Μοναδικές φωτό: Οταν η σικάτη Αμαλία Μεγαπάνου πήγε στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με την Τζάκι Κένεντι και τον πρόεδρο - iefimerida.gr

Μοναδικές φωτό: Οταν η σικάτη Αμαλία Μεγαπάνου πήγε στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με την Τζάκι Κένεντι και τον πρόεδρο

Αμαλία Μεγαπάνου και Τζάκι Κένεντι στο Λευκό Οίκο
Αμαλία-Τζάκι, μια συνάντηση που έγραψε /Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμαλία Μεγαπάνου. Μια γυναίκα με αέρα ευρωπαϊκό, άκρως δυναμική (τόλμησε να ζητήσει διαζύγιο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε άλλες εποχές), η οποία έγινε με τον δικό της τρόπο μέρος της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Αλλά και της μόδας.

Οι ιστορίες που κυκλοφορούν για την Αμαλία Μεγαπάνου, που έφυγε πριν από λίγες ώρες από τη ζωή, πολλές. Δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, μια και η ίδια μετά το διαζύγιό της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν μίλησε για την κοινή τους ζωή και τους λόγους που τους οδήγησαν στον χωρισμό. Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι το στιλ της τότε Πρώτης Κυρίας της χώρας. Ενα στιλ το οποίο είχε αναγνωρίσει και η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίσκεψη Καραμανλή-Αμαλίας στον Λευκό Οίκο

Ο Τζον Κένεντι είχε αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές του 1961. Τρεις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1961, ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα υποδεχθεί ο Κένεντι στον Λευκό Οίκο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Αμαλία Καραμανλή-Κανελλοπούλου (μετέπειτα γνωστή ως Αμαλία Μεγαπάνου).

Επρόκειτο για μια εξαιρετική συνάντηση, παρότι επισκιάστηκε από την κρίση στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, που ξέσπασε λίγες μέρες αργότερα και έφερε ΗΠΑ και Ρωσία στα πρόθυρα πυρηνικής σύγκρουσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά ταύτα, το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, φάνηκε να εντυπωσίασε τους Κένεντι, ειδικά την Τζάκι. Το ζεύγος Κένεντι και το ζεύγος Καραμανλή απέπνεαν κομψότητα με το στιλ, το ύφος και το ντύσιμό τους. Μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Η επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ ήταν τριήμερη

Η χρονική και πολιτική συγκυρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσε ίσως να ήταν χειρότερη: έφτασε στην Ουάσινγκτον, προερχόμενος από τον Καναδά, την ημέρα που έγινε η εισβολή στην Κούβα χιλιάδων αντιπάλων του Φιντέλ Κάστρο, με ορμητήριο το Μαϊάμι και αμερικανική υποστήριξη. Παρ' όλη την ενασχόλησή του όμως με την κρίση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι όχι μόνο συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 17 Απριλίου, αλλά βρήκε και τον χρόνο να έχει μαζί του δύο συνολικά μακρές συνομιλίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι στην Ελλάδα

Λίγους μόλις μήνες αργότερα, στις 12 Ιουνίου 1961, η Τζάκι Κένεντι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη συνοδευόμενη από τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αμαλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακολούθησε παράσταση θεάτρου στην Επίδαυρο, έκανε βόλτες στην Καστέλα με το αυτοκίνητο του διαδόχου Κωνσταντίνου.

Δεν πέρασαν δύο χρόνια και η Τζάκι βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα. Καταβεβλημένη καθώς το παιδί που είχε γεννήσει τον Αύγουστο του 1963 πέθανε μετά από δύο ημέρες, θέλησε να αλλάξει παραστάσεις. Εκμεταλλεύτηκε την πρόσκληση του Αριστοτέλη Ωνάση -ο οποίος την ήθελε από τότε- και ήρθε στην Αθήνα. Επισκέφθηκε τους Δελφούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέστρεψε με αλλαγμένη διάθεση στις ΗΠΑ και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Μερικές εβδομάδες αργότερα, θα συνόδευε τον Τζον Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας και θα τον έβλεπε να πέφτει δίπλα της νεκρός.

Η Τζάκι Κένεντι ήρθε ξανά στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1968 και παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό. Εμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1975 και επέστρεψε ακόμη μία φορά στη χώρα μας, το 1980.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ