Ντόρα Αντωνιάδου: Η τραγική ιστορία της εκπληκτικής τραγουδίστριας του ελληνικού ροκ -Εκανε την καλύτερη διασκευή του «Psycho Killer» - iefimerida.gr

Ντόρα Αντωνιάδου: Η τραγική ιστορία της εκπληκτικής τραγουδίστριας του ελληνικού ροκ -Εκανε την καλύτερη διασκευή του «Psycho Killer»

Η Ντόρα Αντωνιάδου χαμογελά
Ντόρα Αντωνιάδου: H τραγική ιστορία της εκπληκτικής τραγουδίστριας του ελληνικού ροκ / Φωτογραφία: Ηρακλής Χατζηαριστείδης

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται αποκλειστικά στο iefimerida, βλέπουμε την αξέχαστη Ντόρα Αντωνιάδου και τον συνεργάτη της Στέφανο Κοτατή. Εμφανίστηκαν ξαφνικά στα μουσικά πράγματα, την άνοιξη του 1982, δημιουργώντας το σχήμα Psycho, εντυπωσιάζοντας πολλούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ακόμη και τον David Byrne (των Talking Heads) ο οποίος έγραψε «a great version!» για τη διασκευή που έκαναν στο τραγούδι του, εμβληματικό για το παγκόσμιο ροκ, «Psycho Killer».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ντόρα διέθετε μια φανταστική φωνή που απογείωνε ιλιγγιωδώς το τραγούδι. Πολλοί τότε νόμιζαν ότι το «Psycho Killer» της Ντόρας και του Στέφανου ήταν το αυθεντικό, ενώ εκείνο των Talking Heads μια μέτρια διασκευή του.

Μέχρι και το 1982, η Ντόρα Αντωνιάδου ήταν μια Κηφισιώτισσα νοικοκυρά. Ήταν παντρεμένη, είχε ένα παιδί και δεν περνούσε από το μυαλό της να ασχοληθεί με το τραγούδι. Είχε όμως κάνει σπουδές κλασικής μουσικής, και για βιοπορισμό παρέδιδε σε παιδιά μαθήματα πιάνου. Ο Στέφανος Κοτατής είχε το δισκοπωλείο «Yellow Submarine», στην Κηφισιά. Η Ντόρα αγόραζε από εκεί δίσκους κλασικής μουσικής.

Εκείνη τη χρονιά (1982), ο Στέφανος της πρότεινε να τον βοηθήσει σε τραγούδια που είχε γράψει ελπίζοντας να κάνει κάποτε δίσκο. Η Ντόρα δέχθηκε να παίξει πιάνο και τον κάλεσε στο σπίτι της για πρόβες. Εκεί έγινε η αποκάλυψη. Όταν η Ντόρα, για να τον συνοδεύσει, άρχισε να τραγουδά, ο Στέφανος έπαθε σοκ: «Τι φωνή είναι αυτή; Είσαι εκπληκτική!», της είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποφάσισαν να συνεργαστούν με προοπτική δίσκου. Έκαναν demo και το πήγαν στην εταιρεία WEA. Ο αρμόδιος για τις νέες κυκλοφορίες της εταιρείας (του ξένου ρεπερτορίου), αείμνηστος Βάσος Τσιμιδόπουλος, ενθουσιάστηκε, τους έδωσε το όνομα Psycho και το «πράσινο φως» να προχωρήσουν σε δίσκο. Έδωσε ακόμη και στίχους τους για να τα κάνουν τραγούδια.

Ο δίσκος, με τίτλο Montage Fatal, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1982, με τη συμμετοχή του Σταμάτη Σπανουδάκη και του Gary Wright (αρχηγού των Spooky Tooth). O Gary ήταν φίλος του Τσιμιδόπουλου και γνωρίστηκε με τους Psycho, το καλοκαίρι του 1982, όταν ήταν για γαμήλιο ταξίδι στην Ελλάδα.

Το 1982 και το 1983 ήταν οι μεγάλες χρονιές για τη Ντόρα. Τότε έλαμψε το άστρο της και αναγνωρίστηκε από όλους ως μία μοναδική φωνή του ελληνικού ροκ και ιδιαίτερα του new wave.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γρήγορα, όμως, οι σχέσεις του Στέφανου και της Ντόρας ψυχράθηκαν. Το σχήμα διέλυσε. Η Ντόρα προσπάθησε να κάνει κάποια άλλα τραγούδια, χωρίς επιτυχία. Απογοητεύτηκε και αποσύρθηκε από τα μουσικά πράγματα. Κάποιοι δεν έπαψαν να τη θυμούνται και προσπαθούσαν να βρουν γιατί χάθηκε. Μετά από χρόνια, διαδόθηκε η φήμη ότι σκοτώθηκε σε τροχαίο. Η αλήθεια ήταν διαφορετική. Πέθανε νέα, χτυπημένη από τον καρκίνο.

Η Ντόρα Αντωνιάδου αδικήθηκε από τη μοίρα. Θα μπορούσε να κάνει πολλά, και αναμφίβολα είχε πολλά να προσφέρει. Χάθηκε γρήγορα, αλλά η μνήμη της παραμένει, όσο υπάρχει ο δίσκος «Montage Fatal», αυτό το «Μοιραίο Μοντάζ» που καταγράφεται ως ένας από τους καλύτερους δίσκους που βγήκαν ποτέ στην Ελλάδα.

Credits – Όλες οι φωτογραφίες Ηρακλής Χατζηαριστείδης, 1982.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ