Κεραμέως για ακαδημαϊκή μεταρρύθμιση: Ας κάνουμε το βήμα μπροστά το οφείλουμε στα παιδιά μας - iefimerida.gr

Κεραμέως για ακαδημαϊκή μεταρρύθμιση: Ας κάνουμε το βήμα μπροστά το οφείλουμε στα παιδιά μας

Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως / Φωτογραφία: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νομοσχέδιο κοινής λογικής, που φιλοδοξεί να διορθώσει αρρυθμίες δεκαετιών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στον τρόπο εισαγωγής σε αυτά, χαρακτήρισε τις συζητούμενες διατάξεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η Νίκη Κεραμέως.  

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η υπουργός διαμήνυσε πως οι ρυθμίσεις οριοθετούν εκ νέου τη σχέση του φοιτητή με τα πανεπιστήμια και βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Όπως είπε, η ελάχιστη βάση εισαγωγής επιχειρεί να αναβαθμίσει τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις ένταξης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα καθώς «σήμερα εισάγονται φοιτητές ακόμα και με βαθμό 0,6 στα 20 και το 30% φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ. Πρέπει να δώσουμε την ελευθερία στα πανεπιστήμια να καθορίζουν τους όρους εισαγωγής σε αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα που δεν υπάρχει πλαίσιο επιλογών μόνο το ½ των φοιτητών επιλέγει το τμήμα στο οποίο καταλήγει να φοιτά μέσα στις πρώτες 5 επιλογές του. Μπορεί κάποιος να εγγραφεί σε 200στη επιλογή του που δεν θα φοιτήσει και καταλαμβάνει τη θέση κάποιου που θέλει. Στόχος ρύθμισης είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε τμήματα που θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν».

«Στη χώρα μας επικρατεί το εξής παράδοξο: Βρισκόμαστε στο ζενίθ φοιτητών και στο ναδίρ ως ποσοστό αποφοίτησης! Οι μισοί μας φοιτητές καταλήγουν να είναι αιώνιοι! Είναι ένα σύστημα εμπαιγμού των υποψηφίων, των ακαδημαϊκών αλλά και των οικογενειών», είπε. 

Αναφερόμενη στην ακαδημαϊκή ελευθερία, η κυρία Κεραμέως υποστήριξε με σθένος τη ρύθμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως η ομάδα προστασίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα πληρώνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα συνεργάζεται με τα αρμόδια όργανα και αποστολή της θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπιση της ανομίας στα πανεπιστήμια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να κάνουμε ότι όλα βαίνουν καλώς στο πανεπιστήμιο, δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Αν είναι αυτή, τότε γιατί πανεπιστήμια επιλέγουν να κάνουν τις εκδηλώσεις τους εκτός πανεπιστημιακού χώρου; Αν όλα βγαίνουν καλώς, γιατί είδαμε αποτρόπαιες εικόνες διαπόμπευσης πρύτανη πανεπιστημίου; Υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας που αμαυρώνουν την εικόνα πανεπιστημίου και εμποδίζουν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Η λύση που προτείνουμε είναι για θέματα φύλαξης, για θέματα αξιόποινων πράξεων, δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα ο πρύτανης».

Η κυρία Κεραμέως χαρακτήρισε τις αλλαγές «κοινή λογική» αποδίδοντας σε αυτό το γεγονός τη μεγάλη, όπως είπε, αποδοχή που έχουν στην κοινή γνώμη, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών. «Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά και ας ασχοληθούμε με τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στους ακαδημαϊκούς μας, το οφείλουμε στη χώρα μας», κατέληξε η υπουργός.

Φίλης: Δημιουργείτε καθεστώς Κορκονεά στα πανεπιστήμια

Από την πλευρά τους πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν- στην πλειοψηφία τους- επίθεση στην υπουργό, απορρίπτοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, ο οποίος επιτέθηκε στην υπουργό λέγοντας πως δημιουργεί «καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια».

«Πρόκειται για θεσμική εκτροπή καθώς η κυβέρνηση τρέχει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει επείγοντα θέματα. Η Βουλή είναι σε καραντίνα και η κυβέρνηση επιμένει», σημείωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «υπάρχει πρόβλημα παρανομίας στα πανεπιστήμια; Βεβαίως υπάρχει περιθωριακό! Οι τηλεοράσεις επί χρόνια το παραμικρό θέμα παρανομίας το καθιστούσαν κεντρικό στα δελτία ειδήσεων. Στη κοινή γνώμη υπάρχει άλλη εικόνα από τους ακαδημαϊκούς. Δεν είναι παράλογοι ούτε άνθρωποι της βίας όσοι αντιδρούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Φίλης- που είδε θετικά στοιχεία σε πρόταση που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ- έκανε λόγο για αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη ρύθμιση καθώς θίγει όπως είπε τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. «Να απολογηθείτε στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβετε το μέλλον! Που δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια! Η αστυνομία με ανεκπαίδευτους φρουρούς δεν είναι τίποτα άλλο από Κορκοναίους», είπε.

Κεφαλίδου: Τους έχετε όλους απέναντι

«Η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα ανόητο και αναποτελεσματικό μέτρο καταστολής και αστυνομοκρατίας, δίνοντας χώρο και λόγο σε μια μάζα μπαχαλάκηδες, τάγματα ρωμαλέων φοιτητών Γαβρόγλου και νέα παιδιά που θα βρεθούν όλοι απέναντι! Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε πολύ καλά», είπε η Χαρά Κεφαλίδου του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Ομολογείτε ότι αυτό που κάνατε ως πρώτη κίνηση με το άσυλο είναι μια παταγώδης αποτυχία. Μυαλό δεν βάζετε, προτιμάτε μοναχική επίδειξη ισχύος».

Η κ. Κεφαλίδου εγκάλεσε την υπουργό καθώς όπως είπε με τις κινήσεις της δίνει «φιλί ζωής» στον «τελειωμένο» ΣΥΡΙΖΑ που θα βρει ευκαιρία να μαζικοποιήσει τη παρουσία του.

«Σας το λέμε υπουργέ και κάνετε ότι δεν ακούτε! Αποσύρετε το νομοσχέδιο γιατί προκαλείτε!», είπε ο Γ. Δελής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας πως το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει ως στόχο την περιφρούρηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Χ. Ασημακοπούλου της Ελ. Λύσης πρότεινε την δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων που θα αποτελείται από προσωπικό που θα έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις και θα μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς ειδική άδεια όταν διαπιστώνει τη τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Τέλος η Σ. Σακοράφα του Μέρα25 έκανε λόγο για εντυπωσιακή επίδειξη κοινωνικής κυβερνητικής αναλγησίας. «Δεν υπάρχει πεδίο ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων. Το πολιτικό σας dna θέλει ασκήσεις αυταρχισμού», είπε για την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ