεια το γεμίζουν με μια ουσία που μοιάζει με αντιψυκτικό. Αυτό γίνεται για να αποτραπούν η κρυστάλλωση και η καταστροφή των κυττάρων κατά τη διαδικασία κατάψυξης. Μετά την προετοιμασία, τοποθετούνται στους χώρους αποθήκευσης. Οι δεξαμενές αυτές αποθήκευσης δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και αντ’ αυτού γεμίζουν εβδομαδιαίως με υγρό άζωτο.

Ο ιδρυτής της εταιρείας είναι αισιόδοξος πως αυτή η τεχνολογία ανάκτησης ενός σώματος θα υπάρξει και μάλιστα ανέφερε την πρόσφατη επιτυχία στην έρευνα των βλαστοκυττάρων και την ανάπτυξη οργάνων στο εργαστήριο ως αρχή για να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρός.

Γιατί διαφωνούν οι ειδικοί

Ορισμένοι όμως ειδικοί διαφωνούν. Ο δρ Μάικλ Χέντριγκς, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, έγραψε το 2015 ότι, ακόμη και με το νευρικό σύστημα ενός ατόμου να έχει χαρτογραφηθεί πριν από την κατάψυξη, είναι αδύνατον να αναπαραχθεί πλήρως ένα άτομο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι μονάδες όπου αποθηκεύονται τα πτώματα
Οι μονάδες όπου αποθηκεύονται τα σώματα

«Ένας χάρτης συνδέσεων δεν είναι επαρκής για την προσομοίωση, πόσω μάλλον για την αναπαραγωγή ενός νευρικού συστήματος. Υπάρχουν τεράστια εμπόδια για την επίτευξη της αθανασίας in silico», έγραψε για το MIT Technology Review. «Πρώτον, ποιες πληροφορίες απαιτούνται για την αναπαραγωγή ενός ανθρώπινου μυαλού; Δεύτερον, διατηρούν οι τρέχουσες ή προβλέψιμες μέθοδοι κατάψυξης τις απαραίτητες πληροφορίες; Και πώς θα ανακτηθούν αυτές οι πληροφορίες;».

Εξηγεί ότι αυτό που κάνει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, την αίσθηση του εαυτού του, τη λήψη αποφάσεων και την καθημερινή διάθεση είναι μικρές συνδέσεις μεταξύ νευρικών κυττάρων. Η τρέχουσα τεχνολογία δεν έχει βρει τον τρόπο να αποθηκεύσει τέλεια αυτά τα κύτταρα σε όλο το σώμα και οι αλλαγές σε αυτά θα άλλαζαν ριζικά το ποιος είναι ένα άτομο.

Για τους ανθρώπους που απλώς αποθηκεύουν τον εγκέφαλό τους, ένα συνθετικό νευρικό σύστημα θα ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που άφησαν πίσω τους στο παλιό τους σώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενώ θα μπορούσε θεωρητικά να είναι δυνατή η διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών σε νεκρούς ιστούς, αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει τώρα», συνέχισε. «Η τεχνολογία για να γίνει κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον η ικανότητα να διαβάσουμε αυτές τις πληροφορίες πίσω από ένα τέτοιο δείγμα, δεν υπάρχει ακόμη ούτε καν στη βάση της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρυογονική εργαστήρι πτώμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ