Τι όργανα έπαιζαν το 1821, ποια τραγούδια έλεγαν -Ένα μουσείο, αφορμή για εκδρομή το τριήμερο [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι όργανα έπαιζαν το 1821, ποια τραγούδια έλεγαν -Ένα μουσείο, αφορμή για εκδρομή το τριήμερο [εικόνες]

Το μουσείο Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ
Το μουσείο Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σαρώνουμε» με το κινητό μας το τον κώδικα QR του μουσείου και μεταφερόμαστε 200 χρόνια πριν, στις μουσικές και τα τραγούδια του 1821.

Ενοψει τριημέρου 25ης και για όσους εκδράμουν προς την Κορινθία αξίζει μία στάση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ.

Ενα μουσείο πλάι στη λίμνη Στυμφαλία

Το μουσείο απέχει περίπου 2 ωρες από την Αθήνα και βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες

Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του. Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μουσικές του 1821 στο μουσείο του ΠΙΟΠ

Αυτη την εποχή το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας παρουσιάζουν την περιοδική μουσική έκθεση «Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821», στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η έκθεση, η οποία αναδεικνύει στοιχεία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, κοινό στόχο των δύο φορέων, δημιουργήθηκε από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της Επανάστασης και της προετοιμασίας της, μια εποχή γεμάτη ήχους και μουσική: εμβατήρια που γράφτηκαν και διαδόθηκαν σε Ευρώπη και Βαλκάνια, και δημοτικά τραγούδια που αφηγήθηκαν συγκρούσεις προσωπικές και συλλογικές.

Δημιουργίες επώνυμες και ανώνυμες που πάτησαν σε ρυθμούς παλαιούς και γνώριμους και έφτασαν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως ποιητική αφήγηση της μικρής και μεγάλης Ιστορίας και ως φορείς συνδιαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας.

Αυτές οι δημιουργίες ακούγονται σε νέες ηχογραφήσεις από εκλεκτούς μουσικούς προσκαλώντας τον επισκέπτη σε μια εμπειρία παρατήρησης και ακουστικής απόλαυσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mέσα στο μουσείο του ΠΙΟΠ
Mέσα στο μουσείο του ΠΙΟΠ

Η περιοδική έκθεση αναπτύσσεται σε επτά ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισάριθμες περίοπτες μουσειακές κατασκευές που παραπέμπουν σε μουσικά όργανα.

O επισκέπτης καλείται να σαρώσει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR που θα βρει πάνω στις κατασκευές προκειμένου να λάβει μέρος στο «παιχνίδι» των ακροάσεων, να στοχαστεί και να βιώσει συναισθήματα όπως χαρά, θλίψη, συγκίνηση και ενθουσιασμό.

O επισκέπτης καλείται να σαρώσει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR που θα βρει πάνω στις κατασκευές προκειμένου να λάβει μέρος στο «παιχνίδι» των ακροάσεων
O επισκέπτης καλείται να σαρώσει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR που θα βρει πάνω στις κατασκευές προκειμένου να λάβει μέρος στο «παιχνίδι» των ακροάσεων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα

Και bonus για τα παιδιά..

Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν ιδιαίτερα να ανεβούν στη βάρκα του μουσείου για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος και παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών το πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.

ΠΙΟΠ | Μουσείο Περιβάλλοντος / Στυμφαλία Κορινθίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ