Αυτή η στολή δόνησης επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική - iefimerida.gr

Αυτή η στολή δόνησης επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική

Η στολή δόνησης βοηθάει κωφούς να αισθάνονται την μουσική
Κωφός σκηνοθέτης χρησιμοποιεί στολή δόνησης για να «νιώσει» μουσική/ Φωτογραφία: CNN
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μουσική λέγεται ότι είναι παγκόσμια γλώσσα. Αλλά για τον Chase Burton, έναν κωφό σκηνοθέτη από το Τέξας, η μουσική ήταν πάντα μια πολύ διαφορετική εμπειρία.

«Όταν ήμουν παιδί, ξάπλωνα στο πάτωμα του δωματίου πάνω από το γκαράζ μας, ώστε να νιώθω τις δονήσεις της μουσικής που έπαιζε το συγκρότημα του αδελφού μου,» δήλωσε ο 33χρονος στο CNN. «Ήταν μία από τις πρώτες φορές που άρχισα να χτίζω μία σχέση με την μουσική.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2016 όμως, η ικανότητά του Burton να βιώνει την μουσική άλλαξε δραματικά, χάρη στην εταιρεία τεχνολογίας Not Impossible Labs με έδρα την Καλιφόρνια.

Μαζί με την«μπλούζα με αισθητήρες» που ανέπτυξε η CuteCircuit πέρσι στην Αγγλία, η Not Impossible Labs έρχεται με μία εξελιγμένη έκδοση: μία στολή δόνησης που επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική μέσα από το δέρμα τους.

Η στολή στέλνει δονήσεις σε όλο το σώμα

Η συσκευή αυτή, η οποία αποτελείται από έναν ιμάντα σώματος και ιμάντες αστραγάλων και καρπών, μεταφράζει τον ήχο σε μια σειρά παλμών που γίνονται αισθητές σε 24 σημεία επαφής. Ο Burton χρησιμοποιεί την στολή εδώ και τέσσερα χρόνια.

Στολή δόνησης που επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική στο δέρμα τους/ Φωτογραφία: Not Impossible Labs
Στολή δόνησης που επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» την μουσική στο δέρμα τους/ Φωτογραφία: Not Impossible Labs
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ήχος χτυπά διάφορα μέρη του σώματός σου», είπε ο Burton. «Ίσως να με χτυπήσει πρώτα στους αστραγάλους μου. Μετά θα αρχίσω να νιώθω τις δονήσεις στην πλάτη μου. Και μετά θα νιώσω παλμούς στον καρπό μου». Η τεχνολογική αυτή επένδυση βασίζεται στην διάδοση δονήσεων, κάτι που είχε εμφανιστεί και στην Ελλάδα με το βιωματικό εργαστήριο «Ρυθμός, η κοινή μας γλώσσα» το 2016.

Βίντεο: Not Impossible Labs

Οι δημιουργοί στοχεύουν στην εύκολη απόκτηση της στολής από όλους

Οι δημιουργοί θέλουν να επεκτείνουν την απτική μουσική εμπειρία πέρα ​​από τους κωφούς. Το 2018, έδωσαν 150 συσκευές σε μια ροκ συναυλία στο Λας Βέγκας, όπου τα μισά μέλη του ακροατηρίου ήταν κωφά.

Από τότε, η Not Impossible Labs εργάζεται για τη βελτίωση της τεχνολογίας της μουσικής συσκευής και αναμένει να είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει σύντομα. Οι δημιουργοί ελπίζουν η στολή δόνησης, μία από τις πολλές τεχνολογίες «έξυπνων ρούχων», να γίνει καταναλωτικό προϊόν, προσβάσιμο σε όλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυνατότητες της συσκευής είναι απεριόριστες

Επιπλέον, ο διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας, Jordan Richardson, δήλωσε στο CNN ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ζωντανές αθλητικές εκπομπές, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα ή σε μουσεία.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει το ηχητικό στοιχείο μπορεί επίσης να έχει μια δονητική εμπειρία που σχετίζεται με αυτό,» είπε.

O Burton, ο οποίος προσέλαβε ένα κωφό πλήρωμα και κωφούς ηθοποιούς για την τελευταία του ταινία, ελπίζει ότι η συσκευή μουσικής θα είναι διαθέσιμη στο κοινό του κινηματογράφου στο σύντομο μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιστεύει ότι η συσκευή μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα ενός ατόμου που παρακολουθεί μία ταινία. «Βλέπω την τεχνολογία αυτή ως πραγματική ευκαιρία να βοηθήσω τους ανθρώπους να εμπεδώσουν καλύτερα την ιδέα ότι η μουσική και οι ταινίες δεν χρειάζεται πάντα να απολαμβάνονται με τα αυτιά.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μουσική κωφοί Τεχνολογία συσκευή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ