Οι αγρότες απαιτούν… τα πάντα - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Οι αγρότες απαιτούν… τα πάντα

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τουλάχιστον για τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κλείνουν τις εθνικές οδούς και αναστατώνουν την ζωή των υπολοίπων Ελλήνων.

Πρόκειται για αναστάτωση που δημιουργεί μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία και προκαλεί σημαντική οικονομική ζημιά σε πολλούς.

Η επιμονή των αγροτών-κτηνοτρόφων να κλείνουν τους δρόμους κάθε Φλεβάρη, επί τόσα χρόνια, δείχνει ότι είτε τα αιτήματα τους δεν ικανοποιούνται ποτέ, είτε ότι έχουν κάθε χρόνο νέα αιτήματα ή ότι είναι μια συνδικαλιστική τακτική που ενισχύει την διαπραγματευτική τους θέση, γενικά.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα αιτήματα των αγροτών-κτηνοτρόφων, τι ζητούν από την κυβέρνηση.

« Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων απαιτεί:
Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.»

Σύμφωνα με τον αγωνιστή συνδικαλιστή κ. Μπούτα, στα αιτήματα περιλαμβάνονται επίσης το αφορολόγητο όριο των 12000 ευρώ για κάθε γονέα και 3000 για κάθε παιδί, δηλαδή των 30000 ευρώ για μια τετραμελή αγροτική οικογένεια. Επίσης περιλαμβάνουν αιτήματα σχετικά με το κόστος παραγωγής, επιστροφή του φόρου των καυσίμων, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κ.α.

Με απλά λόγια, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι απαιτούν να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όπως οι άλλοι Έλληνες, να μην πληρώνουν φόρους, αλλά να έχουν κοινωνική κάλυψη και να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους.

Είναι φανερό ότι οι αγρότες μας σκέφτονται πολύ σωστά. Μόνο που ξέχασαν να πουν ποιος θα πληρώνει το δικό τους μερίδιο στα κοινά. Οι άνεργοι, οι υπάλληλοι των 800 ευρώ, οι επαγγελματίες με τα μπλοκάκια, οι μαγαζάτορες που με το ζόρι συντηρούν τις επιχειρήσεις τους, ή οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ; Επίσης, καλόν είναι να μας εξηγήσουν επί τη βάσει ποιών λογικών επιχειρημάτων διεκδικούν προνομιακή θέση στην Ελληνική κοινωνία.

Επίσης, η Επιτροπή Μπλόκων και οι άλλοι …αγωνιστές- συνδικαλιστές, καλόν είναι, να σκεφτούν σοβαρά, αν μπορούν, και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά που αναγκαία προκύπτουν από τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Η αδυναμία ή η απροθυμία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν, για λόγους ψηφοθηρικούς, τις παράνομες ενέργειες των αγροτών προκαλεί σημαντικές ζημιές σε άτομα αλλά και στην χώρα συνολικά. Η εκβιαστική τακτική των αγροτών-κτηνοτρόφων που προκαλεί μεγάλες ζημιές σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση, καλή ή κακή, των αγροτών-κτηνοτρόφων είναι καιρός να αντιμετωπισθεί ριζικά από την κυβέρνηση.

Αρκετά, φθάνει πια. Από …αγωνιστές-συνδικαλιστές των αγροτών, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των αστικών συγκοινωνιών, των σχολείων κτλ χορτάσαμε πια.

*Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ