Σήμερα στη Βουλή τα μη κρατικά ΑΕΙ -Μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη η ΝΔ, λένε στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Σήμερα στη Βουλή τα μη κρατικά ΑΕΙ -Μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη η ΝΔ, λένε στην κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Να κεφαλαιοποιήσει το πολιτικό όφελος από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται το επόμενο διάστημα και τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής στην κοινωνία, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στοχεύει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί την 1η Μαρτίου βρίσκεται σύσσωμη η αντιπολίτευση. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση της ΝΔ τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως «η μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη η οποία προχωρά σε μεγάλες τομές και σπάει αγκυλώσεις που κρατούσαν τη χώρα πίσω», όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών η ανακολουθία του ΠΑΣΟΚ

Τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου ευνοεί η στάση του ΠΑΣΟΚ, όπου παρά την προγραμματική θέση του υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε το κόμμα του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Από την πρώτη στιγμή που διατύπωσε τη συγκεκριμένη θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών με στόχο να αναδείξουν την ανακολουθία της Χαριλάου Τρικούπη και κυρίως να την ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υιοθέτησε όλη τη φρασεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της Άκρας Αριστεράς σαν να μιλούσε το 2%», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ), ρίχνοντας τα βέλη του προς τον κ. Ανδρουλάκη, και εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο «παρέδωσε όλο τον χώρο από την Κεντροαριστερά μέχρι τη Δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Στον ίδιο τόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τον κατηγόρησε ότι «επέλεξε να μείνει πιστός σε αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, με έναν παρωχημένο λόγο άνευ επιχειρηματολογίας».

Το νέο δίπολο με το ΠΑΣΟΚ

Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν ως δεύτερη δύναμη το ΠΑΣΟΚ και λειτουργούν πλέον σε αυτό το δίπολο αντιπαράθεσης, αντιμετωπίζοντάς το ως εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως των συσχετισμών στο Κοινοβούλιο. Σε αυτή τη μάχη ο χώρος του Κέντρου θεωρείται ζωτικός, και το Μέγαρο Μαξίμου θα επενδύσει ακόμα περισσότερο στην ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με «αναχρονιστικές απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας» και ήδη του χρεώνουν μια στείρα αντιπολίτευση που απομακρύνει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου.

Θέλουν να αναδείξουν το σκέλος της ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου

Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, πέρα από τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, στην κυβέρνηση θέλουν να αναδείξουν το σκέλος που αφορά την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου «το οποίο αφορά το 70% των ρυθμίσεων», όπως τονίζουν. Από το ιστορικό χαμηλό στη χρηματοδότηση του 2018 με 92 εκατ. ευρώ, το 2023 έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ετήσια βάση δόθηκαν 201 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 125 εκατ. ευρώ για σίτιση και στέγαση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΣΔΙΤ που συνολικά αθροίζουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ