Κατά τα... άλλα, «Καλή Χρονιά»! - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Κατά τα... άλλα, «Καλή Χρονιά»!

Πέρασε, λοιπόν, και η ...γιορτινή εκεχειρία της εθιμικής συμπυκνωμένης αισιοδοξίας.

Φορτίσαμε, ας πούμε, μπαταρίες, ξεχαστήκαμε για λίγες μέρες. Είχαμε άλλωστε “να πούμε κάτι σχετικό με τον καιρό...”, και τώρα εκόντες άκοντες ξαναγυρνάμε στην ιχνηλάτηση της πραγματικότητας που μας περιμένει. Και η οποία, απλώς ημερολογιακά άλλαξε χρόνο...

Ο νευρικός γείτονάς μας, λαβωμένο θεριό-άρα και πιο επικίνδυνο, θερίζει τις θύελλες αφού άκριτα, με οίηση καταστροφική, έσπειρε ως “σουλτανικούς” ανέμους. Ο Ερντογάν, παίζοντας παιχνίδια με την φωτιά για να κατοχυρώσει την παντοκρατορία του, έθρεψε μέσα και γύρω από την Τουρκία τέρατα που ξέφυγαν από τον έλεγχό του και τώρα του επιτίθενται ως μπούμερανγκ. Η θαλπωρή και υποστήριξη που παρέσχε στους φανατικούς ισλαμιστές και τον ISIS, για να τους χρησιμοποιήσει στα σχέδιά του, γυρίζουν εναντίον του ως αυτονομημένο μίσος και απειλή. Ο Ερντογάν, έμαθε και φανάτισε την κοινωνία σε εξτρεμισμούς, σε απότομες αλλαγές σχέσεων και ισορροπιών, που δεν πρόλαβαν να αφομοιωθούν από τον κόσμο και να μετεξελιχθούν σε νέα πραγματικότητα, με τις λιγότερους δυνατούς κραδασμούς. Αποτέλεσμα: όσο η τρομοκρατία μέσα στην Τουρκία ενδύεται τον μανδύα του ιδεολογικού “αντάρτικου πόλεων” από τους φανατικούς μιας παραζαλισμένης κοινωνίας, ο σουλτάνος θα αντιδρά, κατ' ανάγκην, όλο και πιο βίαια και αυταρχικά στο εσωτερικό, και όλο και πιο “εθνικά” στις σχέσεις του με τους ξένους. Ιδίως τους πλέον αδύναμους, τους πιο γειτονικούς... Η ξαφνική στροφή του στο Κυπριακό (εν αναμονή, μάλιστα, της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό), είναι απόλυτα ενδεικτική και δεν προοιωνίζεται τίποτε το καθησυχαστικό...

Στα καθαρά δικά μας, η μονότονα επαναλαμβανόμενη... “αισιοδοξία” της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και το λυκαυγές της εξόδου από την κρίση, σε εκκωφαντική αντίθεση με την πραγματικότητα που μας ξημερώνει. Με τους δανειστές να επιμένουν με προτεσταντικό πάθος, σχεδόν ιδεοληπτικό, αλλά και για λόγους διαχείρισης των δικών τους κοινωνιών εν όψει κρίσιμων εκλογών, σε μια σκληρή, άτεγκτη πολιτική την οποία ανυποχώρητα θέλουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα. Η οποία, αντικειμενικά, δεν αντέχει πια. Ως μόνο τρόπο “συμμόρφωσης” προς τις επιταγές των δανειστών, με δεδομένο ότι η ιδεολογία της του “δεν αλλάζω τίποτε, δεν κάνω μεταρρυθμίσεις!” δεν της επιτρέπει ευελιξία που προϋποθέτει ρήξεις, η αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση “πολιτεύεται” με ακόμη μεγαλύτερη (και αναποτελεσματική...) λιτότητα, με πρόσθετους φόρους σε μια κοινωνία που πλέον δεν μπορεί να πληρώνει τους ήδη υφιστάμενους, με περικοπές μισθών και συντάξεων, και με κρυφό χαρτί, έναν διαρκή “κόφτη”, ο οποίος θα πολτοποιήσει την κοινωνία. Τα πάντα, αρκεί να μην διακυβευθεί η παραμονή της στην εξουσία...

Παράλληλα, ένα από-ξεχαρβαλωμένο κράτος, το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί την στοιχειώδη λειτουργία και της πιο “ασήμαντης” αποστολής του. Νοσοκομεία που υπολειτουργούν δραματικά και οι ασθενείς αναγκάζονται να τα εφοδιάζουν οι ίδιοι με... γάζες, βαμβάκι, σεντόνια και χαρτί τουαλέτας-και το μόνο που ενόχλησε το φαινόμενο Πολάκης, είναι η διαπίστωση της κατάστασης από την πλευρά των ξένων! Η ασφάλεια του πολίτη σε πόλεις και επαρχία, πραγματικό... εθνικό ζητούμενο!

Η παιδεία κατρακυλάει από το κακό στο χειρότερο ( το επιβεβαιώνουν και οι διεθνείς έρευνες κατάταξης...), αλλά η “αριστερή” πολιτεία μας νοιάστηκε μόνο να καταργήσει την... αξιολόγηση ιδρυμάτων και διδασκόντων, να επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές, να επανεισάγει τον κομματισμό στα πανεπιστήμια, και πρίν δύο 24εωρα να... επεκτείνει και εμπλουτίσει τον “θεσμό” των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων ( που θα δημιουργηθούν και στα δημοτικά σχολεία!), για να μην αισθάνονται οι μαθητές ότι οι κανόνες λειτουργία στα σχολεία “επιβάλλονται άνωθεν”, αλλά είναι αποτέλεσμα... “κοινωνικού συμβολαίου”! Στόχος είναι, προφανώς, να... ανθήσει ο κάμπος της εκπαίδευσης με...Τσιπράκια, καταληψίες νέας κοπής!

Καταντήσαμε να στοιβάζουν τα αγάλματα της πόλης σε αποθήκες, μπας και γλυτώσουν από το “παιγνίδι” των τραμπούκων αληταράδων που ελέγχουν ανενόχλητοι την πρωτεύουσα. Ούτε καν την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς δεν μπορεί να διασφαλίσει ο κ. Τόσκας, ο οποίος για να μην... καίγονται μέσα στα τρόλεϊ οι επιβάτες έξω από το Πολυτεχνείο, βρήκε σαν λύση να καταργηθούν ή ν' αλλάξουν δρόμο τα δρομολόγια!

Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε... πανηγυρικά την ολοκλήρωση του συστήματος του TAXIS, σ' ότι αφορά την σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το κεντρικό ελεγκτικό σύστημα του υπουργείου. Απλώς... την σύνδεση, όχι όμως και την αυτόματη διαδικτυακή είσπραξη του αναλογούντος ανά πράξη ΦΠΑ (όπως γίνεται σ' όλες τις χώρες του κόσμου!), η οποία προβλέπεται... να γίνει εν καιρώ! Α, και από προχθές, για να χτίσουμε το “αφορολόγητο” εισόδημα (που, ειρήσθω εν παρόδω, πάει για κατάργηση...) θα πρέπει υποχρεωτικά οι δαπάνες που θα κάνουμε (αλλά όχι για νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο, κινητή, ίντερνετ, τηλεόραση, διόδια, δάνεια, πληρωμή φόρων κ.λ.π. που απορροφούν το 70% του εισοδήματος, αυτές δεν υπολογίζονται για να “χτίσουν” αφορολόγητο!) να γίνεται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Το “πώς” θα υπολογίζονται αυτές οι δαπάνες, αν θα περνούν αυτόματα στην μερίδα μας στην εφορία ή θα πρέπει να μαζεύουμε αποδείξεις του καταστήματος αλλά και το απόκομμα της ηλεκτρονικής πληρωμής, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη-καίτοι το μέτρο έχει εξαγγελθεί προ 8μήνου!

Όπως δεν έχει διευκρινισθεί (θα πέσει πολύ “γέλιο”...) για το πώς θα χτίζει το αφορολόγητο ένα παντρεμένο ζευγάρι που υποβάλλουν κοινή δήλωση αλλά έχουν χωριστά εισοδήματα (άρα απαιτούνται δύο “αφορολόγητα”), με δεδομένο ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα πληρώνονται από μια πιστωτική η χρεωστική κάρτα (όπως γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία τ6ων νοικοκυριών...) , και λόγω “κάπιταλ κοντρόλ” οι τράπεζες αρνούνται να ανοίξουν νέους λογαριασμούς και να χορηγούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες!

Άντε και... καλή χρονιά!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ