Στο κορυφαίο επιστημονικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έδωσε το παρόν για ακόμα μία φορά ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός.
Συμμετείχε και φέτος στο 27ο παγκόσμιο συνέδριο Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υπογονιμότητας (COGI congress) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 21-23 Νοεμβρίου. Ο Δρ. Παράσχος επιδιώκει να είναι πάντα ενήμερος για τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα, συνεχίζοντας έτσι την προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε κάθε ζευγάρι μέσα από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής emBIO του οποίου είναι Διευθυντής. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το IVF EmBIO Medical Center ήταν υποψήφιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ιατρικού τουρισμού ως η «Καλύτερη Κλινική Εξωσωματικής της Χρονιάς» (διαβάστε περισσότερα).
Όσον αφορά στο συνέδριο COGI, ιδρύθηκε από τον καθηγητή Zion Ben Rafael με στόχο να παρέχει μια καινοτόμο, πολυεπιστημονική και ολοκληρωμένη επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα της έρευνας. Επίσης, αποτελεί ένα φόρουμ με τα υψηλότερα πρότυπα για την επιστημονική, εκπαιδευτική και κοινωνική ανταλλαγή μεταξύ επιστημόνων που ασχολούνται με την υγεία των γυναικών, συμβάλλοντας έτσι στα μέγιστα στην προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της διάδοσης νέων γνώσεων.
Ο ίδιος ο Δρ. Παράσχος αναφέρει σχετικά με την τόσο ξεχωριστή συμμετοχή του σε αυτό το συνέδριο: «Στο συνέδριο COGI για άλλη μια φορά πιστοποιήσαμε πως στην επιστήμη δεν υπάρχουν όρια. Η τεχνική «πυρηνική μεταφορά» και “γονιδιακή θεραπεία Gene Therapy” ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν. Με τις τεχνικές αυτές μπορούμε να πετύχουμε εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερες ηλικίες και να αποφύγουμε σοβαρά κληρονομικά προβλήματα υγείας στα έμβρυα. Όσον αφορά στη μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς, ο πυρήνας από το ωάριο της γυναίκας που θέλει να τεκνοποιήσει αφαιρείται και τοποθετείται στο ωάριο δότριας από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας. Δεδομένο ότι ο πυρήνας φέρει όλο το γονιδιακό υλικό, η γυναίκα αποκτά το δικό της βιολογικό παιδί κι ας χρησιμοποιεί μέρος από το ωάριο δότριας. Η γονιδιακή θεραπεία Gene από την άλλη, αποτελεί ένα είδος προεμφυτευτικού ελέγχου, προκειμένου να επιλεχθούν έμβρυα που δεν έχουν συγκεκριμένες γονιδιακές ανωμαλίες. Εξετάζονται ωστόσο και εναλλακτικές για τη θεραπευτική παρέμβαση σε ελαττωματικά γονίδια σε αυτήν της πρώιμη φάση. Φυσικά, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το βαθμό παρέμβασης της ευγονικής, όμως, παίρνοντας ως δεδομένο ότι βασικό ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τη γέννηση παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας, το δίλημμα της επιστημονικής κοινότητας είναι πάντα υπαρκτό. Σίγουρα όλα αυτά αποτελούν ευρήματα της επιστήμης που μπορεί να φέρουν μια νέα εποχή στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Στο emBIO εξετάζουμε όλες αυτές τις εξελίξεις με ενδιαφέρον, και μάλιστα έχουμε ήδη αρχίσει από τώρα να ετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας για το επόμενο COGI, το 28ο, που θα γίνει 19-21 Νοεμβρίου 2020 στο Βερολίνο», καταλήγει ο Δρ. Παράσχος.
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ.
Θάνος Παράσχος
T: (+30)
210 6774104
Κ: (+30) 6944428242