Το κολαστήριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόρια - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Το κολαστήριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόρια

Στον εξωτερικό τοίχο του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια είναι γραμμένο στα αγγλικά το σύνθημα: «Καλώς ήλθατε στην κόλαση». Δεν είναι μια λεκτική υπερβολή. Το σύνθημα αυτό αποτυπώνει τις απάνθρωπες και τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι περίπου 9 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από αυτούς τους τοίχους. Στο «κολαστήριο» του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόρια.

Ούτε ο πιο παρανοϊκός νους δεν θα μπορούσε ποτέ να επινοήσει ένα τέτοιο «κολαστήριο» μέσα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιος διεστραμμένος νους θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί να κατασκευάσει έναν καταυλισμό, στον οποίον θα βρίσκονται στοιβαγμένοι τόσες χιλιάδες άνθρωποι, με λύματα και ακαθαρσίες να ξεχειλίζουν μέσα και έξω; Να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ασθένειες, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, στο κρύο, στο χιόνι, στη βροχή ή στη ζέστη;

Μικρά παιδιά να πέφτουν θύματα βιασμού; Η βία και τα επεισόδια να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο; Να μην υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής και πόσιμο νερό για όλους; Άνθρωποι που έζησαν την φρίκη του πολέμου να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, εκεί όπου θα έπρεπε να βρουν αλληλεγγύη και φροντίδα; Το «κολαστήριο» της Μόριας φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο καταυλισμός αυτός είναι χωρητικότητας το πολύ για 3 χιλιάδες ανθρώπους. Και όμως, εκεί στοιβάζονται περισσότεροι από 9 χιλιάδες πρόσφυγες, δηλαδή ο τριπλάσιος αριθμός από εκείνον που θα μπορούσε να αντέξει. Ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Έχω επισκεφθεί πολλές φορές το ΚΥΤ Μόριας και, με άδεια από το αρμόδιο υπουργείο, έχω καταγράψει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του, αλλά και την κραυγή αγωνίας όσων βρίσκονται εκεί. Κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική. Η Ελλάδα δεν έμεινε αβοήθητη, όπως συνηθίζει να ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Από το 2015 έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότηση 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Το πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα είναι μια άλλη συζήτηση.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες καταγράφεται ένα μπαράζ καταγγελιών για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια. Δυο μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, το BBC και το Al Jazeera, κατέγραψαν σοκαριστικές εικόνες, 19 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατήγγειλαν τις «ντροπιαστικές συνθήκες», οι εργαζόμενοι στη Μόρια κατήγγειλαν την «εκρηκτική κατάσταση» και απείχαν από την εργασία τους, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χαρακτήρισε τον χώρο «ακατάλληλο» και «επικίνδυνο» και απείλησε με λουκέτο εντός 30 ημερών, ενώ μόλις την Δευτέρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν δραματική έκκληση να απομακρυνθούν από τη Μόρια όλες οι ευάλωτες ομάδες και κυρίως τα παιδιά.

Ουδείς όμως δείχνει να ενδιαφέρεται.

Παρά την διεθνή κατακραυγή και τις δραματικές εκκλήσεις των αρμοδίων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ιδεολογικές εμμονές, με ανικανότητα και με κουτοπονηριά. Αδιαφορεί για το δράμα χιλιάδων ανθρώπων και επιχειρεί να φορτώσει και αυτήν την ωρολογιακή βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση για τη Μόρια, στην συνέντευξη του στο Euronews, στις 13 Σεπτεμβρίου, ομολόγησε κυνικά πως «είναι μια πραγματικότητα η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία». Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως η υπερσυγκέντρωση στα νησιά οφείλεται στις «ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά», τη στιγμή που μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στη Λέσβο έφθασαν περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο πρωθυπουργός ή δεν γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, ή προσπαθεί να την αποκρύψει. Το πιο τραγικό από όλα είναι πως ο κ. Τσίπρας, στην ίδια συνέντευξη, δεν δίνει καμία υπόσχεση για βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια. Δήλωσε ωμά και κυνικά: «Καμία χώρα και καμία δομή και καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στον βαθμό που –επαναλαμβάνω- έχει ως προτεραιότητα να ανταποκριθεί στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το «κολαστήριο» της Μόριας ανταποκρίνεται στο «διεθνές δίκαιο» και στην «διεθνή νομιμότητα». Όμως, το 2014 η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ «ξεχείλιζε» για το οργανωμένο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο χαρακτήριζε «σύγχρονο Νταχάου» και «κολαστήριο», όπου «στοιβάζονται άνθρωποι σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές» (Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ 20/11/2014). Σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση, η ευαισθησία του πήγε περίπατο, καθώς ανέχεται ένα πραγματικό «κολαστήριο» για πρόσφυγες, που ντροπιάζει την χώρα μας διεθνώς και δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι αν κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων, για τα σκάνδαλα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκφοβίζει τον καθηγητή Συνολάκη, δημοσιοποιώντας την διεύθυνση κατοικίας του, επειδή τόλμησε να εκπονήσει μελέτη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, θα αναδείξει το ηθικό του πλεονέκτημα, για το οποίο συνηθίζει να επαίρεται. Όμως, το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βουτηγμένο στα λύματα και στις ακαθαρσίες, που ξεχειλίζουν ανάμεσα σε μικρά παιδιά – πρόσφυγες, στο «κολαστήριο» της Μόριας στη Λέσβο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ