Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» - iefimerida.gr

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ της Τουρκίας
Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» της Τουρκίας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα ανέπτυξε σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κάνοντας λόγο για γεωτρήσεις και έρευνες στα όρια της «Γαλάζια Πατρίδας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο Ντονμέζ εξήγησε πως η Τουρκία δαπάνησε πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς τη συμβολή πολυεθνικών εταιρειών. Γεωτρήσεις που γίνονται τόσο στα όρια της τουρκικής ΑΟΖ, όπως εξήγησε, όσο όμως και στα θαλάσσια ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις έρχονται λίγες μέρες μετά από εκείνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, πως η χώρα του σκίζει τους χάρτες και θέτει τα δικά της... στάνταρ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης του «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας» σημείωσε στη συνέχεια, παρουσιάζοντας τα όρια που, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία έχει δικαιοδοσία να πραγματοποιεί έρευνες.

Ο όρος Γαλάζια Πατρίδα αποτυπώνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές. Φωτογραφία του Ερντογάν πριν από έναν χρόνο, έδειχνε χάρτη, στον οποίο η Τουρκία αξιώνει πως στα όρια αυτής της δικαιοδοσίας βρίσκεται σχεδόν το μισό Αιγαίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον χάρτη και περιοχές της Κύπρου, στην τουρκοκυπριακή πλευρά

«Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου» σημειώνει.

Όπως αποκαλύπτει σε μια εκτενή συζήτηση ο Ντονμέζ, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει 6 αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που, όπως υποστηρίζει έχει παραχωρήσει στη χώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά, όσο και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Είμαστε στη δεύτερη φάση, δηλαδή των αναγνωριστικών γεωτρήσεων και των ερευνών» σημειώνει επιπλέον ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Τι είπε για το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης

Ο Ντονμέζ όμως μίλησε και για το τουρκολιβικό μνημόνιο, με το οποίο η Τουρκία αξιώνει δικαιώματα σε μια ευρεία περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το οποίο αμφισβητούν με βάση το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, αλλά και το Ισραήλ. Ενάντια στις αξιώσεις της Τουρκίας έχει ταχθεί με δηλώσεις της το τελευταίο διάστημα και η Γαλλία.

Ο Τούρκος υπουργός εξήγησε πως η Τουρκία είχε ιδιαίτερα στενή συνεργασία με τη Λιβύη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και πριν την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Bloomberg, η Τουρκία διέθετε την σημαντικότερη ίσως παρουσία στον τομέα των κατασκευών στην αφρικανική χώρα πριν τον εμφύλιο. Επιπλέον, στόχος του Ερντογάν φαίνεται πως είναι να αναλάβει την διακίνηση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης, μέσω τουρκικών τάνκερ σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο» σημείωσε για το θέμα ο Ντονμέζ. «Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα» σχολιάζει ωστόσο ο υπουργός της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ