Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης Χρήστος Σαμαράς - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης Χρήστος Σαμαράς

Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης Χ. Σαμαράς που αφιέρωσε τη ζωή του (και) στη μουσική εκπαίδευση
Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης Χ. Σαμαράς που αφιέρωσε τη ζωή του (και) στη μουσική εκπαίδευση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έναν διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη, με πλούσιο έργο και διακρίσεις, που όμως επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να υποστηρίξει τη μουσική εκπαίδευση, τίμησαν η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και ο Σύλλογος Φίλων του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ.

Πρόκειται για τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Χρήστο Σαμαρά, που δέχτηκε αυτήν την έκφραση εκτίμησης και σεβασμού σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ολόκληρη τη ζωή μου αγωνίστηκα για την πρόοδο της έντεχνης ελληνικής μουσικής και την υποστήριξη του επαγγελματισμού και της ποιότητας στη μουσική εκπαίδευση του τόπου μας», είπε ο ίδιος συγκινημένος. «Τα λόγια δεν έχουν τόση αξία όσο η παρακαταθήκη των έργων που αφήνω πίσω μου και η πλειάδα των μαθητών οι οποίοι έχουν σημαντική παρουσία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και της πολιτιστικής ζωής της χώρας και όχι μόνο», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Χρήστος Σαμαράς γεννήθηκε στο Δοξάτο Δράμας το 1956, ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σε ηλικία 20 ετών ταξίδεψε για την πρωτεύουσα της μουσικής, τη Βιέννη, όπου εργάστηκε σκληρά για να κατακτήσει τον δύσκολο χώρο της σύνθεσης.

«Στο διάβα του χρόνου, ήρθαν πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία, αλλά η καρδιά του έμεινε πιστή στην Ελλάδα, στην οποία επέστρεψε για να υπηρετήσει με αφοσίωση και αγάπη το τμήμα μουσικών σπουδών του ΑΠΘ από 1988 έως πρόσφατα, το 2023, δηλαδή για 36 ολόκληρα χρόνια», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος. «Λέμε ότι οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι πλήρως αφοσιωμένοι στο προσωπικό τους ταλέντο και στο καλλιτεχνικό τους έργο. Στην περίπτωσή του όμως, έχουμε και μία εξαιρετική περίπτωση δασκάλου, που όχι μόνο διαμόρφωσε με γνώση και αγάπη τη νέα γενιά, αλλά παραμένει σταθερά δοτικός στους μαθητές του, πολλούς από τους οποίους ευτύχησε να δει να παίρνουν διεθνή βραβεία και να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εργογραφία του αριθμεί πάνω από 300 έργα και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό από το εμβληματικό Ορατόριο «Βυζαντινά Πάθη». «Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή της πρώτης εκτέλεσης των Βυζαντινών Παθών, που μας είχε καθηλώσει όλους στο ακροατήριο και πολλοί γυρίσαμε στο σπίτι με δάκρυα στα μάτια, επειδή ήταν μια άλλη όψη του έργου, σε συνέχεια του μεγάλου συνθέτη Μιχάλη Αδάμη, αλλά με τόσο μοντέρνα έκφραση και ταυτόχρονα τόσο συνδεδεμένη με την παράδοση του τόπου αυτού», ανέφερε η πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, καθηγήτρια Μαρία Αλεξάνδρου. «Το κείμενο στα αρχαία ελληνικά, η βυζαντινή μουσική και όλες οι τεχνικές της σύγχρονης μουσικής, αγκαλιάστηκαν σε ένα μοναδικό έργο», συμπλήρωσε.

Τον έπαινο στον Χρήστο Σαμαρά απηύθυνε ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. Κώστας Τσούγκρας, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη μουσική δημιουργία και διδασκαλία του συνθέτη, στις σπουδές του σε Βιέννη και Βερολίνο, στα πολλά και σημαντικά βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί, στην μουσική του που παρουσιάστηκε σε όλο τον κόσμο, στο ιδιαίτερο συνθετικό του ύφος, αλλά και στη μεταξύ τους σχέση.

«Γνώρισα τον Χρήστο Σαμαρά το 1988 ως φοιτητής του στο τμήμα Μουσικών σπουδών. Στη συνέχεια -το 1993, έγινα μαθητής του στα θεωρητικά και στη σύνθεση στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και από το 2004 έως φέτος ήμασταν συνάδελφοι στο τμήμα Μουσικών Σπουδών. Συνεπώς τον γνωρίζω 36 ολόκληρα χρόνια, με τις διαδοχικές και παράλληλες ιδιότητες του μαθητή, του συναδέλφου, συνεργάτη και του φίλου», είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τον για το γεγονός ότι τον ώθησε να κάνει το καλύτερο που μπορούσε και να υπερβεί τα όριά του.

Η κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, καθηγήτρια Στέλλα Λάββα από την πλευρά της, είπε πως «η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο αυτής της τεράστιας προσφοράς, της προσήλωσης και της αφοσίωσής του για σχεδόν σαράντα χρόνια στο τμήμα Μουσικών Σπουδών». Θύμισε ακόμη ότι η Κοσμητεία, σε συνεργασία με το τμήμα Μουσικών Σπουδών, το Τελλόγλειο Ίδρυμα και τους φίλους του Τελλογλείου κατάφεραν να τιμήσουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τέσσερις από τους αφυπηρετήσαντες και νυν ομότιμους καθηγητές. «Η προσπάθεια αυτή καταδεικνύει πόσο συνειδητό είναι το μέγεθος του καλλιτεχνικού δυναμικού της σχολής, αλλά και την αναγκαιότητα και υποχρέωση ανάδειξής του», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έργα του Χρήστου Σαμαρά από τη Φανή Καραγιάννη (πιάνο), τον Οδυσσέα Καρύδη (κλαρινέτο) και Αθανάσιο Ζέρβα (σαξόφωνο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ