Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της NASA: Η στιγμή που το Challenger διαλύθηκε σε live μετάδοση, 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της NASA: Η στιγμή που το Challenger διαλύθηκε σε live μετάδοση, 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρασαν 34 χρόνια από μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της αμερικανικής ναυσιπλοΐας, όταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger εξερράγη σε ζωντανή μετάδοση.

Η έκρηξη σημειώθηκε μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του διαστημικού λεωφορείου, μία ολοκληρωτική καταστροφή, την οποία παρακολουθούσαν ζωντανά στην τηλεόραση εκατομμύρια Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κόσμος παρακολουθεί την εκτόξευση του Challenger στις 28 Ιανουαρίου 1986
Κόσμος παρακολουθεί την εκτόξευση του Challenger στις 28 Ιανουαρίου 1986

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιανουαρίου 1986. Η υπόθεση του Challenger έρχεται σύντομα σε ένα ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων με ακυκλοφόρητες συνεντεύξεις και πλάνα από το μεγαλύτερο διαστημικό δυστύχημα της ιστορίας.

Αμέσως ξεκίνησαν οι θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες σύντομα η ΝASA κατέρριψε, αφού το πόρισμα για το δυστύχημα έδειξε πως το πρόβλημα σε ένα εξάρτημα επέτρεψε στο πεπιεσμένο αέριο καύσιμο να φθάσει στο εξωτερικό του σκάφους και τελικά να αναφλέξει την τεράστια δεξαμενή υγρού υδρογόνου, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη. Το δυστύχημα κόστισε στην υπηρεσία 5,5 δισ. δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εκτόξευση του Challenger στις 28 Ιανουαρίου 1986
Η εκτόξευση του Challenger στις 28 Ιανουαρίου 1986 / Netflix

Βίντεο: Η στιγμή που το διαστημικό λεωφορείο εκρήγνυται

Το CNN ήταν το αμερικανικό δίκτυο που μετέδιδε ζωντανά την αποστολή και το γεγονός παρακολούθησαν από την τηλεόραση εκατομμύρια άνθρωποι.

Η αποστολή είχε αναβληθεί για έξι ημέρες λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων. Το πρωί της 28ης Ιανουαρίου παρά το αρκετό κρύο και τις προειδοποιήσεις των μηχανικών που είχαν προειδοποιήσει ότι οι δακτύλιοι που σφραγίζουν τους πυραύλους προώθησης ήταν ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίες, η εκτόξευση προχώρησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό και στις 16.39 (ώρα Γκρίνουιτς) το Challenger εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το Challenger φιλοξενούσε ένα από τα πιο ετερόκλητα πληρώματα της NASA, το οποίο αποτελούνταν και από την καθηγήτρια λυκείου Κρίστα Μακόλιφ, την πρώτη Αμερικανίδα πολίτη που επιλέχθηκε να ταξιδέψει στο διάστημα.

Στην κάτω σειρά: ο πιλότος Μάικλ Σμιθ (αριστερά ), ο διοικητής Φράνσις Σκόμπι (κέντρο), ο Ρόναλντ ΜακΝάιρ (δεξιά) Στην πάνω σειρά (αριστερά): Έλισον Ονιζούκα, Κρίστα ΜακΌλιφ (δεν ήταν αστροναύτης. Ήταν δασκάλα που είχε επιλεγεί ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές για να γίνει η πρώτη δασκάλα που θα πήγαινε στο διάστημα), ο Γκρεγκ Τζάρβις και η Τζούντιθ Ρέσνικ.
Στην κάτω σειρά: ο πιλότος Μάικλ Σμιθ (αριστερά ), ο διοικητής Φράνσις Σκόμπι (κέντρο), ο Ρόναλντ ΜακΝάιρ (δεξιά) Στην πάνω σειρά (αριστερά): Έλισον Ονιζούκα, Κρίστα ΜακΌλιφ, ο Γκρεγκ Τζάρβις και η Τζούντιθ Ρέσνικ. Netflix

Βίντεο: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για το Challenger

Σε παραγωγή των Τζέι Τζέι Έιμπραμς και Γκλεν Ζίπερ, το «Challenger: Η Τελευταία Πτήση» είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix που έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα (η σειρά κυκλοφορεί ήδη για τους Αμερικανούς συνδρομητές της πλατφόρμας).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σειρά μελετά σε βάθος ένα από τα πιο ετερόκλητα πληρώματα της NASA, το οποίο αποτελούνταν και από την καθηγήτρια λυκείου Κρίστα Μακόλιφ, την πρώτη Αμερικανίδα πολίτη που επιλέχθηκε να ταξιδέψει στο διάστημα.

Μέσα από συζητήσεις με τους συγγενείς του πληρώματος αποτυπώνεται ένα σπαρακτικό και οικείο πορτρέτο των αστροναυτών. Οι σκηνοθέτες Στίβεν Λέκαρτ και Ντάνιελ Γιούνγκε εξετάζουν επίσης και τις «μοιραίες λανθασμένες αποφάσεις», καθώς και τα μηχανικά σφάλματα που οδήγησαν στην καταστροφή, μέσα από συνεντεύξεις με πρώην στελέχη της NASA και μηχανικούς οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον προβληματικό προωθητήρα και εξέφραζαν διαρκώς τις ανησυχίες τους για την ασφάλειά του.

«Το Challenger: Η Τελευταία Πτήση» περιλαμβάνει ακυκλοφόρητες συνεντεύξεις, πλάνα από την εκπαίδευση και σπάνιο αρχειακό υλικό, προσφέροντας έτσι στους θεατές την πιο ειλικρινή, συναισθηματική παρασκηνιακή ματιά των γεγονότων αυτών μέχρι και σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Netflix Challenger διαστημόπλοιο εκτόξευση NASA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ