Ευτυχώς υπάρχουν οι Αμερικανοί - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ευτυχώς υπάρχουν οι Αμερικανοί

Ευτυχώς υπάρχουν οι Αμερικανοί! Χάρη σε αυτούς πληροφορούμεθα τι επιδιώκει η Ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Στις 17/10, η Defense Security Cooperation Agency (DSCA), με δελτίο τύπου, ανακοίνωσε ότι το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την ενδεχόμενη αναβάθμιση των Ελληνικών F-16 σε διαμόρφωση V (Viper). Το εκτιμώμενο κόστος της αναβάθμισης είναι 2,404 δις δολάρια.
Ακολουθεί κατάλογος του εξοπλισμού που έχει ζητηθεί από την Ελλάδα.

Παρατίθενται στο τέλος μερικές παράγραφοι που τονίζουν τη χρησιμότητα της αναβάθμισης σε συνάρτηση με την επιδίωξη κοινών στόχων.

Στο δελτίο τύπου δεν γίνεται αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ούτε στην ικανότητά της να αναλάβει το κόστος της προτεινόμενης αναβάθμισης.

Όποιος θέλει να διαβάσει το δελτίο τύπου θα το βρει εδώ.

Ακολούθησε μεγαλύτερη και βαθύτερη δόση ενημέρωσης από τον Αμερικανό Πρεσβευτή κ. Geoffrey R. Pyatt στην εφημερίδα Τα Νέα στις 20/10, "Μια επιτυχημένη επίσκεψη".

Ο κ. Pyatt διευκρινίζει ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των F-16 θα γίνει στα επόμενα δέκα χρόνια με τρόπο που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα μας (Ελλάδας-ΗΠΑ). Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι εγκαταστάσεις της Σούδας εξυπηρετούν κοινές περιφερειακές αμυντικές στρατηγικές.

Ακολουθεί παράγραφος για την επιβεβαίωση ενός "οράματος" που βλέπει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο, εισαγωγής και εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του κ. Pyatt εδώ.

Όπως έγραψα στην αρχή: "Ευτυχώς υπάρχουν οι Αμερικανοί". Για να μαθαίνουμε αυτά που μια "κανονική", "δημοκρατική" κυβέρνηση θα θεωρούσε υποχρέωσή της να πληροφορεί τον λαό που την ανέδειξε. Από όσα πληροφορούμαι, κυρίως από δημοσιεύματα την εγκυρότητα των οποίων δεν μπορώ να ελέγξω και από λίγους "γνώστες", η οικονομική κρίση έχει αφήσει σημάδια στην αξιοπιστία του στρατιωτικού υλικού. Δεν έχω λοιπόν αμφιβολίες ότι χρειάζεται αναβάθμιση των αεροσκαφών μας και πιθανότατα και άλλων οπλικών συστημάτων στη ξηρά και στη θάλασσα. Με τι λεφτά όμως; Το ερώτημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρακαμφθεί με αστειότητες και μπουρδολογίες. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει τι ακριβώς επιδιώκει να προμηθευτεί, τι θα κοστίσει και πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει τη δαπάνη. Περιμένουμε επίσης να μας πληροφορήσει τι συμφωνήθηκε για τις εγκαταστάσεις της Σούδας. Διάρκεια συμφωνίας και ενοίκιο. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση διευκρινίζω ότι προτιμώ μια πολυετή συμφωνία διότι θα επέτρεπε την επίτευξη καλύτερου ενοικίου.
Για το "όραμα" του ενεργειακού κόμβου, περιμένω από την κυβέρνηση να ανακοινώσει τα ονόματα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν επιχειρήσεων που θα στηρίξουν το "όραμα".

Με στενοχώρησε το γεγονός ότι ο κ. Pyatt επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα καθώς αντιμετωπίζει μακροχρόνιες προκλήσεις όπως η δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Είναι ατυχές ότι η βελόνα έχει κολλήσει στο ανόητο σχήμα διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο. Αν ποτέ εφαρμοστεί, θα οδηγήσει στο βάθος του χρόνου στον εκτουρκισμό της Κύπρου. Είναι λάθος πολιτική. Δειλοί πολιτικοί στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν τολμούν καν να επανεξετάσουν την πολιτική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οι δυτικοί επιπόλαιοι εραστές του διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού σχήματος γιατί δεν επιχειρούν να εφαρμόσουν τις οργανωτικές τους ιδέες στους Παλαιστινίους/Εβραίους!

Όλη η Δ. Ευρώπη και φυσικά και η Ελλάδα έχει βιώσει 65 χρόνια ειρήνης. Η ειρήνη είναι η φυσική κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια. Τα προηγούμενα 65 όμως, δεν ήταν. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι η ειρήνη των τελευταίων 65 ετών είναι εξασφαλισμένη για άλλα 10 ή 15 χρόνια. Μπορεί να είναι μπορεί και μην είναι. Υποχρέωση της πολιτείας είναι, κατά το δυνατό, να την εξασφαλίσει. Η οικονομική κρίση μας έχει εξαντλήσει. Είναι γι αυτό επιτακτικό να κοιτάξουμε με μεγάλη προσοχή και ρεαλισμό τις αμυντικές μας ικανότητες και δυνατότητες. Μην αναβάλλουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ