Μαγειρεύοντας στο σπίτι: Tips & tricks για άψογο αποτέλεσμα κάθε φορά! - iefimerida.gr

Μαγειρεύοντας στο σπίτι: Tips & tricks για άψογο αποτέλεσμα κάθε φορά!

Μαμά και κόρη μπροστά σε φούρνο
Συμβουλές για τέλεια σπιτική κουζίνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ωραίο να μαγειρεύεις στο σπίτι και να μην εξαρτάσαι αποκλειστικά από τα deliveries, που επιβαρύνουν την τσέπη αλλά και την υγεία σου. Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για σπιτικό μαγείρεμα.

Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν τόσα μοντέλα φούρνων, που καμιά φορά μπερδευόμαστε γιατί δεν ξέρουμε ποια λειτουργία να επιλέξουμε, ποια θερμοκρασία, σε ποια σκάλα να βάλουμε το ταψί κλπ. Μην ανησυχείς. Υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που θα κάνουν το μαγείρεμα στο φούρνο αποδοτικό, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσουν το ενεργειακό σου αποτύπωμα. Τα μαγειρέματα και τα ψησίματα χρειάζονται χρόνο και πολλή ενέργεια. Και δεν μιλάμε μόνο για την ενέργεια, που απαιτείται για να ψωνίσεις τα υλικά σου και να παρασκευάσεις το φαγητό αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, που απαιτούν οι διάφορες συσκευές και ειδικά ο ηλεκτρικός φούρνος. Εξόπλισε την κουζίνα σου με τα σωστά αξεσουάρ και ψήσε άφοβα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Ένας φούρνος, που δεν έχει προθερμαθεί σωστά θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα λάθος τελικό προϊόν. Αν π.χ. βάλεις ζύμες σε φούρνο, που δεν έχει προθερμαθεί σωστά αντί να πάρουν όγκο και να ανεβούν στο ψήσιμο, θα απλώσουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σπαταλάς ενέργεια και να προθερμαίνεις τον φούρνο περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται. Σχεδόν όλοι οι φούρνοι μας δείχνουν -είτε με φωτάκι που σβήνει, είτε με ηλεκτρονική σήμανση- πότε φτάνουν στην επιθυμητή θερμοκρασία.

2. Όταν ψήνουμε κάτι στο φούρνο δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Ανοιγοκλείνοντας άσκοπα την πόρτα του φούρνου πέφτει η θερμοκρασία, αλλάζει τελείως το περιβάλλον του φούρνου και τελικά επηρεάζεται το τελικό προϊόν ψησίματος. Το σωστό είναι να ελέγχεις την εξέλιξη του ψησίματος από το τζάμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Τα σκεύη ψησίματος έχουν σημασία.

Σε γενικές γραμμές να θυμάσαι τα εξής:

- Τα πυρίμαχα γυάλινα και τα κεραμικά σκεύη, ενώ δεν μεταφέρουν τόσο γρήγορα τη θερμοκρασία του φούρνου στο φαγητό που ψήνεις, όταν φτάσουν την ιδανική, την συγκρατούν πολλή περισσότερη ώρα σε σχέση με τα μεταλλικά. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια ψησίματος μπορείς να μειώσεις τη θερμοκρασία κατά 4-5°C και να αφήσεις το φαγητό να γίνει στην ίδια ώρα. Είναι ιδανικά για φαγητά που θες να ψηθούν ομοιόμορφα (π.χ. λαζάνια, ογκρατέν κ.λ.π.) και όταν τα μεταφέρεις στο τραπέζι να παραμείνουν ζεστά για τους καλεσμένους σου, χωρίς να χρειαστεί να τα ξαναζεστάνεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Τα σκεύη από αλουμίνιο μεταφέρουν την ισχυρή θερμότητα του φούρνου στο φαγητό σου πολύ γρήγορα, άρα τα ψησίματα σου διαρκούν λιγότερο.

- Τα σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ είναι πιο εύκολα στο καθάρισμα και φθείρονται πιο δύσκολα, δεν μεταφέρουν το ίδιο καλά τη θερμότητα και τα φαγητά σου θέλουν περισσότερη ώρα για να ψηθούν. Το ίδιο ισχύει με τα σκεύη σιλικόνης.

4. Το ψήσιμο στον αέρα βασίζεται κυρίως στην κυκλοφορία του αέρα για αυτό πρόσεξε να μη γεμίζεις το φούρνο σου με πολλά ταψιά, γιατί έτσι εμποδίζεις την εύκολη ροή του ζεστού αέρα ανάμεσα στα ταψιά. Κατά συνέπεια, αν δεν περνάει σωστά ο ζεστός αέρας ανάμεσα στα πολλά ταψιά, δεν θα ψηθεί σωστά το φαγητό. Είναι πολύ βασικό να αφήνεις χώρο ανάμεσα στα ταψιά στο φούρνο για να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα ο ζεστός αέρας και να ψήνει ομοιόμορφα. Επίσης, όταν ψήνεις σε αέρα είναι καλό να χρησιμοποιείς ταψιά με χαμηλό ύψος, δηλαδή το χείλος του ταψιού να είναι πιο πολύ σαν λαμαρίνα παρά σαν βαθύ ταψί. Με τον τρόπο αυτό, ψήνονται ομοιόμορφα τα φαγητά και δεν εμποδίζεται ο αέρας από το ψηλό χείλος του ταψιού. Αν βάζεις ένα ταψί στον αέρα για ψήσιμο, καλό είναι να μπαίνει στη μεσαία σχάρα, ώστε να κυκλώνεται παντού και ολόγυρα από τον ζεστό αέρα. Αν βάζεις παραπάνω από ένα ταψί θα πρέπει πάντα στα μισά του ψησίματος να ανεβοκατεβάσεις τα ταψιά στις σχάρες για ομοιόμορφο ψήσιμο παντού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Στον φούρνο με ψήσιμο στις αντιστάσεις εκμεταλλευόμαστε την βάση και την οροφή του φούρνου, όπου οι αντιστάσεις διοχετεύουν ήπια θερμότητα ταυτόχρονα πάνω και κάτω και ενδείκνυται για ομοιόμορφο ψήσιμο σε συνθήκες ήπιες όχι επιθετικές δηλαδή, όπως το ψήσιμο με αέρα. Έτσι η θερμοκρασία διαχέεται ομοιόμορφα, εξωτερικά και εσωτερικά στο φαγητό που βρίσκεται στο ταψί. Όταν ψήνεις σε αντιστάσεις να βάζεις πάντα ένα ταψί στον φούρνο για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.

6. Ένας καθαρός, περιποιημένος φούρνος δίχως καμένα λίπη και συσσωρευμένες βρωμιές, είναι πιο λειτουργικός. Δουλεύει καλύτερα ενώ με την πάροδο του χρόνου δεν σπαταλά περισσότερη ώρα, άρα και ενέργεια για να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα.

7. Τέλος, η πιο σημαντική συμβουλή είναι να μάθεις τον φούρνο σου. Γνώρισε τις λειτουργίες του και τις δυνατότητές του. Και ο μόνος τρόπος για να μάθεις πως λειτουργεί καλύτερα ο φούρνος σου είναι να ασχοληθείς μαζί του. Να έχεις υπομονή και παρατηρητικότητα. Να προσέχεις και να βλέπεις πώς ψήνει κάθε φαγητό και γλυκό και σε πόσο χρόνο γίνεται αυτό. Τα βιβλία που συνοδεύουν τον φούρνο σου έχουν επάνω οδηγίες ψησίματος με κάθε λεπτομέρεια. Διάβασε λοιπόν τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πλαίσιο σπίτι μαγείρεμα κουζίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ