Μια νέα έρευνα φαίνεται να υποδεικνύει ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την κοινωνική απομάκρυνση μπορεί να μην είναι αρκετές όσον αφορά στο τρέξιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα οδηγίες, αυτό που ξέρουμε είναι ότι για να είμαστε ασφαλείς και να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού πρέπει να κρατάμε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων.
Φαίνεται όμως ότι το βίντεο, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Ansys, δείχνει ότι τα σταγονίδια μπορούν να εξαπλωθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων ενώ περπατάτε, τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα πιο ασφαλές είναι να τρέχει κανείς δίπλα δίπλα με κάποιον παρά πίσω του.
Με περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και περισσότερους από 88.000 θανάτους, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας λένε ότι η αύξηση της απόστασης μεταξύ όσων αθλούνται είναι επίσης ένα από τα βασικά στοιχεία για την κοθοδική πορεία της καμπύλης του κορωνοϊού.
Το βίντεο όπως μπορείτε να δείτε ουσιαστικά παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια. Στο πρώτο κάνει λόγο για δύο άτομα που τρέχουν δίπλα-δίπλα και στο δεύτερο ο ένας πίσω από τον άλλο.
Αυτό που φανερώνει είναι ότι περισσότερα σταγονίδια ταξιδεύουν, όταν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί, πίσω από αυτόν που τρέχει, παρά δίπλα. «Εάν κάποιος βήξει, τα σταγονίδια αιωρούνται στον αέρα, και αν είσαι δύο μέτρα πίσω του θα τρέξουν κατευθείαν πάνω σου καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να πέσουν στο έδαφος», υπογραμμίζει ο Μαρκ Χόρνερ, υπεύθυνος για την υγειονομική περίθαλψη στην εταιρία Ansys.
«Θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον τρία μέτρα πίσω του. Εάν όμως είσαι δίπλα σε αυτό το άτομο, δεν θα σε ακουμπήσουν», συμπληρώνει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση «Εάν δεν νιώθεις συναισθηματική ασφάλεια να τρέχεις δίπλα σε κάποιον, τουλάχιστον να μην είσαι ακριβώς πίσω του», καταλήγει.