Κυριάκο, όχι στις κουτοπονηριές Σκουρλέτη! - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Κυριάκο, όχι στις κουτοπονηριές Σκουρλέτη!

Με την πολύ σοβαρή και ουσιαστική υπόθεση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, καλά θα κάνει η ΝΔ ν’ ακούσει την συμβουλή του πρωθυπουργού και ν’ αναλογισθεί τον μύθο του βοσκού και του λύκου! Κάλλιο να γαϊδουροδέσει, παρά να γαϊδουρογυρεύει...

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα του «σπασίματος» της τερατώδους σ’ έκταση και εκλογικές έδρες Β’ Περιφέρειας Αθηνών, είναι ξεκάθαρη εδώ και χρόνια. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νεοεκλεγείς βουλευτής στην Β’ Αθηνών,, είχε το θάρρος να μιλήσει πρώτος για την ανάγκη κατάτμησης της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας για λόγους δημοκρατικής ισονομίας μεταξύ των... εκατοντάδων υποψηφίων όλων των κομμάτων. Προσωπικά κάτι τέτοιο δεν τον συνέφερε, αλλά προς τιμήν του το παρέβλεψε. Δυσαρεστώντας, μάλιστα, και κάποιους βαρόνους του κόμματός του.

Σ’ αυτόν τον εκσυγχρονισμό του εκλογικού συστήματος, συμφώνησαν με τον καιρό και τ’ άλλα κόμματα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ. Που, ως κυβέρνηση πλέον, ανέλαβε και να τον υλοποιήσει. Όχι, όμως, με γενναιότητα και... αφιλοκερδώς, αλλά με μικροκομματικής σκοπιμότητας μεθόδευση: την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, την φέρνει ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», που προβλέπει μεταξύ άλλων και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάτι στο οποίο αντιτίθενται δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναμένεται να υπερψηφιστεί (μεσάνυχτα της Πέμπτης) με μεγάλη πλειοψηφία, γιατί συμφωνούν μ’ αυτό και άλλα κόμματα.

Έτσι, με την αυξημένη πλειοψηφία που αναμένεται να υπάρξει, η κυβέρνηση θέλει να περάσει και την τροπολογία για την Β’ Αθηνών, ώστε η κατατετμημένη σε 3 πλέον τομείς εκλογική περιφέρεια, να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, και όχι από τις μεθεπόμενες. Και πως «σπάει» την Β’ Αθήνας η κυβέρνηση; Μεταφέροντας δήμους στους οποίους υπερτερεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περιοχές-τομείς που έρχεται πρώτη η ΝΔ, με στόχο να μην καταγραφεί πρώτη δύναμη και εξασφαλίσει και τις περισσότερες έδρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Παρά το κόλπο (και μάλιστα στην ουσία σε προεκλογική περίοδο...), η ΝΔ είπε ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία, γιατί συνιστά μεταρρύθμιση. Αλλά υπό έναν όρο: να υιοθετηθεί ταυτόχρονα ως πρόσθετη τροπολογία, και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δοθεί δικαίωμα ψήφου και στους Έλληνες του εξωτερικού, όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους! Δηλαδή, καμιά 700αριά χιλιάδες Έλληνες που (οι περισσότεροι) εγκατέλειψαν την χώρα αναγκαστικά κατά την διάρκεια της κρίσης. Μιλάμε περίπου για το 9% του εκλογικού σώματος... Και για μια εκλογική διαδικασία που ισχύει για όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου, ακόμη και στην Ελλάδα -αλλά μόνο... για τις «αδιάφορες» ευρωεκλογές!

Μόνο που ο κ. Σκουρλέτης αρνείται να συζητηθεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου της ΝΔ, συνολικά η κυβέρνηση μάλιστα (δια του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση...) αρνείται και να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το πρόδηλα κρίσιμο και απολύτως δημοκρατικής τάξεως και ισονομίας αυτό θέμα!

Γιατί, μπορεί ο κ. Τσίπρας από την εποχή της αντιπολίτευσης ακόμη να καταγγέλλει τους «γερμανοτσολιάδες» που με την πολιτική και τα μνημόνια τους «ανάγκασαν» τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας να γίνουν γκασταρμπάϊτερ στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να κραυγάζει πως η χώρα «έχασε το άλας της!», αλλά στην ιδέα και μόνο αυτοί οι νέοι(κυρίως...) και με φωτεινή, ψύχραιμη σκέψη Έλληνες να έχουν το δικαίωμα ν’ αποφασίζουν πώς και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα τους για να βγει από το τέλμα, τον... λούζει κρύος ιδρώτας! Γιατί γνωρίζει άριστα ότι αυτό το περίπου 9% του εκλογικού σώματος, δεν παραμυθιάζεται, δεν εξαπατάται, δεν εξαγοράζεται από... επιδόματα-ψίχουλα και υποσχέσεις για «13 σύνταξη»!

Ο κ. Σκουρλέτης, πριν δυο μέρες καμώθηκε ότι... «αναδιπλώνεται», και δέχεται να περάσει και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Και φυσικά, ψεύδεται! Λέει στην αντιπολίτευση «ψηφίστε εσείς τώρα την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και τον «Κλεισθένη», και σας υπόσχομαι ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχω περάσει και την ψήφο του εξωτερικού...»!

Κι’ εδώ έρχεται... ο λύκος, ο βοσκός και τα πρόβατα! Γιατί, δεν έχουν περάσει δα και τόσα πολλά χρόνια, μόλις τρία από τον Ιούλιο του 2015, όταν ο κ. Τσίπρας εκλιπαρούσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν το τρίτο (αχρείαστο, επονείδιστο, καταστροφικό...) μνημόνιο που μας φόρτωσαν οι Βαρουφάκηδες και οι Συριζανέλιοι, και τους «υποσχόταν» ότι δεν πρόκειται να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Τις οποίες, όμως, προετοίμαζε κανονικά και τις προκήρυξε ακριβώς ένα μήνα μετά! Ο... ψευτράκος!

Η θέση της ΝΔ είναι σωστή και ξεκάθαρη για την Β’ Αθήνας. Και συνεπής με τις δεσμεύσεις της. Αλλά, εν προκειμένω, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή παραχώρηση (όπως ακούγεται...), οφείλει ν’ αρνηθεί να συγκατανεύσει στο σπάσιμο της περιφέρειας, αν ταυτόχρονα δεν περάσει και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού! Αφού ο κ. Σκουρλέτης «δεσμεύεται» ότι θα το κάνει μέσα στο 2018 (που πάει στο τέλος του...), τι τον εμποδίζει να το κάνει τώρα; Αφού, άλλωστε, συμφωνούν και τα περισσότερα κόμματα του δημοκρατικού τόξου;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ