Ο μαύρος Δεκέμβρης για τη Βενεζουέλα - iefimerida.gr
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο μαύρος Δεκέμβρης για τη Βενεζουέλα

Την ώρα που σε πολλές περιοχές της Βενεζουέλας συνεχίζονται οι αιματηρές ταραχές και οι λεηλασίες, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 100 μπολίβαρες που αποφάσισε η κυβέρνηση, χωρίς καν να τα έχει αντικαταστήσει όπως είχε υποσχεθεί, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι… «τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα ξεκίνησαν».

ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση του θα μοιράσει στις φτωχές οικογένειες της χώρας περίπου 4 εκατομμύρια παιχνίδια. Μάλιστα χαρακτήρισε τον εαυτό του «Άγιο Νικολάς», που θα επισκεφθεί τα παιδιά αντί του Άη Βασίλη.
ΜΟΝΟ που αυτά τα παιχνίδια, που θα μοιράσει ο Μαδούρο, δεν τα αγόρασε, αλλά έστειλε τον στρατό να τα αρπάξει δια της βίας από ένα μεγάλο εργοστάσιο παιχνιδιών στη Βενεζουέλα, επειδή στην κυβέρνηση δεν άρεσαν οι τιμές που είχαν βάλει οι ιδιοκτήτες του! Οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου όχι μόνο δεν αποζημιώθηκαν για την αρπαγή της περιουσίας τους από την κυβέρνηση, αλλά συνελήφθησαν, ενώ το εργοστάσιο πέρασε στον έλεγχο του στρατού.

ΤΑ «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» του Μαδούρο περιλαμβάνουν και εκπτώσεις 30% που επέβαλε με το ζόρι ο στρατός σε 200 μεγάλα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης στο Καράκας! Οι ιδιοκτήτες τους βέβαια, δήλωσαν πως αμέσως μετά θα αναγκαστούν να κλείσουν οριστικά τα μαγαζιά τους.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ της κυβέρνησης με την κατάργηση των μεγαλύτερων σε αξία χαρτονομισμάτων εξόργισε τους πολίτες που φωνάζουν ότι πεινάνε και τώρα μάλιστα, δεν έχουν ούτε αυτά τα λίγα χρήματα που είχαν για να αγοράσουν έστω μια φρατζόλα ψωμί.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από τις τράπεζες για να δώσουν τα χαρτονομίσματα των 100 μπολίβαρες που αποσύρονται και αντί για χαρτονομίσματα των 20 χιλιάδων μπολίβαρες, που περίμεναν να πάρουν, οι τράπεζες τους δίνουν μια απόδειξη!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, κατά την προσφιλή της τακτική, κατήγγειλε «διεθνές σχέδιο συνωμοσίας» για να μη φθάσουν στη Βενεζουέλα τα καινούργια χαρτονομίσματα.

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ώρες τουλάχιστον 3 περιφέρειες της Βενεζουέλας έχουν περάσει στον έλεγχο του στρατού, ενώ στην περιοχή Μπολίβαρ επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η μυστική αστυνομία SEBIN συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσα τους και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο ΙΔΙΟΣ ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν 300 άτομα που θα συμμετείχαν σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του, το οποίο επρόκειτο να θέσουν σε εφαρμογή στις 16 Δεκεμβρίου «η αντιπολίτευση, η μαφία και η κυβέρνηση των ΗΠΑ».

ΤΟ 2016 ΦΕΥΓΕΙ αφήνοντας τους πολίτες στη Βενεζουέλα στα πρόθυρα της απόλυτης εξαθλίωσης και τους δημοκρατικούς θεσμούς βαριά τραυματισμένους από την αυταρχική και παράφρονα πολιτική του καθεστώτος.

Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ επιδίωξε και κατάφερε τελικά να μην επιτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του, που απαιτούσε η αντιπολίτευση μέσα στο 2016, (κάτι που προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας), για έναν απλό λόγο:

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ προβλέπει πως αν το δημοψήφισμα γίνει τελικά το 2017, ακόμη και αν το χάσει ο Μαδούρο, η κυβέρνηση του δεν θα πέσει και συνεπώς δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, όπως θα γινόταν αν το δημοψήφισμα γινόταν το 2016. Απλά ο Μαδούρο θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τη θέση του στον αντιπρόεδρο.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ο Μαδούρο να επιτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέσα στο 2017, αφού ακόμη και να το χάσει θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία και μάλιστα να πετύχει με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει ένα ακόμη πιο σκληρό και αυταρχικό καθεστώς, ενδεχομένως και να αναλάβει ο στρατός την διακυβέρνηση της χώρας σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Άλλωστε ο ίδιος έχει προειδοποιήσει ότι «λαός και στρατός θα υπερασπιστούν την επανάσταση».

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ πριν φύγει το 2016 ο Μαδούρο προετοιμάζει το έδαφος παραδίδοντας στον έλεγχο του στρατού μεγάλες περιφέρειες της Βενεζουέλας και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, με αφορμή τις ταραχές και τις λεηλασίες που, σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, άφησαν ήδη 3 νεκρούς.

Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ πολύ δύσκολα θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία για πολύ καιρό ακόμη. Άλλωστε η Λατινική Αμερική έχει μεγάλη παράδοση στις λαϊκές εξεγέρσεις που οδήγησαν σε βίαιη ανατροπή πολλούς αυταρχικούς ή διεφθαρμένους προέδρους.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί στην εξουσία το σημερινό καθεστώς, είναι ο Μαδούρο με αφορμή «έκτακτες συνθήκες» (που ο ίδιος θα προκαλέσει) να επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα, να παραδώσει την εξουσία στους στρατιωτικούς που ήδη βρίσκονται στην κυβέρνηση του και να απαγορεύσει τη λειτουργία της Βουλής, (κάτι που έτσι και αλλιώς έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει), αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία μόλις πριν από λίγες ώρες τα χαρακτήρισε «παράνομα» και «επικίνδυνα».

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ πιθανό ο Μαδούρο το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ένα «βελούδινο» αυτο-πραξικόπημα, όπως είχε κάνει το 1992 ο Φουχιμόρι στο Περού, και η κυβέρνηση του να εξελιχθεί από υβριδικό καθεστώς σε μια κανονική δικτατορία.

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ του Μαδούρο δεν έχει και πολλά να χάσει, με δεδομένο ότι έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή είναι διεθνώς απομονωμένο. Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ (OACDH), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Mercosur και άλλοι διεθνείς οργανισμοί στη Λατινική Αμερική, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες κυβερνήσεις, έχουν ζητήσει από τον Μαδούρο να απελευθερώσει τους περίπου 120 πολιτικούς κρατούμενους από τις φυλακές και έχουν ανακοινώσει πως στη Βενεζουέλα «η Δημοκρατία πέθανε». Ακόμη και οι τελευταίοι σύμμαχοι του Μαδούρο στη Λατινική Αμερική σιγά σιγά τον εγκαταλείπουν.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), μετά από προσφυγή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, εξετάζει ήδη να ασκήσει δίωξη στον Νικολάς Μαδούρο για τα πολυάριθμα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διακυβέρνηση του. Ως γνωστόν, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που βεβαιώνονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεν παραγράφονται. Η ιστορία έχει δείξει πως οι ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αργά ή γρήγορα συλλαμβάνονται και δικάζονται.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ η μόνη κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή στηρίζει πολιτικά τον Νικολάς Μαδούρο είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον Μαδούρο να επισκεφθεί τη χώρα μας, λέγοντας του μάλιστα πως η επίσκεψη του θα «αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη για την Ελλάδα».

ΜΟΛΙΣ πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες, (είναι εκείνος που απέλυσε τις 3 γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας που είχε αποπειραθεί να βιάσει ο προηγούμενος πρέσβης) για να συζητήσουν «διεύρυνση της συνεργασίας και σε νέους τομείς».

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ πάντως, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos πλήρωσε πρόσφατα στην κάλπη τις πολύ στενές πολιτικές αλλά και οικονομικές σχέσεις με το καθεστώς της Βενεζουέλας.

Ο μαύρος Δεκέμβρης για τη Βενεζουέλα αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο χωρίς γιορτινό τραπέζι, αλλά χωρίς ούτε τα αναγκαία για την επιβίωση τους. Το χειρότερο όμως ίσως είναι ότι το 2017 έρχεται για τη Βενεζουέλα με τους χειρότερους οιωνούς για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο έχει καταπατήσει βάναυσα τα τελευταία 3 χρόνια και οι ελάχιστοι πολιτικοί του σύμμαχοι στην Ευρώπη εξακολουθούν να καλύπτουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ