Το δίωρο δείπνο Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, τι είπαν για την Τουρκία - iefimerida.gr

Το δίωρο δείπνο Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, τι είπαν για την Τουρκία

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα / Φωτογραφία: SOOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Τα όσα ειπώθηκαν δημόσια, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε μπροστά στις κάμερες τον Άντονι Μπλίνκεν στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά κυρίως τα όσα ακολούθησαν στο τετ α τετ που είχαν οι δύο άνδρες για 25 λεπτά και εν συνεχεία στο δείπνο με διευρυμένη σύνθεση για άλλη 1,5 ώρα επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την αναβαθμισμένη ισχύ που διαθέτει στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουάσιγκτον βλέπει την Αθήνα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο που αποτελεί ισχυρό παίκτη σε μια σειρά από θέματα που αφορούν και την πολιτική ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η ενέργεια και η πρόσδεση των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό άρμα και κατ’ επέκταση στη Δύση, μακριά από την επιρροή της Ρωσίας.

«Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία, αλλά και για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό.

ΗΠΑ: Να έχει συνέχεια η αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, η ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση ήταν από τα βασικά θέματα της συζήτησης. Ο κ. Μπλίνκεν έφτασε στην Αθήνα απευθείας από την Άγκυρα έχοντας αποκτήσει εικόνα για τις σκέψεις και τις αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας, μετά τις συναντήσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν η αποκλιμάκωση που υπήρξε μετά τον σεισμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχει συνέχεια, με την ελληνική πλευρά να έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό περνά μόνο από το χέρι της Άγκυρας, αφού αυτή είναι που πυροδοτεί τις εντάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα συνεχιστούν οι χαμηλοί τόνοι με την Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Κατά πόσον αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει ο Λευκός Οίκος δεν είναι σαφές σύμφωνα με αναλυτές, καθώς υπάρχουν προστριβές από τη μία πλευρά για την άρνηση του κ. Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και από την άλλη για το εκκωφαντικό «όχι» στην αναβάθμιση των F-16 της τουρκικής αεροπορίας.

Ωστόσο, κοινή εκτίμηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι χαμηλοί τόνοι θα έχουν συνέχεια, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες - με την Τουρκία να έχει ανάγκη την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Δύσης στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σήμερα το πρωί ξεκινά ο 4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, από τον Άντονι Μπλίνκεν και τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να τονιστεί η εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ