Βίντεο: Οι παγίδες με τις νέες φορολογικές δηλώσεις - iefimerida.gr

Βίντεο: Οι παγίδες με τις νέες φορολογικές δηλώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγίδες κρύβουν οι νέες φορολογικές δηλώσεις για μσθωτούς και συνταξιούχους. Λίγο πρίν τις καταθέσουμε, ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου εξηγεί στο iefimerida τι πρέπει να προσέξουμε.

1.Τεκμήρια, ένας γρίφος χωρίς τέλος..Το θέμα των τεκμηρίων μας απασχολεί από το 2010, αφού μέσω της ιδιόχρησης που κάνει ο φορολογούμενος σε ένα ακίνητο, η λόγω της χρήσης Ι.Χ, αλλά και των άλλων τεκμηρίων που προβλέπονται από τον νόμο, δημιουργεί τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό εισόδημα, και φυσικά φορολογείται ανάλογα. Αν είναι ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης χάνει το δικαίωμα να μεταφέρει τη ζημία της ατομικής επιχείρησης από τα προηγούμενα χρόνια σε μελλοντικά έτη και να τα συμψηφίσει με κέρδη μελλοντικών ετών. Επίσης λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος μπορούν να συρρικνωθούν η ακόμα χειρότερα να χαθούν επιδόματα που δικαιούται η οικογένεια όπως το επίδομα τέκνων, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αλλά ακόμα και το κοινωνικό μέρισμα. Τα τεκμήρια μπορούν να καλυφθούν απο τα οικογενειακά εισοδήματα και από τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και αναγράφονται στην δήλωση. Οταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για να καλυφθεί το ποσό των τεκμηρίων, τότε θα πρέπει να γίνει μελέτη ανάλωσης κεφαλαίου από φοροτεχνικό, ο οποίος θα αναζητήσει μέσω της μελέτης αυτής το κεφάλαιο προηγουμένων ετών που έχει φορολογηθεί και μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος. Εάν το κεφάλαιο δεν επαρκεί, μπορεί να αυξηθεί με συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδημάτων προηγουμένων ετών, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στις αρχικές δηλώσεις, κάτι που επέτρεπε ο νόμος.

2.Μισθωτοί και συνταξιούχοι προσοχή στο αφορολόγητο. Οι Κωδικοί 049 και 050 επανέρχονται στο προσκήνιο. Είχαν καταργηθεί και τα τελευταία 2 χρόνια ήταν ανενεργοί. Είναι οι κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Οι κωδικοί δεν θα είναι πλέον προσυμπληρωμένοι, και θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία που έχουν στείλει οι τράπεζες με το ποσό των αποδείξεων που έχει μαζευτεί μέσω του πλαστικού χρήματος αλλά και οι χάρτινες αποδείξεις από τους φορολογούμενους που προβλέπεται ότι έχουν την δυνατότητα να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η έκπτωση φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος ανάλογα με το εισόδημά του. Αν δεν έχει συλλεχθεί το κατάλληλο ποσό των αποδείξεων, το πρόστιμο είναι 22 % επί του ποσού των αποδείξεων που δεν έχει συλλεχθεί.

3.Φορολογούμενοι που έχουν φιλοξενούμενο. Μια ακόμα παγίδα είναι οι κωδικοί 007 και 008 όπου θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι φιλοξενούν κάποιον άλλο φορολογούμενο στο σπίτι τους, να συμπληρώσουν τον κωδικό για να γίνεται διασταύρωση. Στόχος να αποφευχθούν τα φαινόμενα των περσινών και παλαιότερων δηλώσεων όπου κάποιος έβαζε ένα τυχαίο ΑΦΜ, προκειμένου να μπορέσει να γλυτώσει το τεκμήριο της κύριας κατοικίας.

4. Προσυμπληρωμένοι κωδικοί. Κάθε χρόνο προκύπτουν προβλήματα από τους προσυμπληρωμένους κωδικών, ειδικά στο κομμάτι του μισθού, της σύνταξης αλλά και των παρακρατούμενων φόρων, όπου θα πρέπει να ελέγχεται οτι τα ποσά που έχουν περάσει είναι σωστά, οτι δεν έχει γίνει συμψηφισμός κάποιων αναδρομικών μισθών η συντάξεων και κακώς δεν έχουν περαστεί ανάλογα στις βεβαιώσεις των αποδοχών. Επίσης όταν υπάρχουν παρακρατούμενοι φόροι από τους επαγγελματίες θα πρέπει να γίνεται διασταύρωση ότι οι φόροι που τους έχουν παρακρατηθεί από τους πελάτες τους έχουν αποδοθεί και επίσης έχουν περαστεί οι ανάλογες βεβαιώσεις μέσα στη φορολογική δήλωση. Αν δεν έχει γίνει αυτή η διαδικασία θα βρεθεί ο φορολογούμενος να πληρώνει φόρο για ένα ποσό που του έχει ήδη παρακρατηθεί, άρα ουσιαστικά θα διπλοπληρώσει έναν φόρο!!!

5. Ανείσπρακτα ενοίκια- Πώς να μην πληρώσετε τον φόρο.. Οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα τα οποία νοικιάζουν, και έχουν ανείσπρακτα ενοίκια από τη χρήση του 2017, αν θέλουν να μην τα φορολογηθούν θα πρέπει να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Δηλαδή να έχουν κινηθεί νομικά έναντι του ενοικιαστή τους, να υποβάλλουν τα στοιχεία στην αρμόδια ΔΟΥ, συμπληρώνοντας την ανάλογη δήλωση και μετά να υποβάλλουν την δήλωση τους στο έντυπο Ε2 συμπληρώνοντας τους ανάλογους κωδικούς. Ετσι για τα εισοδήματα αυτά δεν θα φορολογηθούν για την χρήση του 2018 και θα φορολογηθούν όταν τα εισπράξουν. Αν δεν κάνουν αυτή τη διαδικασία θα πληρώσουν φόρο για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φορολογικές δηλώσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ