Ποια είναι η σύζυγος του Σίνζο Άμπε: Η πρώην DJ που έσπασε τους κανόνες της Ιαπωνίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποια είναι η σύζυγος του Σίνζο Άμπε: Η πρώην DJ που έσπασε τους κανόνες της Ιαπωνίας [εικόνες]

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε με την σύζυγό του Άκιε
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε με την σύζυγό του Άκιε/Φωτογραφία: Instagram/akieabe
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, πέθανε χθες μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας. Ποια είναι όμως η σύζυγός του Άκιε;

Πρόκειται για μια προοδευτική κοσμική προσωπικότητα και πρώην ραδιοφωνική DJ που έσπασε τα στερεότυπα. Κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία, η 60χρονη Άκιε, ήταν απόφοιτος πανεπιστημίου και εργαζόταν σε διαφημιστική εταιρεία, όταν το αφεντικό της τη σύστησε σε ένα ανερχόμενο πολιτικό σύμβουλο, τον Σίνζο Άμπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τελικά το 1987 και παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε θεραπεία γονιμότητας στις αρχές της σχέσης του, δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.

Σίνζο Άμπε και Άκιε σε νεαρή ηλικία
Σίνζο Άμπε και Άκιε σε νεαρή ηλικία

Έσπασε το στερεότυπο της σιωπηλής συζύγου πρωθυπουργού

Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του συζύγου της στο αξίωμα του πρωθυπουργού, η πρώτη από το 2006 έως το 2007 και η δεύτερη από το 2012 έως το 2020, η κυρία Άμπε έσπασε το στερεότυπο της σιωπηλής και υποστηρικτικής συζύγου πρωθυπουργού και υιοθέτησε μια αμερικανική προσέγγιση του ρόλου της «Πρώτης Κυρίας», προς μεγάλη απογοήτευση της πεθεράς της, όπως αναφέρθηκε.

«Οι ιδέες της και οι ιδέες άλλων συζύγων πρωθυπουργών είναι διαφορετικές» σημείωσε κάποτε ένας πρώην συνεργάτης της. «Αντί να είναι μια γυναίκα ‘χρήσιμη’ μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, θέλει να αλληλεπιδρά… ως αυτόνομο άτομο». Η τοπική εφημερίδα Japan Times έγραψε μάλιστα το 2014: «Η Ιαπωνία δεν είχε ποτέ μια τέτοια Πρώτη Κυρία. Ποιος ήξερε καν ποια ήταν η Πρώτη Κυρία;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υποστήριξή της σε προοδευτικούς σκοπούς - έχει παρελάσει σε παρέλαση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και έχει ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας για ιατρική χρήση - την έφερε μερικές φορές σε αντίθεση με τον πιο συντηρητικό σύζυγό της, γεγονός που της χάρισε το παρατσούκλι «εγχώρια αντιπολίτευση» στον Τύπο.

O Σίνζο Άμπε – ο μακροβιότερος και πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίαςπέθανε χθες μετά από πυροβολισμό, ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στην πόλη Νάρα. Ο 67χρονος πολιτικός πυροβολήθηκε γύρω στις 11:30 το πρωί (τοπική ώρα) σε προεκλογική ομιλία για την υποστήριξη του τοπικού υποψηφίου του κόμματός του ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) έξι ώρες αργότερα, ενώ η οικογένειά του δεν έχει εκδώσει ακόμα ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γνωριμία με τον Σίνζο Άμπε


Η Άκιε, ο πατέρας της οποίας είναι πρώην πρόεδρος της Morinaga & Co, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ζαχαροπλαστικής της Ιαπωνίας, εκπαιδεύτηκε σε καθολικό ιδιωτικό σχολείο στο Τόκιο πριν αποφοιτήσει από επαγγελματικό κολέγιο. Πιστεύεται ότι γνώρισε τον Άμπε σε ηλικία περίπου 30 ετών όταν εργαζόταν για την Dentsu International, μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στον κόσμο. 

Στα πρώτα χρόνια του γάμου τους, η Άμπε εργάστηκε ως ραδιοφωνική DJ στη γενέτειρα του συζύγου της, το Σιμονοσέκι, εκπέμποντας με το ψευδώνυμο «Akky». Εκείνη την εποχή, ο Σίνζο Άμπε, γόνος εξέχουσας πολιτικής οικογένειας, βρισκόταν στα πρώτα στάδια της λαμπρής καριέρας του.

Το 1993, ο Άμπε εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια κατείχε μια σειρά από ανώτερες θέσεις στα υπουργικά γραφεία των πρωθυπουργών Γιοσίρο Μόρι και Τζουνίκιρο Κουιζούμι, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σίνζο Άμπε ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ιαπωνικής κυβέρνησης για λογαριασμό των οικογενειών των Ιαπώνων απαχθέντων που είχαν μεταφερθεί στη Βόρεια Κορέα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συνόδευσε τον τότε πρωθυπουργό Τζουνικίρο Κουζούμι στη συνάντηση με τον Κιμ Γιονκ Ιλ το 2002. Έγινε πολύ γνωστός στη χώρα του, όταν απαίτησε να παραμείνουν στη χώρα οι Ιάπωνες απαχθέντες που επισκέπτονταν την Ιαπωνία, σε πείσμα της Βόρειας Κορέας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Σίνζο Άμπε, τότε 52 ετών, εξελέγη πρωθυπουργός, και έγινε ο νεότερος άνδρας που κατείχε αυτή τη θέση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, μια σειρά σκανδάλων - συμπεριλαμβανομένης της απώλειας από την κυβέρνηση των αρχείων συνταξιοδότησης, που επηρέασε περίπου 50 εκατομμύρια αιτήσεις - έπληξε σκληρά την κυβέρνησή του.

Όταν η Άκιε άνοιξε μπαρ, εξαγριώνοντας την πεθερά της

Ακολούθησε μια βαριά ήττα για το κόμμα του στις εκλογές του Ιουλίου του 2007 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε λόγω ελκώδους κολίτιδας. Με τον σύζυγό της σε τέτοια δεινή θέση, η Άκιε ξεκίνησε μια νέα καριέρα και δημιούργησε ένα izakaya – ένα είδος ανεπίσημου ιαπωνικού μπαρ που σερβίρει αλκοολούχα ποτά και σνακ. Το εστιατόριο στο Τόκιο, το οποίο σερβίρζε μόνο βιολογικά τρόφιμα, άνοιξε το φθινόπωρο του 2012, την ώρα που η πολιτική επιστροφή του συζύγου της κέρδιζε έδαφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση αυτή φέρεται να βρήκε σφοδρή αντίδραση από την πεθερά της, Γιόκο Άμπε, η οποία κατέφυγε κατά του δημόσιου προφίλ της Άκιε και λέγεται ότι επέμενε να μην εμπλέκεται ενεργά η Άκιε στην επιχείρηση. Η νύφη της συμφώνησε, αν και συνέχισε να δειπνεί στο εστιατόριο με φίλους.

Η πρώτη σύζυγος πρωθυπουργό της Ιαπωνίας με social media

Τον Δεκέμβριο του 2012,ο Σίνζο Άμπε επανεκλέγεται και η Άκιε δεν έχασε καθόλου χρόνο, αγκαλιάζοντας το ρόλο της ως «Πρώτη Κυρία». Μέσα στα πρώτα χρόνια της θητείας της, έγινε πρωτοσέλιδο συμμετέχοντας στην παρέλαση των ομοφυλόφιλων στο Τόκιο και προώθησε την αναβίωση της κουλτούρας της κάνναβης στην Ιαπωνία.

Ως η πρώτη σύζυγος πρωθυπουργού που χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Άκιε έκανε συχνά αναρτήσεις για τις δημόσιες υποχρεώσεις και την ιδιωτική της ζωή. Μιλούσε επίσης συχνά, για τη σημασία της δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών για τις γυναίκες στην Ιαπωνία. «Η Άμπε μιλάει συχνά για το παράδοξο ότι οι Γιαπωνέζες γυναίκες είναι από τις πιο μορφωμένες στον κόσμο, αλλά συχνά δυσκολεύονται να ανέβουν στην ιεραρχία της καριέρας τους», σημείωσε το περιοδικό Foreign Policy το 2018.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι κορυφαία υποστηρίκτρια του ‘Womenimics», που υποστηρίζει ότι η ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να παραμείνουν και να ανέλθουν στον εργασιακό χώρο, είναι απαραίτητη για την οικονομία της Ιαπωνίας. Η Άμπε χρησιμοποιεί τη σχέση της με τον σύζυγό της ως παράδειγμα ισότητας και το πώς οι άνδρες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην παροχή στις γυναίκες ευελιξίας που χρειάζονται για να λάμψουν. Ο σύζυγός της, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, έχει κι αυτός μερίδιο στις δουλειές του σπιτιού και είναι αυτός που βγάζει τα σκουπίδια» σημείωνε το δημοσίευμα.

Η Άκιε Άμπε έδειχνε απόλυτα άνετη στην παγκόσμια σκηνή, και πόζαρε δίπλα στην Μισέλ Ομπάμα, την Σέρι Μπλερ, την Μπριζίτ Μακρόν, την Ιβάνκα Τραμπ αλλά και την Τζιλ Μπάιντεν.

Ωστόσο, η εποχή της ως «Πρώτη Κυρία» είχε και τις δύσκολες στιγμές. Το 2018, βρέθηκε στο στόχαστρο όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν να καταθέσει στο κοινοβούλιο για τους δεσμούς της με έναν εθνικιστή φορέα εκμετάλλευσης σχολείων, του οποίου η αγορά κρατικής γης με μεγάλες εκπτώσεις βρέθηκε στο επίκεντρο ενός υποτιθέμενου σκανδάλου πελατειακών σχέσεων. Ο Σίνζο Άμπε αρνήθηκε ότι ο ίδιος ή η σύζυγός του παρενέβησαν στην πώληση ή πως διέταξε συγκάλυψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σνομπάρισμα στον Ντόναλντ Τραμπ που έγινε πρωτοσέλιδο

Η πρώτη κυρία της Ιαπωνίας έγινε επίσης πρωτοσέλιδο το 2017, όταν έγινε γνωστό ότι δεν μίλησε στον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η κυρία Άμπε δεν μιλούσε αγγλικά, κάτι που οι δημοσιογράφοι πήραν ως ψέμα, με πολλούς να αναρωτιούνται αν είχε σκόπιμα σνομπάρει τον Τραμπ. Σε γενικές γραμμές συμφωνήθηκε ότι ενώ η κυρία Άμπε μιλάει κάποια αγγλικά, διεξάγει όλες τις συνεντεύξεις της στα ιαπωνικά και ίσως δεν αισθανόταν αρκετά σίγουρη για μια συνομιλία κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ο Σίνζο Άμπε παραιτήθηκε από πρωθυπουργός το 2020, επικαλούμενος σημαντική αναζωπύρωση της ελκώδους κολιτιδάς του. Και η προσγειωμένη Άκιε συνέχισε να εργάζεται για σκοπούς στους οποίους πιστεύει, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επανένταξη των Ουκρανών προσφύγων και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ