Vintage stories: Οι πανκ και τα φρικιά της Ελλάδας του '80 -Σπάνιες εικόνες - iefimerida.gr

Vintage stories: Οι πανκ και τα φρικιά της Ελλάδας του '80 -Σπάνιες εικόνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πανκ, φρικιά, Νικόλας Ασιμος, Κατερίνα Γώγου. Αλλά και ΠΑΣΟΚ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Αλλά και στέκια όπως η Mariner και η Όμπρε.

Πρόσωπα, κινήματα, μαγαζιά, που στιγμάτισαν τη δεκαετία του '80.

Και για αυτό σήμερα, για πολλούς σήμερα, τα περίφημα eighties αποτελούν μόνιμο σημείο αναφοράς.

Η γενική νεανική διάθεση εκείνων των χρόνων, ήταν ένα μίγμα χαράς, οργής και λύπης. Σήμερα, κάνοντας μια αποτίμηση, μπορούμε να πούμε πως επικρατούσε ατμόσφαιρα χαρμολύπης, και η δεκαετία...

  • σημαδεύεται από τους θανάτους των δύο μεγάλων μορφών του ροκ, του Νικόλα Άσιμου (1988) και του Παύλου Σιδηρόπουλου (1990), που για την ελληνική νεολαία έχουν την ίδια βαρύτητα που έχουν οι θάνατοι του Hendrix, του Morrison, της Joplin και του John Lennon.
  • σημαδεύεται από την εξάπλωση του Κίτρινου Σούρουπου και τους πρώτους θανάτους παιδιών που έπεσαν από ηρωίνη.
  • μια σειρά καλλιτέχνες ζουν και εκφράζονται στο χείλος του γκρεμού (όπως η Κατερίνα Γώγου, ο Phil Scars, η Γιόλα Αναγνωστοπούλου και άλλοι), και πέφτουν αναγκαστικά αργότερα, αυτόχειρες ή κατεστραμμένοι από ουσίες, αλκοόλ, χάπια.
  • παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα που μοιάζουν με ημερολόγια τρόμου, όπως το Εν Λευκώ, του Παύλου Σιδηρόπουλου, τα περισσότερα κομμάτια του πανκ, αλλά και η πλειονότητα των έργων από το new wave.
  • πέφτει βαριά η σκιά της δολοφονίας νεαρών διαδηλωτών και ιδιαίτερα της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Μιχάλη Καλτεζά, η οποία και προκαλεί τα δραματικά γεγονότα του Χημείου.

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από τη δεκαετία αυτή, ακούστε μουσική από τα '80s στο παραπάνω βίντεο, αλλά και στο άρθρο του iefimerida: Σπάνιες φωτό από τη δεκαετία του '80 στην Ελλάδα: Τα φρικιά, οι πανκ, το new wave και το... ΠΑΣΟΚ!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σπάνιες φωτογραφίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ