Περί κακοποιών κ.τ.λ. - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Περί κακοποιών κ.τ.λ.

Στο προηγούμενο άρθρο μου στην Iefimerida της 29.12/2016 υποστήριζα ότι η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι παράδεισος των κακοποιών και για την αντιμετώπιση της ζοφερής αυτής κατάστασης πρότεινα να αποκτήσει η χώρα σκληρούς αστυνομικούς, αυστηρούς δικαστές και πολλές φυλακές.

Επί του άρθρου αυτού έγιναν σχόλια που μπορεί να αντιπροσωπεύουν την γενικότερη εντύπωση που έχουν και άλλοι αναγνώστες και συνεπώς είναι σκόπιμο να προσθέσω ορισμένες διευκρινήσεις.

Σχόλιο 1. «γενικόλογο που δεν έχει στοιχεία».

Πράγματι δεν παρουσιάζω στοιχεία, αλλά μέσα σε 500 λέξεις, σε άρθρο εφημερίδας, δεν μπορείς να παρουσιάσεις στοιχεία. Όμως, οι καθημερινές ειδήσεις είναι στοιχεία. Επίσης, μία επίσκεψη στο διαδίκτυο θα πείσει τον αναγνώστη ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με την αναλογικά μεγαλύτερη εγκληματικότητα στην Ευρώπη. Αν προσθέσουμε ότι πολλά εγκλήματα (εκβιασμοί, βιασμοί, κλοπές) δεν αναφέρονται, η αναλογία μας είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σχόλιο 2. «με τα μέτρα (που προτείνω εγώ) θα φοβόμαστε τους αστυνομικούς».

Σκληρός αστυνομικός δεν σημαίνει κακός , άδικος ή άνθρωπος που κάνει κατάχρηση της εξουσίας. Όπως γράφει ο Πλάτωνας στην Πολιτεία (βιβλίο Β’) οι φρουροί της πόλης «πρέπει να είναι ήμεροι προς τους συμπολίτες τους και άγριοι μόνον απέναντι των εχθρών» . Οι κακοποιοί είναι εχθροί της κοινωνίας. Οι αστυνομικοί είναι ή πρέπει να είναι οι φρουροί.

Σχόλιο 3. «η εγκληματικότητα είναι εισαγόμενη».

Σωστό σε μεγάλο βαθμό. Η εγκληματικότητα των αλλοδαπών σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι μεγαλύτερη. Αλλά αυτό σιγά- σιγά αλλάζει. Πολλοί αλλοδαποί κακοποιοί συνεργάζονται με Έλληνες στην τέλεση εγκλημάτων. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός της αυξανόμενης εγκληματικότητας μεταξύ των Ρομά.
Παρεμπιπτόντως, η Πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθεί για την κατάσταση των Ρομά και κυρίως για τα παιδία που βγαίνουν στην ζητιανιά από μικρά.

Σχόλιο 4. «promo της ΧΑ».

Υποθέτω ότι εννοεί «προώθηση της Χρυσής Αυγής». Ακριβώς το αντίθετο. Προώθηση της ΧΑ είναι να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε και ότι δεν καταλαβαίνουμε. Ο φόβος των πολιτών και η αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τον απλό και ανίσχυρο πολίτη δίνει τροφή στην ΧΑ, όχι η αναγνώριση των προβλημάτων που μπορεί να είναι αρχή επίλυσης.

Έχει επικρατήσει στην χώρα μας η άποψη ότι όποιος κάνει την δουλειά του καλά και με αυστηρότητα είναι κακός, και αντίθετα, καλός είναι αυτός που υποχωρεί, που δεν ελέγχει, που κάνει χάρες, που παραβλέπει τις παρεκτροπές και τις παρανομίες. Ο υπάλληλος που τηρεί τους νόμους, ο εφοριακός που δεν λαδώνεται, ο καθηγητής που απορρίπτει τον αδιάβαστο φοιτητή, ο τροχονόμος που κόβει κλήση στον απρόσεκτο οδηγό, ο αστυνομικός που κάνει το καθήκον του, όλοι αυτοί χαρακτηρίζονται κακοί, στριμμένοι και άλλα χειρότερα. Όποιος κάνει την δουλειά του καλά δέχεται βρισιές και επιθέσεις, ενώ όποιος παραβαίνει τον νόμο και το καθήκον του, δήθεν για να εξυπηρετήσει, δέχεται δώρα.

Το χάλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας επιβάλλει να σκεφτούμε διαφορετικά. Να σταματήσουμε πλέον να βλέπουμε την πραγματικότητα αντεστραμμένη.
…………………………………………………………………………………………….

*Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ