Βίντεο: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ παρουσία του Κιμ Γιόνγκ Ουν - iefimerida.gr

Βίντεο: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ παρουσία του Κιμ Γιόνγκ Ουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στρατιωτική παρέλαση και μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγιάνγκ διοργάνωσε το βορειοκορεατικό καθεστώς παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ημερομηνία που επέλεξε φέτος ο Κιμ Γιονγκ Ουν για την παρέλαση, που τα τελευταία 40 χρόνια διεξάγεται τον Απρίλιο, προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον.

Βίντεο: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ παρουσία του Κιμ Γιόνγκ Ουν | iefimerida.gr 0

Η κρατική τηλεόραση άρχισαν από νωρίς το πρωί να προβάλει ταινίες πατριωτικού περιεχομένου, αλλά δεν αναμετέδωσε ζωντανά την παρέλαση για την 70η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ίσως όμως μεταδώσει αργότερα κάποιο βίντεο.

Βίντεο: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ παρουσία του Κιμ Γιόνγκ Ουν | iefimerida.gr 1

Στην παρέλαση, που άρχισε γύρω στις 10:30 πμ τοπική ώρα μετείχαν περίπου 13.000 στρατιώτες, και την παρακολούθησαν 50.000 Βορειοκορεάτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.

Ο Κιμ αναμενόταν να κάνει επίδειξη των στρατηγικών του όπλων, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, αλλά δεν επετράπη σε ξένους δημοσιογράφους να καλύψουν την εκδήλωση, σε αντίθεση με πέρυσι.

Βίντεο: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ παρουσία του Κιμ Γιόνγκ Ουν | iefimerida.gr 2

Σύμφωνα με τον Ζενγκ Ουάνγκ, διευθυντή του Center for Peace and Conflict Studies του Πανεπιστημίου Seton Hall του Νιου Τζέρσι, ίσως ο βορειοκορεάτης δικτάτορας ήταν αυτή τη φορά συγκρατημένος για να μη φανεί «πολύ επιθετικός» παραμονή της τελετής έναρξης της χειμερινής Ολυμπιάδας.

Η Πιονγιάνγκ, πάντως, απέρριψε την κριτική που δέχθηκε για την παρέλαση, δηλώνοντας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης. «Είναι ζήτημα κοινής λογικής για την κάθε χώρα στον κόσμο να παίρνει σοβαρά την ίδρυση των ενόπλων της δυνάμεων και να την τιμά με μεγάλες εκδηλώσεις», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Εργατικού Κόμματος “Rodong Sinmun” στην Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε επίσης σήμερα ότι δεν έχει κάποια πρόθεση για την πραγματοποίηση συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, στην διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν αύριο στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, με την παρουσία της Κιμ Γιο-τζονγκ, αδερφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν με τις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου να παρελαύνουν υπό μία σημαία, στην διάρκεια της τελετής έναρξης.

Την τελετή έναρξης των αγώνων θα παρακολουθήσει αύριο κι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα αξιοποιήσει τον ισχυρό συμβολισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να προβάλλει τις επιδιώξεις του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ δήλωσε ότι η στρατιωτική παρέλαση δεν θα επηρεάσει τη «δυναμική» των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Λι Χι-μπεόμ πρόσθεσε ότι οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας, υποστηρίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας (UN Olympic Truce Resolution) κατά τις ημέρες διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η εφαρμογή της εκεχειρίας αρχίζει επτά ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων και λήγει την έβδομη ημέρα μετά την λήξη τους.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Β. Κορέα είναι μία στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης

«Η εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα Βόρεια Κορέα είναι μια στρατιωτική δύναμη παγκόσμιας κλάσης».

Αυτό δήλωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ σήμερα, παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα.

Ο Κιμ, ο οποίος ηγήθηκε της επιτάχυνσης των προγραμμάτων της απομονωμένης χώρας του στα πυρηνικά όπλα και στους βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ ενώπιον ενός ενθουσιώδους ακροατηρίου: «Μπορέσαμε να επιδείξουμε σε όλον τον πλανήτη τη θέση μας ως στρατιωτικής δύναμης παγκόσμιας κλάσης».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βίντεο: BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κιμ Γιονγκ Ουν παρέλαση Βόρεια Κορέα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ