Ελλάδα, έχεις ταλέντο; - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ελλάδα, έχεις ταλέντο;

Ωστε, λοιπόν, τα επίκαιρα κομβικά προβλήματα της χώρας, είναι αν ο Μητσοτάκης είναι... ακροδεξιός και ο Καμμένος «κεντροδεξιός».

Αν η Σπυράκη ήπιε φανερά ή κρυφά καφέ με τον Ζάεφ, αν η κόντρα Φίλη -Παπά για το αν η ΕΡΤ είναι... TV-Βενεζουέλα ή BBC είναι «ιδεολογική» ή απλώς κατάληψη θέσεων για την «επόμενη μέρα», αν Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ θα πάει ή δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ κι’ αν ο Γιώργος έχει βαλθεί να «φάει» την Φώφη, επειδή την κόβει για... αλληθωρίζουσα προς τα δεξιά, ενώ αυτός (και το...«όλον ΠΑΣΟΚ»!) αγαπάει Αλέξη...

Μ’ αυτά ασχολούμαστε. Κι’ έτσι και ξεκαθαρίσουν αυτές οι... εκκρεμότητες, κι’ αν μάλιστα μάθουμε και πότε θα «κάτσει» η μπίλια για να στηθούν οι κάλπες, τα εθνικά μας βάσανα παίρνουν οριστικά τέλος και η χώρα πανέτοιμη θα ανοίξει περπατησιά στον δρόμο του πεπρωμένου της!

Κατά τα... άλλα, η υπογεννητικότητα έχει τέτοιους ρυθμούς, ώστε απειλούμεθα σε 50 χρόνια να έχουμε καταντήσει μια χώρα 5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Η απειλούμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος (παρά τις δυο πανάκριβες διασώσεις του...), δεν είναι το αποτέλεσμα της...υπονομευτικής τακτικής της ΝΔ, αλλά κυρίαρχο σύμπτωμα της τελματωμένης οικονομίας και της κυβερνητικής αβελτηρίας να ξεμπερδέψει άμεσα και αποτελεσματικά με τα δομικά τραπεζικά προβλήματα.. Η αγορά, χωρίς χρηματοδότηση και επεκτατικές επενδύσεις πεθαίνει, ενώ οι τζίροι της δεν επαρκούν να την κρατήσουν ζωντανή, έστω διασωληνωμένη, έστω ικανή να... πληρώνει απλώς φόρους και εισφορές. Και πως να «λαδώσουν» την αγορά τα νοικοκυριά, όταν οι αδιανόητοι φόροι, οι περικοπές συντάξεων και μισθών έχουν περιορίσει την καταναλωτική τους ικανότητα μόνο στα απαραίτητα προς επιβίωση...

Η... κακιασμένη ανάπτυξη, δεν λέει να’ ρθει απλά και μόνο επειδή την έχει υποσχεθεί (και προβλέψει «ασφαλώς» τρεις φορές στα δυο τελευταία χρόνια...) το γκουβέρνο. Ξεροκέφαλη και απαιτητική, βάζει ως προϋπόθεση υγιείς τράπεζες που διακινούν ζεστό χρήμα, και δεν περιορίζονται στην,, εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ, σταθερό φορολογικό σύστημα, αποτελεσματική, ευέλικτη και λειτουργική δημόσια διοίκηση, ταχύρυθμη (και ανεπηρέαστη από άνωθεν επεμβάσεις...) δικαιοσύνη που επιλύει διαφορές όσο... βρίσκονται ακόμη εν ζωή οι διάδικοι! Θέλει τάξη,ασφάλεια, κοινωνική ειρήνη, όχι... Ρουβίκωνες στα πρωτοσέλιδα και ντού με μολότοφ στα ίδια τα αστυνομικά τμήματα.

Αλλά μ’ αυτά τα «παραρρέοντα», δεν ασχολείται κανείς στα σοβαρά! Στην Ελλάδα της... φαιδράς πορτοκαλέας, με τους εξαντλημένους, απογοητευμένους, εξαναγκασμένους στην απάθεια, άβουλους και ανέλπιδες Έλληνες, λείπει δραματικά από την κυβερνητική ηγεσία η πρόταση ανασύνταξης, η γλώσσα της αλήθειας που θα συνεγείρει την κοινωνία. Κι’ αν από κάποια άλλη πλευρά πάει να διατυπωθεί ένας άλλος λόγος, ρεαλιστικός, συνεγερτικός και συγκεκριμένος για αναγκαίες θυσίες και δουλειά, απαξιώνεται, διαστρέφεται, λοιδορείται, καταγγέλλεται ως... ακροδεξιός από τους «ιδεολόγους»... ταμπουρωμένος στην εξουσία!

Ακόμη κι’ αν ,από θαύμα, αύριο το πρωί, η Ελλάδα αποκτούσε υπερπολύτιμους φυσικούς πόρους, πετρέλαια, χρυσάφια και διαμάντια, αν ξαφνικά η οικονομία της άρχιζε να καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης, θα ήταν και πάλι καταδικασμένη σε μιζέρια και αποτυχία. Γιατί, τα κράτη που επιβιώνουν, έχουν όπλα για να δώσουν μάχες, προοδεύουν, διαθέτουν κάτι απείρως πιο απαραίτητο και πολύτιμο από την καλή οικονομία και τους φυσικούς πόρους. Έχουν εξασφαλισμένη ποιότητα θεσμών, τον σεβασμό προς τους οποίους φροντίζουν να τον εγγυώνται και να τον προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού!

Μ’ εμάς, η λειτουργία, η περιφρούρηση, ο γενικός, αυτονόητος και αδιαπραγμάτευτος σεβασμός των θεσμών, δεν ήταν απλώς έννοιες και «καθημερινότητα» προβληματική και διάτρητη. Ήταν, δυστυχώς, αέναο εθνικό ζητούμενο! Ακόμη και οι τελευταίες συνταγματικές αναθεωρήσεις (το σύνταγμα είναι μόνο ένας από τους θεσμούς-στην Βρετανία της θεσμολαγνείας, δεν υπάρχει καν τυπικό σύνταγμα!), έγιναν με μικροπολιτική σκοπιμότητα, με τα μυαλά εστιασμένα στο σήμερα, αποφεύγοντας έντρομα να διανοηθούν και μόνο το αύριο, την συνέχεια, την συντεταγμένη πορεία. Την ριζική ανατροπή του στρεβλωμένου statous quo σε κράτος, κόμματα, θεσμούς και κοινωνία, που έχουμε εθισθτεί και θεωρούμε κανονικότητα. Κι’ αυτή που... ευαγγελίζεται και μεθοδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, θ’ αποδειχθεί η πιο γκροτέσκα απ΄ όλες...

Ως πρώτο λόγο που τους εξανάγκασε στην μετανάστευση, τα ξενιτεμένα νιάτα του τόπου ανέφεραν, με συντριπτική πλειοψηφία, σε ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε, την έλλειψη αξιοκρατίας, κανονικότητας και το πελατειακό κράτος που κυριαρχούν στην Ελλάδα. Αυτό, τα λέει όλα...

Κι’ αν δεν αποφασίσουμε να γυρίσουμε σελίδα, οι προβλέψεις για το μέλλον θα είναι απογοητευτικές, κατάμαυρες. Κι’ απλώς, θα κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους ότι «του Έλληνος ο τράχηλος...», χαζεύοντας «Ελλάδα έχει ταλέντο», και βαυκαλιζόμενοι ότι η χώρα θ’ αποκτήσει στιβαρή, σοβαρή, αξιόπιστη ηγεσία μέσα από το....« Greece’ s next top model»!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θάνος Οικονομόπουλος άρθρο Πολίτικη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ