«Η έκτη αίσθηση»: 20 χρόνια μετά, τι απέγινε ο μικρός, ανατριχιαστικός πρωταγωνιστής, που «έβλεπε νεκρούς» [εικόνες] - iefimerida.gr

«Η έκτη αίσθηση»: 20 χρόνια μετά, τι απέγινε ο μικρός, ανατριχιαστικός πρωταγωνιστής, που «έβλεπε νεκρούς» [εικόνες]

Ο Αμερικανός ηθοποιός που υποδύθηκε τον μικρό που έβλεπε νεκρούς στην «Έκτη Αίσθηση»
Ο Αμερικανός ηθοποιός που υποδύθηκε τον μικρό που έβλεπε νεκρούς στην «Έκτη Αίσθηση» / Φωτογραφία: AP Photos

Πέρασαν δύο δεκαετίες από την ταινία τρόμου, «Η Έκτη Αίσθηση», που άλλαξε τα δεδομένα στο είδος για τον αμερικανικό κινηματογράφο.

Στην αυγή της νέας χιλιετίας, σε μια περίοδο που οι ταινίες τρόμου βίωναν τη δεύτερη περίοδο της άνθησης στον κινηματογράφο (βλέπε Scream, «Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι» κα.) μια ταινία από τους ατμοσφαιρικούς δρόμους της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, ερχόταν να γίνει θέμα συζήτησης - και λόγος μεγάλου καβγά - σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μικρό παιδί ισχυρίζεται πως μπορεί να επικοινωνήσει με τους νεκρούς. Η χαρακτηριστική σκηνή του Χάλεϊ Τζόελ Όσμεν, κρυμμένου πίσω από τα σκεπάσματα να αποκαλύπτει στον Μπρους Γουίλις πως βλέπει νεκρούς ανθρώπους ίσως είναι από τις πιο κλασικές για τον αμερικανικό κινηματογράφο των '90s. Δεν ήταν μόνο το σενάριο που προκαλούσε συγκίνηση και ανατριχίλα μαζί, αφού σε αυτή την ταινία τα φαντάσματα επέστρεφαν για να λύσουν άλυτους λογαριασμούς με τους ζωντανούς μέσω του ανήλικου ήρωα, αλλά και η ερμηνεία του μικρού Όσμεν που είχε συναρπάσει κριτικούς και κοινό.

Βίντεο: Το τρέιλερ της ταινίας «Η Έκτη Αίσθηση»

Στις 5 Νοεμβρίου του 1999 έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας η ταινία «Έκτη Αίσθηση» και το τρέιλερ είχε καταφέρει να ιντριγκάρει τους φανατικούς των ταινιών του είδους.

Η «Έκτη αίσθηση» είναι από τα φιλμ που προκαλούσαν συζητήσεις επί συζητήσεων, αλλά και από τις ταινίες για τις οποίες γεννήθηκε η έκφραση SPOILER ALERT. Μια άτυπη ομερτά περιέβαλε όσους είχαν το προνόμιο να δουν την «Έκτη Αίσθηση» στο σινεμά και οι οποίοι δεν έπρεπε να αποκαλύψουν το δραματικό φινάλε που ανέτρεπε όλη την πλοκή της ταινίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναι, μπορεί σήμερα εκατομμύρια κόσμου να γνωρίζει πως ο ψυχολόγος, Μάλκομ Κρόου, που υποδυόταν ο Μπρους Γουίλις, είναι νεκρός από την αρχή, όμως μια τέτοια αποκάλυψη τότε, ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος για καβγά.

Ο Μπρους Γουίλις με τον Χάλεϊ Όσμεντ στην πρεμιέρα της ταινίας «Η Έκτη Αίσθηση»
Ο Μπρους Γουίλις με τον Χάλεϊ Όσμεντ στην πρεμιέρα της ταινίας «Η Έκτη Αίσθηση»

Η «Έκτη Αίσθηση» δεν ήταν απλώς μια εμπορική επιτυχία, αγγίζοντας τα 672 εκατ δολάρια σε εισπράξεις, αλλά και ένα φιλμ που τράβηξε το ενδιαφέρον των κριτικών. Έλαβε συνολικά έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ εκείνη τη χρονιά, ανάμεσά τους και για εκείνο της καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Επιπλέον, ο μικρός Όσμεντ, είδε το όνομά του να φιγουράρει μεταξύ των υποψηφίων για Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου, πλάι σε αστέρες όπως ο Τομ Κρουζ και ο Μάικλ Κίτον.

Ο Χάλεϊ Τζόελ Όσμεν εξαφανίστηκε από το Χόλιγουντ

Θα περίμενε κανείς πως μετά από μια τόσο μεγάλη επιτυχία, ο Όσμεντ θα γινόταν το νέο αστέρι του Χόλιγουντ. Η αλήθεια είναι πως πρωταγωνίστησε στη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Τεχνητή Νοημοσύνη» δυο χρόνια αργότερα, αλλά και πλάι στον βετεράνο ηθοποιό Μάικλ Κίτον το 2003. Στη συνέχεια, τα ίχνη του χάθηκαν, παρά το γεγονός πως συνέχισε να εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές και ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα χρόνια της δόξας, ο Όσμεντ με σακάκι στο κόκκινο χαλί
Στα χρόνια της δόξας, ο Όσμεντ με σακάκι στο κόκκινο χαλί / Φωτογραφία: AP Photos

Ο Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ γεννήθηκε στην Αλαμπάμα, με τους γονείς τους, Τερέζα, δασκάλα στο δημοτικό και Γιουτζίν, επίσης ηθοποιό, να πιστεύουν πολύ στο ταλέντο του. Τα πρώτα χρόνια πριν τον ανακαλύψει το Χόλιγουντ, οι γονείς του τα έβγαζαν δύσκολα, με δημοσίευμα της Telegraph να σημειώνει πως για καιρό τρέφονταν αποκλειστικά με νούντλ και σάλτσα ντομάτας.

«Με είχαν προειδοποιήσει πολλοί φίλοι μου από το χώρο (για το ταλέντο του), που πίστευαν πως μπορούσε να αρθρώσει σωστά λόγο και θα ταίριαζε για διαφημιστικά» έχει δηλώσει ο πατέρας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η ευκαιρία του μετέπειτα πρωταγωνιστή στην «Έκτη Αίσθηση» ήρθε εντελώς τυχαία, όταν βρισκόταν σε ένα κατάστημα IKEA με την μητέρα του. Εκεί, κάποιος κυνηγός ταλέντων τον εντόπισε και του ζήτησε να περάσει από δοκιμαστικό για ένα διαφημιστικό της πίτσας Hut.

Ύστερα ήρθαν και άλλες συμμετοχές σε τηλεοπτικά διαφημιστικά και προγράμματα, ως την ημέρα που ανέλαβε τον ρόλο στην ταινία «Έκτη Αίσθηση». Τι συνέβη όμως έκτοτε και χάθηκαν τα ίχνη του; «Μια ταινία σαν την “Έκτη Αίσθηση” καίει την εικόνα σου στο μυαλό των ανθρώπων» έχει δηλώσει ο ίδιος στον New Yorker. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποιος είσαι ή ποιος θέλεις να γίνεις».

Το τρακάρισμα του Όσμεντ που τον έφερε ξανά στο προσκήνιο

Ο Αμερικανός πρωταγωνιστής της «Έκτης Αίσθησης» απασχόλησε τα ΜΜΕ το 2006, όταν τράκαρε μεθυσμένος το αυτοκίνητό του και κατέληξε με σπασμένα πλευρά στο νοσοκομείο. Πολλοί τότε σκέφτηκαν πως ανήκει και εκείνος στην κατηγορία των νεαρών αστέρων του Χόλιγουντ (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μακόλει Κάλκιν των ταινιών «Μόνος στο σπίτι»), που η τεράστια δημοσιότητα τους καταστρέφει τη ζωή.

Δύσκολα κανείς αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ενήλικα τον νεαρό πρωταγωνιστή της «Έκτης Αίσθησης»
Δύσκολα κανείς αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ενήλικα τον νεαρό πρωταγωνιστή της «Έκτης Αίσθησης»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η μητέρα του Τερέζα δήλωνε τότε: «Το ατύχημα του γιου μου ήταν απλά μια άτυχη στιγμή του που συμβαίνει όταν είσαι 18 ετών». Σε κάθε περίπτωση στον Όσμεντ επεβλήθη τότε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή, χρηματικό πρόστιμο ενώ καταδικάστηκε και σε 60 ώρες θεραπείας.

Ο Χάλει Τζόελ Όσμεντ σε δημόσια εμφάνιση τον Φεβρουάριο του 2019
Ο Χάλει Τζόελ Όσμεντ σε δημόσια εμφάνιση τον Φεβρουάριο του 2019

Σήμερα, στα 31 του χρόνια ο Χάλεϊ Όσμεντ δεν μοιάζει να νιώθει πικρία που δεν συνέχισε το άστρο του στο Χόλιγουντ, αν και δείχνει να πιστεύει πως έχει κι άλλα να δώσει. «Όταν είσαι τόσο τυχερός όσο εγώ και έχεις δουλέψει σε απίστευτες ταινίες μικρός, υπάρχει και το μειονέκτημα πως η εικόνα σου ως παιδί εντυπώνεται στο μυαλό των ανθρώπων», έλεγε στην Telegraph, ο 31 ετών σήμερα Αμερικανός. «Φυσικά και είμαι περήφανος για τις ταινίες που παραμένουν τόσο αγαπητές και θα παρακολουθούνται για πολλά χρόνια ακόμη» λέει, συμπληρώνοντας όμως, πως ελπίζει να μπορέσει να δείξει στον κόσμο περισσότερα από το ταλέντο του στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ