Γιατί ο μήνας Ιούνιος είναι αφιερωμένος στο Pride -Μια εξέγερση έκανε την αρχή - iefimerida.gr

Γιατί ο μήνας Ιούνιος είναι αφιερωμένος στο Pride -Μια εξέγερση έκανε την αρχή

Love is Love
Love is Love / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ζεστή νύχτα του Ιουνίου του 1969 πραγματοποιήθηκε μια… συνηθισμένη αστυνομική εισβολή σε ένα από τα πιο δημοφιλή gay μπαρ της Νέας Υόρκης, το Stonewall Inn.

Αυτό που δεν ήταν συνηθισμένο ήταν η αντίδραση των θαμώνων: αντεπιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Στην αρχή, όλα έδειχναν να κυλούν «ομαλά»: η αστυνομία παρέταξε τους θαμώνες για έλεγχο στοιχείων, καλώντας τους περισσότερους να φύγουν, ενώ υπό κράτηση τέθηκαν το προσωπικό, τρεις draq queens και δύο τρανσέξουαλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οταν στο σημείο βρέθηκε η κλούβα και τα υπό κράτηση πρόσωπα μπήκαν στο όχημα, οι θαμώνες εξαγριώθηκαν. Η μάχη ξεκίνησε και μέχρι το πρωί είχε μαζευτεί μεγάλο πλήθος, που θέλησε να διαμαρτυρηθεί. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες, με τα επεισόδια να σηματοδοτούν την αυγή μιας νέας εποχής. Αυτή η εξέγερση σηματοδοτεί την αρχή ενός κινήματος για την απαγόρευση νόμων και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις εναντίον Αμερικανών LGBT.

Το πρώτο Pride στη Νέα Υόκρη

Το πρώτο Pride -μια πορεία στη Νέα Υόρκη- έγινε τον επόμενο χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, με τους διαδηλωτές να φτάνουν με πανό και πλακάτ, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ της Νέας Υόρκης.
Ανάμεσα στους διοργανωτές της κοινότητας στη Νέα Υόρκη ήταν οι Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera και Major Major Griffin-Gracy, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην άδικη μεταχείριση και υποστήριξαν τη νομική μεταρρύθμιση ακόμη και πριν από τον Stonewall.

Στις ΗΠΑ, αρκετές σημαντικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την ισότητα των LGBTQ+ έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο, όπως η απόφαση Obergefell που νομιμοποίησε την ισότητα των γάμων, η απόφαση Lawrence που απέρριψε τον νόμο περί σοδομίας, αλλά και η απόφαση του Bostock που σταμάτησε τα νοσοκομεία από το να απομακρύνουν τους τρανς ασθενείς.

Όταν εμφανίστηκαν αυτές οι νίκες, οι εκδηλώσεις Pride γιόρτασαν τη νίκη και διπλασίασαν τις προσπάθειες να προωθήσουν ακόμη περισσότερο την απελευθέρωση του queer.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χρόνια πέρασαν, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα και γιορτάζεται σε πολλές χώρες του πλανήτη. Το πρόγραμμα Pride κάθε πόλης είναι διαφορετικό, αλλά οι περισσότερες παρελάσεις πραγματοποιούνται τον Ιούνιο για την επέτειο των ταραχών του Stonewall. Μερικές πόλεις επιλέγουν άλλους μήνες, συνήθως λόγω του αφιλόξενου καιρού του Ιουνίου.

Ωστόσο, ο συλλογικός αγώνας για τα δικαιώματα των LGBTI προηγείται του Stonewall και εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα σύνορα οποιασδήποτε μεμονωμένης χώρας. Λίγα χρόνια πριν από τον Stonewall, ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες ο οργανισμός PRIDE. Λίγο μετά από αυτό, μια μεγάλη διαδήλωση για τα δικαιώματα των LGBTI το 1967 ακολούθησε την αστυνομική επιδρομή στο γκέι μπαρ Black Cat του Λος Άντζελες, η οποία έγινε μετά από έναν ακόμη πρόδρομο του Stonewall, την ταραχή στην Compton's Cafeteria του 1966 στο Σαν Φρανσίσκο.

Με πληροφορίες Athens Pride, them, weforum

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ pride γκέι μηνας Ιούνιος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ