Στράτος Νικολαΐδης: Η ιστορία του χάλκινου Παραολυμπιονίκη που εργάζεται νύχτα για να ασχολείται με τον αθλητισμό - iefimerida.gr

Στράτος Νικολαΐδης: Η ιστορία του χάλκινου Παραολυμπιονίκη που εργάζεται νύχτα για να ασχολείται με τον αθλητισμό

Στράτος Νικολαϊδης
Στράτος Νικολαϊδης /fB
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ο Στράτος Νικολαΐδης κατέκτησε την τρίτη θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο συνδυάζοντας βραδινή δουλειά με προπόνηση.

Ο Στράτος Νικολαΐδης μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Το βιογραφικό του πλούσιο σε διακρίσεις τόσο σε πανευρωπαϊκά όσο και σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Το περσινό καλοκαίρι, στην τρίτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, κατάφερε να ανέβει στο βάθρο προσθέτοντας στη συλλογή του το χάλκινο μετάλλιο. «Θα μπορούσα να είχα ανέβει πιο ψηλά. Όμως χαίρομαι πάρα πολύ που κατάφερα να είμαι μέσα στα μετάλλια. Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος μέχρι το μετάλλιο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και πάντοτε θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό» είχε αναφέρει σε δήλωση του στο iefimerida.gr ο αθλητής λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του μεταλλίου του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο να βρω πληροφορίες για τον χάλκινο παραολυμπιονίκη πέρα από την αθλητική του κάρτα δεν μπορούσα να βρω τίποτα παραπάνω. Όπως μου εξήγησε, έπειτα από αρκετά τηλεφωνήματα που ανταλλάξαμε, τον θυμούνται σε κάθε μετάλλιο που παίρνει μόνο που μετά η ιδέα για μια συνέντευξη μένει πάντα στα λόγια.

Συνομιλώντας μαζί του η ιστορία του 36χρονου Στράτου μου κίνησε το ενδιαφέρον, καθώς η διαδρομή του αποτελεί έμπνευση και ο ίδιος φαίνεται πως έχεις αποθέματα από δύναμη και πείσμα. Κι αυτή είναι η πρώτη του συνέντευξη.

Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή σου από μικρή ηλικία;

Ναι, ασχολούμαι με τον αθλητισμό από μικρό παιδάκι. Έπαιζα μπάσκετ, το λάτρευα, αλλά από νωρίς συνειδητοποίησα πως για να προχωρήσεις πρέπει να έχεις ανθρώπους από πίσω σου. Σε έναν αγώνα μπάσκετ που έπρεπε να προκριθώ δεν συνέβη αυτό και προκρίθηκε κάποιος άλλος. Μου μέτρησαν ένα πόντο λιγότερο και τελικά πέρασε ο αντίπαλος μου, ο οποίος ήταν ανιψιός ενός σημαντικού παράγοντα του αθλήματος. Εκνευρίστηκα πάρα πολύ και τότε πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με ατομικό άθλημα για να εξαρτάται η νίκη ή ήττα μόνο από μένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι ξεκίνησες τη σφαιροβολία;

Ήμουν 13 ετών όταν μπήκα στο στίβο και αρχικά ήθελα να ασχοληθώ με το ακόντιο. Εκείνη την εποχή είχα επηρεαστεί από τον Κώστα Γκατσιούδη και μου άρεσε πολύ το συγκεκριμένο άθλημα. Υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις οπότε μου πρότειναν να κάνω δίσκο. Στην αρχή δεν μου άρεσε πάρα πολύ ως άθλημα από την άλλη υπήρξε ένας αθλητής που μου πήγαινε κόντρα οπότε με πείσμωσε και τελικά κατάφερα να βελτιωθώ πολύ και να βγω πρώτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Έμεινα κάποια χρόνια στο άθλημα γιατί μου έφερε πολλές διακρίσεις και ήταν η καλύτερη γυμναστική για εκτόνωση. Όταν το σταμάτησα μπήκα στη σφαιροβολία, ήταν πιο δυνατό άθλημα με περισσότερα βάρη και άλλο επίπεδο σε δύναμη και όσο περνούσε ο καιρός μου άρεσε περισσότερο. Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να είμαι στη σφαίρα.

Η σφαιροβολία σου έφερε πολλές διακρίσεις με κορυφαία το χάλκινο μετάλλιο στους τελευταίους Παραολυμπακούς Αγώνες στο Τόκιο. Τι έχεις στερηθεί για να είσαι σε τέτοιο αγωνιστικό επίπεδο;

Δεν τις περίμενα τις διακρίσεις, αλλά ήρθαν και μου έδωσαν χαρά και δύναμη να προχωρήσω παραπέρα. Έχω ασχοληθεί ουσιαστικά με τον αθλητισμό και έχω χάσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου -εντάξει κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις πάντα. Εγώ τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια τα επένδυσα στον αθλητισμό. Ευτυχώς μου βγήκε σε καλό. Έχω μεγάλο πείσμα και υπομονή. Θέλω όταν βάζω ένα στόχο να τον πετυχαίνω, δεν τα παρατάω εύκολα. Μάλιστα, έχω στο σώμα μου ένα τατουάζ που γράφει «Strong to the end» και είναι μια έκφραση που με χαρακτηρίζει απόλυτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγαλώνοντας διαπίστωσα πως ο αθλητισμός δεν μπορεί να με συντηρήσει και έπρεπε να δουλέψω για να παραμείνω στο στίβο. Οπότε μέχρι σήμερα στερούμαι πράγματα για να μπορώ να είμαι αθλητής. Όταν ασχολείσαι επαγγελματικά με τον αθλητισμό έχεις πολλά έξοδα και δεν υπάρχουν χορηγοί, ούτε η βοήθεια από το κράτος για να σου τα καλύψουν.

Οπότε χωρίς χορηγούς επιβαρύνεσαι μόνος σου για όλα τα έξοδα;

Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις χωρίς χορηγούς, χωρίς μάνατζερ ή αν δεν έχεις οικονομική άνεση από την οικογένεια σου. Προσωπικά εργάζομαι νύχτα για να μπορώ να παραμείνω στον αθλητισμό. Δ εν είναι καθόλου εύκολο να δουλεύεις βράδυ συνδυάζοντας εργασία και προπόνηση. Η ζωή του αθλητή πρέπει να έχει πειθαρχία και προγραμματισμό για να είναι αφοσιωμένος στη προπόνηση του και τους στόχους του. Τι να πω εύχομαι κάποια στιγμή να βρεθεί ο άνθρωπος που θα πιστέψει σε μένα γιατί είμαι ένας αθλητής με διακρίσεις.

Ο Στράτος Νικολαϊδης σε αγώνες.
Ο Στράτος Νικολαϊδης σε αγώνες.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς είναι ένα τυπικό 24ωρο σου;

Η ημέρα ξεκινάει με πρωινό και αμέσως ύπνο. Επιστρέφω από τη βραδινή μου δουλειά γύρω στις 7.00-7.30 το πρωί, τρώω πρωινό μην χάσω το γεύμα και πέφτω για ύπνο. Σηκώνομαι γύρω στις 14.00 για να αρχίσει να ξυπνάει το σώμα, να πιω ένα καφέ, να φάω το μεσημεριανό και στις 17.00 να είμαι στη προπόνηση. Όταν έχω στο πρόγραμμα βολές θα ολοκληρώσω τη προπόνηση στις 19.00 και όταν έχω βάρη στις 20.30. Έπειτα επιστρέφω σπίτι να κάνω ένα μπάνιο και να ετοιμαστώ γιατί στις 23.00 πιάνω δουλειά. Κάθομαι μόνο τις Κυριακές για να μπορώ να ανταπεξέλθω στις καθημερινές προπονήσεις μου γιατί η αλήθεια είναι πως ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται μέσα στην ημέρα.

Πρέπει να αγαπάς πολύ τον αθλητισμό για να μπορείς να ακολουθείς τόσα χρόνια το συγκεκριμένο τρόπο ζωής;

Αγαπάω πάρα πολύ τον αθλητισμό για αυτό αναγκάστηκα να εργάζομαι νύχτα κι ας άργησα να το συνειδητοποιήσω. Ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η επαγγελματική μου καριέρα δεν θα σταματήσω να γυμνάζομαι και να κάνω προπόνηση. Ο αθλητισμός είναι πλέον μέσα στο DNA μου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αθλητής εργάζεται σε νυχτερινό μαγαζί προκειμένου να ασχολείται με τον στίβο
Ο αθλητής εργάζεται σε νυχτερινό μαγαζί προκειμένου να ασχολείται με τον στίβο

Παρόλο τις δυσκολίες συμβουλεύεις τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

Μέσα από την αθλητική παιδεία κερδίζεις πάρα πολλά. Όπως σεβασμό, κατανόηση, προσήλωση, σωματική υγεία. Δυστυχώς, όμως, έχουν μειωθεί πολύ τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον στίβο. Όταν βλέπουν εμάς να παραπονιόμαστε και συνειδητοποιούν πως δεν γίνεται να ζήσουν μόνο από τον αθλητισμό κοιτάζουν τι άλλο μπορούν να κάνουν. Οι σύλλογοι δεν έχουν χρήματα, το κράτος δεν μας στηρίζει, οι προπονητές είτε τα παρατάνε είτε φεύγουν στο εξωτερικό και διαπρέπουν. Εύχομαι να μην χαθεί ο στίβος…

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τoυς Παραολυμπιακούς αγώνες. Έχει αλλάξει κάτι;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απολύτως τίποτα. Βραβευτήκαμε, βγάλαμε φωτογραφίες και τελείωσε όλο αυτό. Σίγουρα οι βραβεύσεις είναι κάτι πολύ όμορφο και το χαίρομαι, όμως έχω κουραστεί με αυτά τα τυπικά. Ακούμε μόνο υποσχέσεις και στη πράξη δεν γίνεται κάτι, δεν αλλάζει τίποτα. Ακόμα μας οφείλουν χρήματα από προηγούμενους αγώνες και πλέον τα πριμ είναι όλο και λιγότερα. Σε λίγο κλείνω τέσσερα χρόνια που έχω να πληρωθώ από τους αγώνες, ενώ τα έξοδα για ρουχισμό, συμπληρώματα, μετακινήσεις για να πάω στη προπόνηση τρέχουν κανονικά. Αναγκάστηκα να πάρω μηχανή για να μειώσω τα έξοδα της βενζίνης, αλλά το χειμώνα με τόσο κρύο δεν μπορώ να μετακινούμαι συνεχώς με το δίκυκλο. Πραγματικά, εύχομαι κάτι να αλλάξει…

Την περίοδο της προετοιμασίας για τους Παραολυμπιακούς εργαζόσουν Χαλκιδική και πήγαινες καθημερινά Θεσσαλονίκη για προπόνηση. Δεν γινόταν εκείνο το διάστημα να μην συνδυάζεις προπόνηση με εργασία;

Δεν μας έδωσαν τα χρήματα, τα πριμ που λένε από αγώνες, και αναγκάστηκα να εργάζομαι νύχτα, ακόμα και τη περίοδο της προετοιμασίας για τους Παραολυμπιακούς αγώνες, για να καταφέρω να βρεθώ στο Τόκιο. Όλο αυτό με πήγαινε πολύ πίσω. Ξέρω πως θα μπορούσα να πάρω καλύτερο χρώμα μεταλλίου, η προπόνηση μου πήγαινε πολύ καλά και έριχνα πολύ καλά μέτρα. Ξέρω τις δυνάμεις μου, πότε θα είμαι στο βάθρο και πότε όχι. Ήμουν πολύ καλά γυμνασμένος, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχολογία. Δεν ήμουν τόσο συγκεντρωμένος γιατί είχα κουραστεί ψυχολογικά. Όταν γνωρίζω πως θα πάρω τα χρήματα στην ώρα τους είμαι πιο ήρεμος και θα επικεντρωθώ στη προπόνηση μου, χωρίς να σκέφτομαι την επιβίωση μου.

Στο χέρι του έχει τατουάζ που γράφει«Strong to the end»/ Φώτο: Νίκος Καρανικόλας
Στο χέρι του έχει τατουάζ που γράφει«Strong to the end»/ Φώτο: Νίκος Καρανικόλας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσεις;

Πάρα πολλές φορές. Υπήρχαν φορές που έχω πει «φτάνει δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία». Δεν έχει να κάνει με την ηλικία μου, δεν μου λέει κάτι το γεγονός πως είμαι 36 ετών γιατί όσο έχω δυνάμεις θέλω να είμαι ενεργός αθλητής. Ούτε είμαι άνθρωπος που τα παρατάω με τη πρώτη ευκολία. Είμαι από μωρό μέσα στον αθλητισμό και η δύναμη της ψυχής ανατρέπει αποτελέσματα και είναι πάρα πολύ σημαντική. Μου έχει συμβεί να μην πάω για μια ολόκληρη βδομάδα για προπόνηση γιατί όλες αυτές οι δυσκολίες επηρεάζουν την ψυχολογία μου, αλλά φαίνεται πως έχω μεγάλη αγάπη στον αθλητισμό και προχωράω.

Αυτή τη περίοδο προετοιμάζεσαι για αγώνες;

Ήταν να ξεκινήσω προπόνηση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γαλλία, αλλά μας ενημέρωσαν πως ακυρώθηκε. Λένε να μεταφερθούν όλα το 2024 αλλά πρακτικά δεν γίνεται να διεξαχθεί Πανευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και Ολυμπιάδα μαζί. Μάλλον για τη φετινή χρονιά δεν προβλέπεται κάποιος αγώνας, εκτός αν ενημερωθούμε τελευταία στιγμή. Εννοείται πως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί για να κατέβεις σε αγώνες υπάρχει μια μεγάλη προετοιμασία από πίσω. Έτσι φτάνω στο σημείο να αναρωτιέμαι τι να κάνω τώρα. Να συνεχίσω κανονικά προπόνηση τόσες ώρες ή όχι; Κι αφού δεν προβλέπονται έσοδα από τον αθλητισμό μήπως πρέπει να επικεντρωθώ στην εργασία μου προκειμένου να συντηρώ τη προπόνηση μου; Και τώρα έχω σκεφτεί να τα παρατήσω, αλλά τελικά αποφάσισα να κάνω μια σωστή συντήρηση και αν ξαφνικά μας ενημερώσουν πως θα διεξαχθεί κάποιος αγώνας να μην ξεκινήσω από το μηδέν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ