Σε ποια εβδομάδα κύησης είναι ασφαλές να γεννήσουν οι γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική; - iefimerida.gr

Σε ποια εβδομάδα κύησης είναι ασφαλές να γεννήσουν οι γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική;

Σε ποια εβδομάδα κύησης είναι ασφαλές να γεννήσουν οι γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική;
Σε ποια εβδομάδα κύησης είναι ασφαλές να γεννήσουν οι γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές διερεύνησαν την ηλικία κύησης που σχετίζεται με τα βέλτιστα περιγεννητικά αποτελέσματα μεταξύ των τελειόμηνων κυήσεων με ένα βρέφος που έχει συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Διαπιστώθηκε ότι οι εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν έχουν συνιστώμενο χρόνο τοκετού, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την εξισορρόπηση των κινδύνων που συνδέονται με περιγεννητικές. Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί το γιατί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γνωρίζουμε;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γνωρίζουμε καλά ότι οι εγκυμοσύνες που έχουν συλληφθεί χρησιμοποιώντας θεραπείες υπογονιμότητας αντιμετωπίζουν πιο αυξημένους περιγεννητικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της θνησιγένειας, της περιγεννητικής θνησιμότητας και του χαμηλού βάρους γέννησης. Αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πότε ακριβώς θα γεννήσει μια γυναίκα που έχει κάνει εξωσωματική σε σύγκριση με κάποια που έχει συλλάβει φυσικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μια γυναίκα που έχει συλλάβει φυσιολογικά δεν μπορεί να γεννήσει πρόωρα λόγω επιπλοκών κι ότι μια γυναίκα που έχει μείνει έγκυος με εξωσωματική δεν θα φτάσει στον τοκετό χωρίς επιπλοκές.

Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την ηλικία κύησης κατά την οποία ο τοκετός σχετίζεται με τα καλύτερα περιγεννητικά αποτελέσματα για τελειόμηνες εγκυμονούσες με ένα μωρό που έχει συλληφθεί χρησιμοποιώντας θεραπείες υπογονιμότητας.

Η μελέτη διεξήχθη στις ΗΠΑ και μελέτησε βρέφη που είχαν συλληφθεί χρησιμοποιώντας θεραπείες υπογονιμότητας και τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ της 37ης και 42ης εβδομάδας της κύησης. Οι τοκετοί πριν από την 37η εβδομάδα ή μετά από την 43η εβδομάδα κύησης και οι πολλαπλές κυήσεις αποκλείστηκαν από την ανάλυση.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα μεταξύ 22 Ιουλίου 2022 και 24 Ιουνίου 2023. Στόχος της μελέτης ήταν να αποκαλυφθεί ο βέλτιστος χρόνος τοκετού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι ο βέλτιστος χρόνος τοκετού;

Ο βέλτιστος χρόνος τοκετού, εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, βασίζεται στον πιο μειωμένο κίνδυνο να υπάρξουν επιπλοκές όπως μεταγεννητική νοσηρότητα και βρεφική θνησιμότητα.  Τα ποσοστά θνησιγένειας μεταγεννητικής νοσηρότητας και βρεφικής θνησιμότητας στην εν λόγω έρευνα συγκρίθηκαν εβδομαδιαίως, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια εβδομάδα διαπιστώνονται οι λιγότερες επιπλοκές τοκετού σε 340.728 βρέφη που συνελήφθησαν με θεραπείες υπογονιμότητας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος επιπλοκών τοκετού την επόμενη εβδομάδα κύησης ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της 37ης και της 38ης εβδομάδας. Ο κίνδυνος επιπλοκών τοκετού την επόμενη εβδομάδα κύησης υπερέβη σημαντικά αυτόν των 39 εβδομάδων και έδειξε μη σημαντικότητα την 40η εβδομάδα και την 41η εβδομάδα. Μεταξύ των κυήσεων που συλλήφθηκαν χρησιμοποιώντας θεραπείες υπογονιμότητας, οι σχετικοί κίνδυνοι επιπλοκών τοκετού κατά την καθορισμένη εβδομάδα κύησης έναντι της επόμενης εβδομάδας ήταν χαμηλότεροι την 37η εβδομάδα.

Ο Δρ. Θ. Παράσχος σχολιάζοντας τονίζει ότι συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης επισήμαναν αυξημένους κινδύνους επιβλαβών περιγεννητικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται  με τον πρόωρο τον τοκετό. Αυτά τα ποσοστά μάλιστα ήταν πιο αυξημένα μεταξύ  των ανύπαντρων γυναικών που έμειναν έγκυος χρησιμοποιώντας θεραπείες υπογονιμότητας.

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όσο πιο συστηματική είναι η παρακολούθηση της εγκύου που έχει κάνει εξωσωματική τόσο πιο πιθανό είναι να αποφευχθούν οι επιπλοκές, τονίζει ο γιατρός επισημαίνοντας τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

« Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν μια τεκμηριωμένη σύσταση για ασφαλέστερο τοκετό κατά την 39η εβδομάδα της κύησης για εγκυμοσύνες που έχουν συλληφθεί χρησιμοποιώντας θεραπείες υπογονιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που είναι έγκυος με εξωσωματική χρήζει πιο εντατικής παρακολούθησης, ώστε να καταφέρει να φτάσει σε αυτό το χρονικό σημείο».  

O Δρ. Θάνος Παράσχος
O Δρ. Θάνος Παράσχος

 Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον τοκετό με τον Θάνο Παράσχο.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ