Τομ Κάρβελ: Ο Έλληνας εφευρέτης του παγωτού μηχανής -Πώς του ήρθε η ιδέα με την οποία κατέκτησε τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Τομ Κάρβελ: Ο Έλληνας εφευρέτης του παγωτού μηχανής -Πώς του ήρθε η ιδέα με την οποία κατέκτησε τις ΗΠΑ

«Ο βασιλιάς του παγωτού», Tom Carvel
«Ο βασιλιάς του παγωτού», Tom Carvel / Φωτογραφία: NY Daily News Archive μέσω Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Tom Carvel, γεννημένος ως Αθανάσιος Καρβέλας, ήταν ένας ελληνικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας, γνωστός για την εφεύρεση και την προώθηση του παγωτού μηχανής στις ΗΠΑ. Ήταν ο ιδρυτής της μάρκας και του franchise Carvel.

Ο Tom Carvel, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου 1906, μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως παιδί από την γενέτειρά του, Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έλληνας μετανάστης ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε το παγωτό μηχανής στις ΗΠΑ και το όνομά του έγινε θρύλος εκεί. Η Carvel Ice Cream είναι από τις πιο γνωστές μάρκες στις ΗΠΑ, με περισσότερα από πεντακόσια καταστήματα και ένα ευρύ διαδικτυακό επιχειρηματικό προφίλ.

Για δεκαετίες, ο ιδρυτής της, Tom Carvel (Τομ Κάρβελ), ήταν γνωστό όνομα. Όλα ξεκίνησαν τυχαία λόγω ενός σκασμένου ελαστικού, το 1934.

Από την Ελλάδα, στις ΗΠΑ

Η οικογένεια Καρβέλα πήρε τη μοιραία απόφαση στις αρχές του εικοστού αιώνα να εγκαταλείψει την τότε φτωχή Ελλάδα για τη γη της επαγγελίας που ήταν οι ΗΠΑ. Ο νεαρός Θανάσης Καρβέλας ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν έφυγε από την Αθήνα και έφτασε στο Κονέκτικατ με τους γονείς του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγα χρόνια αργότερα, ο πατέρας του, Ανδρέας, πουλούσε κρασί σε ελληνικά εστιατόρια στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης.

Στα 23 του, ο Θανάσης, ένα ανήσυχο πνεύμα, είχε προσπαθήσει και είχε αφήσει αρκετές δουλειές. Μέχρι τότε, είχε αλλάξει το όνομά του στο πιο αμερικανικό «Tom Carvel».

Πώς ανακάλυψε το παγωτό μηχανής

Ήταν τότε που αποφάσισε να γίνει πωλητής παγωτού. Δανείστηκε δεκαπέντε δολάρια από τη μέλλουσα σύζυγό του και βγήκε στους δρόμους του Χάρτσντεϊλ της Νέας Υόρκης με το φορτηγό του, πουλώντας παγωτό από ένα από τα παράθυρά του.

Ήταν Εθνική Ημέρα Μνήμης το 1934, μια από τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όταν έσκασε το λάστιχο του φορτηγού του και έπρεπε να μπει σε ένα πάρκινγκ, που βρισκόταν δίπλα σε ένα κατάστημα αγγειοπλαστικής. Στο μεταξύ, το παγωτό του είχε αρχίσει να λιώνει.

Ο Τομ έτρεξε στο κατάστημα αγγειοπλαστικής για να ζητήσει να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική τους ενέργεια για να σώσουν τα εμπορεύματά του και ρώτησε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος αν θα μπορούσε επίσης να πουλήσει το παγωτό του επί τόπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Έλληνας Τομ Κάρβελ χαμογελαστός κρατά παγωτό μηχανής
Ο Έλληνας Τομ Κάρβελ, ανακάλυψε τυχαία το παγωτό μηχανής / Φωτογραφία: Getty Images

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αγγειοπλαστικής συμφώνησε αμέσως και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας άρχισε να πουλά το λιωμένο παγωτό του στους περαστικούς.

Αποδείχθηκε ότι λάτρευαν πραγματικά το σχεδόν λιωμένο, «μαλακό» παγωτό του και μέσα σε δύο μέρες, ο Έλληνας έμπορος είχε πουλήσει κάθε κομμάτι από το παγωτό που είχε στο φορτηγό του.

Ξαφνικά του φάνηκε ότι ήταν πραγματικά πιο εύκολο να πουλήσει το παγωτό του από μια σταθερή τοποθεσία. Η δεύτερη αποκάλυψή του ήταν ότι στον κόσμο άρεσε πολύ το μαλακό παγωτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο χρόνια αργότερα, ο Κάρβελ αγόρασε το αγγειοπλαστείο όπου είχε βιώσει την ανακάλυψή του και το μετέτρεψε σε ένα παγωτατζίδικο στην άκρη του δρόμου.

Η μυστική φόρμουλα του ελληνοαμερικανού Tom Carvel για παγωτό

Μέχρι τότε, είχε δημιουργήσει τη φόρμουλα για να φτιάξει αυτό που έγινε γνωστό ως παγωτό που σερβίρεται μαλακό. Το κατάστημά του ήταν το πρώτο που πούλησε μαλακό παγωτό, δηλαδή παγωτό μηχανής.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό παγωτό της εποχής, το «μαλακό παγωτό» παρασκευαζόταν με μια μυστική φόρμουλα βασισμένη σε μια κρέμα ζαχαροπλαστικής που εφευρέθηκε από τον Carvel. Το μείγμα διατηρήθηκε στη μηχανή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αλλά χωρίς να το παγώσει, όπως το παραδοσιακό παγωτό χωνάκι ή το παγωτό σε κουτί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1936, ο Carvel παρουσίασε την πατενταρισμένη μηχανή του που έφτιαχνε φρέσκο, μαλακό παγωτό και ίδρυσε την Carvel Corporation. Η ιδέα ήταν πολύ επιτυχημένη από την αρχή και, τα επόμενα έντεκα χρόνια, ο Carvel πούλησε τις «Miracle Machines» του σε αμέτρητα καταστήματα παγωτού σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Χτίζοντας μια αυτοκρατορία παγωτού - Ο «πατέρας» του franchise

Ωστόσο, πολλοί καταστηματάρχες δυσκολεύτηκαν να χειριστούν σωστά τις μηχανές του, έτσι ο μεγιστάνας του παγωτού βρήκε τη λύση να επισκεφτεί τους πελάτες του αυτοπροσώπως και να τους συμβουλέψει για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι μηχανές τους.

Το 1947, ο Carvel σκέφτηκε να έχει το δικό του όνομα σε καταστήματα παγωτού σε όλη τη χώρα. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν ήδη τις δικές του, πατενταρισμένες μηχανές.

Ένα από τα καταστήματα Carvel στις ΗΠΑ
Ένα από τα καταστήματα Carvel στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα του να δημιουργήσει καταστήματα παγωτού με το δικό του όνομα, καθώς και οι συμβουλές του προς τους καταστηματάρχες, μπορούν να συγκριθούν με τον τύπο της εμπορικής οντότητας που σήμερα γνωρίζουμε ως franchise. Το πρώτο του franchise άνοιξε εκείνη τη χρονιά και μέχρι το 1951 υπήρχαν εκατό καταστήματα Carvel Ice Cream σε όλη την Αμερική.

Μια άλλη καινοτομία που έκανε διάσημο τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Carvel, ήταν ότι ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη της εταιρείας που ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη διαφήμιση των προϊόντων του.

«Ο βασιλιάς του παγωτού», Tom Carvel
«Ο βασιλιάς του παγωτού», Tom Carvel / Φωτογραφία: NY Daily News Archive μέσω Getty Images

Διαφημίσεις με την χαρακτηριστική φωνή του μεταδόθηκαν στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια στην τηλεόραση. Ο άντρας με το λευκό μουστάκι έγινε γνωστή φιγούρα στα περισσότερα αμερικανικά σπίτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία του Carvel άρχισε τότε να φτιάχνει τούρτες παγωτό σε καινοτόμα σχήματα. Η τούρτα παγωτού φάλαινας, καθώς και οι γιορτινές του τούρτες με παγωτό Άγιο Βασίλη, έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Ο Τομ Κάρβελ πέθανε το 1990 σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών, αφήνοντας πίσω του μια εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία με πεντακόσια καταστήματα - και μια κληρονομιά να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους με το παγωτό του. Το Carvel Ice Cream είναι μία ακόμη από τις πολλές ιστορίες επιτυχίας στην ιστορία των Ελληνοαμερικανών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ