Μήπως προκάλεσε μια χαμένη πυρηνική συσκευή της CIA την κατάρρευση του παγετώνα στα Ιμαλάια; - iefimerida.gr

Μήπως προκάλεσε μια χαμένη πυρηνική συσκευή της CIA την κατάρρευση του παγετώνα στα Ιμαλάια;

Μηχανήματα απομακρύνουν μπάζα μετά την κατάρρευση παγετώνα στην Ινδία, που ντόπιοι αποδίδουν σε χαμένη συσκευή της CIA
Μηχανήματα απομακρύνουν μπάζα μετά την κατάρρευση παγετώνα στην Ινδία, που ντόπιοι αποδίδουν σε χαμένη συσκευή της CIA / Φωτογραφία: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρικοί στην Ινδία, που επλήγησαν από τη φονική πλημμύρα στις αρχές του μήνα, θεωρούν ότι μια πυρηνική συσκευή που «φύτεψε» πριν από δεκαετίες η CIA στα Ιμαλάια προκάλεσε την καταστροφή.

Η κατάρρευση τμήματος του παγετώνα των Ιμαλαΐων στις αρχές του μήνα στην Ινδία αποδόθηκε από επιστήμονες, που μελέτησαν δορυφορικές φωτογραφίες κι άλλα δεδομένα, σ’ έναν συνδυασμό κατολίσθησης βράχων και χιονοστιβάδας στις υψηλές κορφές της περιοχής. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι χωριών της περιοχής αυτής θεωρούν ότι η τραγωδία με τους 200 νεκρούς και αγνοούμενους και τις καταστροφές σπιτιών, γεφυρών και δύο υδροηλεκτρικών εργοστασίων ίσως συνδέεται με μια χαμένη από καιρό πυρηνοκίνητη κατασκοπευτική συσκευή. Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ότι η CIA είχε βάλει το χέρι της για να φθάσει η συσκευή αυτή στις χιονισμένες βουνοκορφές των Ιμαλαϊων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Οperation Hat"

Η ιστορία ξεκινά το 1965, έναν χρόνο αφότου η Κίνα - πυρηνική υπερδύναμη σήμερα  - προχώρησε στην δοκιμή της πρώτης ατομικής της βόμβας. Η CIA σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ινδίας ήθελε να παρακολουθεί τις κινεζικές πυρηνικές δοκιμές στην επαρχία Σιντζιάνγκ, την ίδια που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα λόγω της καταπίεσης από το Πεκίνο της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Η επιχείρηση, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Outside, πήρε την κωδική ονομασία: “Operation Hat”. «Η παράνοια του Ψυχρού Πολέμου ήταν στην κορύφωσή της. Δεν υπήρχε σχέδιο υπερβολικά περίεργο, επένδυση υπερβολικά μεγάλη και αδικαιολόγητη» σημειώνει ο Πιτ Τακέντα, του αμερικανικού Rock and Ice Magazine, ο οποίος έχει γράψει επανειλημμένα για το θέμα.

Το όρος Νάντα Ντέβι είναι το υψηλότερο που βρίσκεται ολόκληρο εντός της Ινδίας
Το όρος Νάντα Ντέβι είναι το υψηλότερο που βρίσκεται ολόκληρο εντός της Ινδίας / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Μια επίλεκτη ομάδα Αμερικανών και Ινδών ορειβατών συνοδεία αχθοφόρων σκαρφάλωσε στις νότιες κλιτύες του Νάντα Ντέβι, της υψηλότερης κορυφής στην Ινδία και 23ης υψηλότερης του πλανήτη. Η κατασκοπευτική συσκευή της CIA μεταφέρθηκε αποσυναρμολογημένη και θα λειτουργούσε, όταν θα την άφηναν στις πλαγιές του βουνού, με μια μπαταρία πλουτωνίου ( Space Nuclear Auxiliary Power ή SNAP) που είχε αναπτυχθεί για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα και η οποία περιείχε κάπου ανάμεσα σε μισό και τέσσερα κιλά πλουτωνίου. Όμως η σφοδρή κακοκαιρία που συνάντησαν τους ανάγκασαν να ματαιώσουν την αποστολή ενώ απείχαν κάπου 650 μ. από την κορφή του Νάντα Ντέβι. Παράτησαν τη συσκευή και την πυρηνική μπαταρία στο χιόνι, ελπίζοντας να επιστρέψουν και να τη στήσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς χάθηκε η πυρηνική συσκευή της CIA στα Ιμαλάια

Αλλά όταν επέστρεψαν τον ερχόμενο χρόνο διαπίστωσαν ότι μια χιονοστιβάδα είχε παρασύρει τη συσκευή της CIA και τον κινητήρα και δεν μπορούσαν να τα βρουν πουθενά, όπως ήταν θαμμένα κάτω από ένα βουνό χιονιού. Οι πλαγιές του Νάντα Ντέβι ήταν μια από τις πηγές του ιερού για τους Ινδουιστές ποταμού Γάγγη και ο φόβος ήταν μήπως η συσκευή διαλυόταν υπό το βάρος του χιονιού και μόλυνε τα νερά του. H CIA εκπόνησε τότε ένα σχέδιο για την απομάκρυνση του χιονιού και των φερτών υλών, ώστε να βρει τη συσκευή, μόνον που ο όγκος που έπρεπε να απομακρυνθεί ήταν σχεδόν όσο εκείνος της πυραμίδας της Γκίζας!

Tελικά η CIA και η ινδική κυβέρνηση τοποθέτησαν μια άλλη πυρηνοκίνητη κατασκοπευτική συσκευή στο όρος Νάντα Κοτ
Tελικά η CIA και η ινδική κυβέρνηση τοποθέτησαν μια άλλη πυρηνοκίνητη κατασκοπευτική συσκευή στο όρος Νάντα Κοτ / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Η CIA και η κυβέρνηση της Ινδίας προσπάθησαν επί δύο χρόνια να ανακτήσουν τη χαμένη κατασκοπευτική συσκευή και τον πυρηνοκίνητο κινητήρα της, αλλά εγκατέλειψαν τελικά την προσπάθεια, όταν διαπιστώθηκε σε αναλύσεις ότι δεν είχαν μολυνθεί με ραδιενέργεια τα νερά του Γάγγκη. Όσο για τον ίδιο τον στόχο της αποστολής, τοποθετήθηκε τελικά και αργότερα απομακρύνθηκε μια δεύτερη συσκευή με κινητήρα SNAP στο κοντινό όρος Νάντα Κοτ. Πέρασαν, πάντως, αρκετά χρόνια μέχρι να παραδεχθεί το 1977 ο τότε πρωθυπουργός της Ινδίας, Μοράρτζι Ντεσάι στο κοινοβούλιο ότι η χώρα είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση των εν λόγω χαμένων συσκευών στο Νάντα Ντέβι.

Ακόμη κι αν δεν καταστράφηκε υπό το βάρος του χιονιού η συσκευή αυτή, ο φόβος παραμένει ότι συν τω χρόνω θα διαβρωθεί και θα απελευθερώσει το πλουτώνιο. Ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η συσκευή αυτή είναι ένας πυρηνοκίνητος κινητήρας, όχι βόμβα με συνδεδεμένο πυροκροτητή, άρα είναι απίθανο να εξερράγη και να προκάλεσε την κατάρρευση του παγετώνα, όπως πιστεύουν οι Ινδοί χωρικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ CIA πυρηνική συσκευή Ιμαλάια παγετώνας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ