Νέες εικόνες από το Τσερνόμπιλ αποκαλύπτουν τη φρίκη της έκρηξης -Καινούργιο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ - iefimerida.gr

Νέες εικόνες από το Τσερνόμπιλ αποκαλύπτουν τη φρίκη της έκρηξης -Καινούργιο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

Ένας άνδρας πίνει νερό σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας στο Τσερνόμπιλ
Οι πρώτοι που βρέθηκαν στο Τσερνόμπιλ για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ονομάστηκαν «εκκαθαριστές» πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεσή τους στα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας / Φωτογραφία: HBO Max/Youtube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άγνωστες φωτογραφίες από το Τσερνόμπιλ αποκαλύπτουν τη φρίκη μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ «Chernobyl: The Lost Tapes».

Νέα πλάνα από το Τσερνόμπιλ δείχνουν την έκταση της φρίκης μέσα στη ζώνη της πυρηνικής έκρηξης, με μωρά που γεννήθηκαν με σπαρακτικές γενετικές ανωμαλίες και άτομα που αφέθηκαν να πεθάνουν μόνα τους σε θαλάμους νοσοκομείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συγκλονιστικές νέες εικόνες δείχνουν παιδιά να πεθαίνουν από λευχαιμία και σπάνιους καρκίνους ενώ οι αγαπημένοι τους παρακολουθούσαν και μωρά να γεννιούνται με ολόκληρο το κάτω μέρος του σώματός τους ενωμένο σαν ουρά ψαριού.

Το ντοκιμαντέρ Chernobyl: The Lost Tapes του James Jones καταγράφει τη φρίκη της πυρηνικής καταστροφής μέσα από πρόσφατα ανακαλυφθέντα αρχειακά πλάνα και προσωπικές συνεντεύξεις.

Μεταξύ των πιο ανατριχιαστικών αποκαλύψεων είναι ο αντίκτυπος που είχε η καταστροφή, η οποία εκτυλίχθηκε στην πολυσύχναστη σοβιετική εργατούπολη Πριπιάτ στις 26 Απριλίου 1986, στα παιδιά και στους άνδρες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης πρώτης γραμμής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια εικόνα που αποκαλύφθηκε δείχνει ένα νεογέννητο μωρό σε θερμοκοιτίδα με πράσινες κηλίδες στο σώμα του. Μια άλλη δείχνει ένα χλωμό, φαλακρό παιδί να τρεκλίζει σε έναν διάδρομο άρρωστο με μια σπάνια μορφή καρκίνου που υποπτεύονται ότι οφείλεται σε δηλητηρίαση από ακτινοβολία, και ένα άλλο να κλαίει καθώς βρίσκεται σε ένα κρεβάτι και το παρηγορεί η οικογένειά του.

άρρωστο παιδάκι από το Τσερνόμπιλ
Τα τοπικά νοσοκομεία ανέφεραν νεαρά παιδιά που πεθαίνουν από σπάνιους καρκίνους / Φωτογραφία: HBO Max/Youtube

Κατά τη διάρκεια της καταστροφής, τα τοπικά νοσοκομεία είδαν μια τεράστια αύξηση των ανωμαλιών κατά τη γέννηση, με νεογέννητα που έπασχαν από καρκίνο των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς, τη γέννηση των λεγόμενων "σειρήνων" - μωρά με ολόκληρο το κάτω μέρος του σώματός τους ενωμένο σαν ουρά ψαριού - και ακόμη και ένα μωρό με δύο κεφάλια.

Παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα με ενήλικες και παιδιά που υπέφεραν από τις φρικτές συνέπειες της ραδιενεργού ακτινοβολίας, η σοβιετική κυβέρνηση απαγόρευσε στους γιατρούς να συνδέσουν οποιαδήποτε ασθένεια με τη νόσο της ραδιενέργειας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα συμπτώματα ήταν ψυχολογικά και οφείλονταν στην "ακτινοφοβία" - το φόβο της ακτινοβολίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας διακεκριμένος επιστήμονας εμφανίζεται να διακηρύσσει: «Το ατύχημα στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ δεν είχε καμία επίπτωση στην υγεία του πληθυσμού».

Το ντοκιμαντέρ δείχνει παιδιά να πεθαίνουν με οδυνηρό θάνατο, ενώ οι οικογένειές τους παρακολουθούσαν μην μπορώντας να κάνουν κάτι
Το ντοκιμαντέρ δείχνει παιδιά να πεθαίνουν με οδυνηρό θάνατο, ενώ οι οικογένειές τους παρακολουθούσαν μην μπορώντας να κάνουν κάτι / Φωτογραφία: HBO Max/Youtube

«Οι εκκαθαριστές»

Το ντοκιμαντέρ αποκάλυψε μπομπίνες με παλιό υλικό, μεταξύ του οποίου εμφανίζονται 5.000 νεαροί άνδρες που είχαν επιστρατευτεί ως "εκκαθαριστές", οι οποίοι στάλθηκαν στο θάνατο σε μια μάταιη προσπάθεια να καθαρίσουν το εκτεθειμένο ραδιενεργό υλικό από την οροφή του εργοστασίου.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την καταστροφή, αυτοί οι γενναίοι άνδρες θα κατέληγαν στο νοσοκομείο με θανατηφόρα τραύματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια εικόνα δείχνει κάποιον που πιστεύεται ότι ήταν ένας "εκκαθαριστής" να πίνει νερό σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας με μια γιγαντιαία στολή Hazmat.

Ένας άνδρας πίνει νερό σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας στο Τσερνόμπιλ
Οι πρώτοι που βρέθηκαν στο σημείο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ονομάστηκαν «εκκαθαριστές» πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεσή τους στα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας / Φωτογραφία: HBO Max/Youtube

Το κεφάλι του άνδρα εμφανίζει κόκκινα εξανθήματα και δεν έχει μαλλιά - όλα συμπτώματα δηλητηρίασης από ραδιενέργεια.

Ένα άλλο δείχνει έναν δεύτερο πυροσβέστη να κρατάει σφιχτά το κεφάλι του, ενώ ένας γιατρός ελέγχει την αναπνοή του.

Περισσότερες ανατριχιαστικές εικόνες δείχνουν εκκαθαριστές ντυμένους με στολές επικίνδυνων υλικών και σοβιετικούς στρατιώτες να κείτονται με αγωνία στο πάτωμα μιας άγνωστης τοποθεσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στρατιώτες που στέλνονται στον θάνατό τους

Στις 14 Μαΐου, περίπου 18 ημέρες μετά την πυρηνική έκρηξη, ο τότε σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ισχυρίστηκε ότι μόνο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή, προσθέτοντας: «Χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα που ελήφθησαν, τα χειρότερα είναι πίσω μας. Οι σοβαρότερες συνέπειες έχουν αποτραπεί».

Αλλά η μυστική επιχείρηση καθαρισμού εξακολουθούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σοκαριστικά πλάνα στο ντοκιμαντέρ δείχνουν στρατιώτες που επιστρατεύτηκαν για να απομακρύνουν 200 τόνους θανατηφόρων συντριμμιών από την οροφή με μάσκες αερίων και φύλλα μολύβδου δεμένα στις στολές ως υποτυπώδεις ασπίδες.

κόσμος πεσμένος κάτω με μάσκες μετά την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ
Πιστεύεται ότι έως και 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη / Φωτογραφία: HBO Max/Youtube

«Η εντολή είχε δοθεί - ήταν αυτοκτονικό», λέει ένας επιζών εκκαθαριστής, ο Nikolai Kaplin. «Κανείς δεν ήξερε τίποτα και κυριολεκτικά πήγαιναν στην κόλαση. Δεν είχαμε την κατάλληλη προστασία. Ο χρόνος επαφής είναι λίγα δευτερόλεπτα, αλλά αυτά τα μόρια και τα άτομα συσσωρεύονται στο σώμα. Αργά ή γρήγορα όλα τα σώματά μας έδειξαν σημάδια. Όλοι περάσαμε από αυτό - εμετός, βήχας, ακραία εξάντληση. Την πέμπτη ημέρα άρχισα να κάνω εμετό και να πνίγομαι. Ήμασταν απλά τροφή για κανόνια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκκαθαριστές χαιρετίστηκαν ως ήρωες και βραβεύτηκαν με 800 ρούβλια αλλά το 80% θα πέθαινε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μόνο το 1991, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι αρχές παραδέχτηκαν ότι ένα σχεδιαστικό σφάλμα είχε προκαλέσει την καταστροφή, η οποία εξέθεσε 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε ραδιενέργεια.

Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ατυχήματος. Ο επίσημος σοβιετικός απολογισμός των νεκρών παραμένει σε 31.

Οι «εκκαθαριστές» υπέστησαν θανάσιμα τραύματα και αφέθηκαν να πεθάνουν μόνοι τους στους θαλάμους των νοσοκομείων
Οι «εκκαθαριστές» υπέστησαν θανάσιμα τραύματα και αφέθηκαν να πεθάνουν μόνοι τους στους θαλάμους των νοσοκομείων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ραδιενεργά απόβλητα

Το εγκαταλελειμμένο πλέον Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να βρίσκεται εντός ζώνης πυρηνικού αποκλεισμού και, σήμερα, βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, αφού η Ουκρανία ανακατέλαβε την περιοχή από τα εισβάλλοντα ρωσικά στρατεύματα που έσκαψαν χαρακώματα στο εξαιρετικά ραδιενεργό χώμα.

Τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν κατέλαβαν την τοποθεσία της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, αφού την κατέλαβαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής τους στην Ουκρανία.

Δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες λέγεται ότι χτυπήθηκαν από οξεία ασθένεια ραδιενέργειας και μεταφέρθηκαν με επτά λεωφορεία πίσω στην άλλη πλευρά των συνόρων στη γειτονική Λευκορωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ρωσικά στρατεύματα έσκαψαν χαρακώματα στην εξαιρετικά τοξική ζώνη του Κόκκινου Δάσους, μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικά του εργοστασίου, αλλά τώρα έχουν υποχωρήσει στο πλαίσιο της αποχώρησης από την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Βίντεο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνει αναχώματα από διαταραγμένο χώμα και οχυρώσεις που έχουν σκαφτεί στα περίχωρα του Κόκκινου Δάσους, του πιο ραδιενεργά μολυσμένου τμήματος της ζώνης γύρω από το Τσερνομπίλ.

Καθώς η κάμερα ζουμάρει από τις εγκαταλελειμμένες ρωσικές θέσεις, διακρίνεται στο βάθος ο τεράστιος ατσάλινος θόλος που κατασκευάστηκε για να καλύψει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ