Την διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης «Portals/Πύλη», που ανοίγει τις πύλες της στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, παρουσίασε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στους βουλευτές.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, από σήμερα «η έκθεση υποδέχεται το κοινό για να δει τα έργα, να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες και να απολαύσει τους ανακαινισμένους, μοναδικής αισθητικής, χώρους».
«Η Βουλή αξιοποιεί το συγκλονιστικό κτιριακό της αποτύπωμα», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Τασούλας, τονίζοντας ότι «η ναυαρχίδα αυτού του αποθέματος είναι αυτό το κτίριο, των 19.000 τμ, που ανήκει στη Βουλή από το 2000». Στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στεγάζονται η Βιβλιοθήκη Πόλης και η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Τυπογραφείο της, καθώς και το Τμήμα Συντήρησης Εντύπων και Έργων Τέχνης των Συλλογών της.
Το ένα τρίτο του χώρου, περίπου 6.500 τμ, αναμορφώθηκε και μετατράπηκε σε έναν εκθεσιακό χώρο διεθνών προδιαγραφών, με δαπάνες του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, με πρώτη δράση την έκθεση έργων 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες, που φέρει τον τίτλο Portals/Πύλη. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, «έτσι η Βουλή δεν ήταν μόνο παρούσα την εποχή της πανδημίας, παρούσα σε ακατάπαυστη εργασία -προσεκτικά όμως- και νομοθετικής λειτουργίας και κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά είναι παρούσα και στο άνοιγμα της κοινωνίας με τον γοητευτικό τρόπο της τέχνης».
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη «γόνιμη και δημιουργική συνεργασία» της Βουλής με τον οργανισμό ΝΕΟΝ, που «δείχνει ότι η καλόπιστη και παραγωγική συνεργασία του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα μόνο θετικά μπορεί να φέρει για τη χώρα». Και τόνισε ότι «οι δημόσιοι λειτουργοί δεν είμαστε δεσμοφύλακες των δημόσιων χώρων, αλλά διαχειριστές τους και χρέος μας είναι να τους κοινωνικοποιούμε».
Σημειώνοντας δε, τη συμβολή του ιδρυτή του ΝΕΟΝ, Δ. Δασκαλόπουλου, επισήμανε ότι «σήμερα, η κοινωνικοποίηση αυτού του στιβαρού κτιρίου γίνεται χάρη στη συνεργασία μ' έναν εκπληκτικό ιδιωτικό οργανισμό, μ' έναν ενδιαφέροντα, ανήσυχο, σύγχρονο άνθρωπο, τον κύριο Δασκαλόπουλο, και τους συνεργάτες του, που μας χάρισε μια βάσιμη αισιοδοξία τώρα που ξεμυτίζουμε από την περιπέτεια της πανδημίας».
Ο κ. Τασούλας, επισημαίνοντας τη συγκυρία των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, τόνισε ότι «η Βουλή των Ελλήνων προσφέρει στο ελληνικό κοινό ένα διευρυμένο πεδίο αναστοχασμού, και με τη σπουδαία έκθεση στο κεντρικό κτίριο για την Επανάσταση του 1821, αλλά και με την έκθεση σύγχρονης τέχνης, στο κτίριο του πρώην Καπνεργοστασίου, μου μας δείχνει, τώρα που ξεμυτίζουμε από τον εγκλεισμό, πώς πρέπει να αναμετρηθούμε με την επανεκκίνηση που η ζωή μας πρέπει να έχει».