Φάμελλος: Δεν μπορούμε να χαρούμε Τσικνοπέμπτη γιατί έχουμε μεγάλη στεναχώρια με την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - iefimerida.gr

Φάμελλος: Δεν μπορούμε να χαρούμε Τσικνοπέμπτη γιατί έχουμε μεγάλη στεναχώρια με την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ

O Σωκράτης Φάμελλος
O Σωκράτης Φάμελλος / Φωτογραφία: Intime, ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν μπορούμε να χαρούμε τώρα εμείς Τσικνοπέμπτη κι όλα αυτά που λέτε, γιατί έχουμε τη μεγάλη στεναχώρια με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, που είναι μια τραγική στιγμή για την Ελλάδα» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη συζήτηση που ξεκίνησε χθες στη Βουλή, συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, συνέχισε την τοποθέτησή του, λέγοντας: «Νομίζω πως έχει κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Δηλαδή, δεν χρειάζεται κάτι άλλο παραπάνω από την απλή λογική. Το Σύνταγμα λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχουν πανεπιστήμια από ιδιώτες, και ότι υποχρεωτικά -αποκλειστικά, μάλιστα- είναι μόνο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το αν θα ψηφίσει την αναθεώρηση

Ερωτηθείς για το εάν θα ψηφίσει την αναθεώρηση, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε «όχι», και υπογράμμισε:

«Εμείς θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι η δυνατότητα του κάθε νέου και της κάθε νέας να έχει προοπτική στη ζωή του. Η κυβέρνηση έχει, δυστυχώς, οδηγήσει την ελληνική ανώτατη παιδεία σε μια κατάσταση που πολλά παιδιά οδηγούνται στο εξωτερικό. Λοιπόν, κοιτάξτε ποια είναι η κατάσταση... Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα, το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά εύληπτο στην κοινωνία, που λέει "γιατί να πηγαίνουν τα παιδιά μας να πληρώνουν στο εξωτερικό, να μένουν εδώ". Εγώ ρωτάω γιατί κόπηκαν 41.000 θέσεις με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από τα ελληνικά πανεπιστήμια τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει καμία διάθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την Παιδεία. Καμία. Αντιθέτως, την υποβαθμίζει συνέχεια. Το μόνο σχέδιο που έχουν εδώ και πέντε χρόνια, και δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κ. Πιερρακάκη, είναι να δώσουν στους ιδιοκτήτες των κολεγίων τη δυνατότητα να βγάλουν περισσότερα λεφτά εις βάρος των παιδιών. Είναι μόνο αυτό. Δεν έχει να κάνει καθόλου με πρόοδο, καθόλου με παιδεία, καθόλου με ισοτιμία, το ανάποδο. Το νομοσχέδιο αυτό δεν βάζει ένα πλαίσιο».

Φάμελλος: H κυβέρνηση υποβαθμίζει την έρευνα, άρα και το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας

«Αν κάποιος έκλεινε τη συζήτηση για την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση, που είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση, και έλεγε "ελάτε να κάνουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την πιστοποίηση, τον έλεγχο σπουδών, τον έλεγχο εισαγωγής και τον έλεγχο επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων", εμείς θα τη δεχόμασταν, αλλά μιλάμε για τα κολέγια. Δεν μιλάμε για τα πανεπιστήμια. Είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις. Δεν κάνει η κυβέρνηση ούτε καν έστω αυτή τη μικρή μεταρρύθμιση, που είναι η πιστοποίηση και η οργάνωση της λειτουργίας των κολεγίων, όπου, δυστυχώς, υπάρχουν κολέγια στον όροφο που τώρα θέλουν να τα κάνουν πανεπιστήμια. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε μια πληθώρα προβλημάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία πλέον είναι από πάρα πολλές πηγές, αν θέλετε μόρφωσης. Εγώ λοιπόν λέω ότι πράγματι μια μεταρρύθμιση που χρειαζόταν να συζητήσουμε είναι για τα πνευματικά δικαιώματα. Μια άλλη που έπρεπε είναι για την αυστηρή πιστοποίηση και τον έλεγχο των κολεγίων. Δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως, δυστυχώς, υποβαθμίζει και την έρευνα, άρα υποβαθμίζει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την εκπαίδευση με σχέδιο»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση την υποβαθμίζει με σχέδιο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, χρηματοδότησης υποδομών και φοιτητικής μέριμνας. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί, έρχεται και λέει "γιατί να μην κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πηγαίνουν τα παιδιά και να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό". Συγχωρέστε με για το παράδειγμα που θα δώσω για την Κύπρο και τη Βουλγαρία, απλώς για να είμαστε κατανοητοί και εδώ, πολύ απλά, για ποιον λόγο έκοψε αυτό που σας είπα, 40.000 θέσεις με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, άρα στέρησε τη δυνατότητα των νέων να πηγαίνουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα κατήργησε 37 πανεπιστημιακά τμήματα με απόφαση του 2020, με νόμο δικό της, δηλαδή έρχεται τώρα και κλείνει 37 σχολές. Είναι τεράστιο νούμερο. Μειώνει τους εισακτέους, και τι να πεις στους νέους και στις νέες που ψάχνουν προοπτική... Θα σας κάνω ένα κολέγιο ανώτατο ίδρυμα για να μείνετε και ας παραβιάσω και το Σύνταγμα, το οποίο λέει αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ