Greek House Davos 2024- Σδούκου: Ενεργειακός κόμβος και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας η Ελλάδα - iefimerida.gr

Greek House Davos 2024- Σδούκου: Ενεργειακός κόμβος και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας η Ελλάδα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου
Η Αλεξάνδρα Σδούκου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Άνοιξε σήμερα το «Greek House Davos», ο ελληνικός οίκος στο Νταβός, για την προώθηση της Ελλάδας στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Το «Greek House Davos» διεξάγεται παράλληλα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και την αρχή έκανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κα Αλέξάνδρα Σδούκου, η οποία επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση

Καθώς η Ευρώπη και ο κόσμος κινούνται με γοργούς ρυθμούς προς την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, εμπειρογνώμονες και σημαντικοί φορείς χάραξης πολιτικής εμβαθύνουν στην κομβική θέση της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου, καθώς και στον κρίσιμο ρόλο που αναλαμβάνει η Ανατολική Μεσόγειος για τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Αγοράς με καθαρή ενέργεια.

Από την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως τις στρατηγικές συνεργασίες, η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται στο επίκεντρο της ανάγκης για έγκαιρη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, ενώ παράλληλα πλοηγείται στις σύνθετες γεωπολιτικές προκλήσεις, μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών πολιτικής που ενσωματώνουν τις τεχνολογικές εξελίξεις για την επίτευξη μιας κοινής περιφερειακής ανάπτυξης.

Κόμβος καθαρής ενέργειας

Σε αυτό το πλαίσιο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κα Αλέξάνδρα Σδούκου, συμμετείχε σε συζήτηση με τον συντονιστή Jim Harris στο Greek House Davos 2024 τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειές της να γίνει κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας προς τις χώρες της περιοχής και την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Κύριος στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα το κέντρο μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη», δήλωσε η κα Σδούκου. «Για να το πετύχουμε αυτό, υλοποιούμε μια σειρά από έργα, όπως η διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και με την Αίγυπτο», πρόσθεσε.

«Ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία την άνοιξη», σημείωσε η υφυπουργός. «Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουμε και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος θα λειτουργήσει το 2025, ενώ θα αναβαθμίσουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Επενδύσεις σε ΑΠΕ

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, η κα Σδούκου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις πιο ελκυστικές χώρες στον συγκεκριμένο κλάδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο από τη χωρητικότητα του συστήματος», ανέφερε. «Ήδη η ισχύς των ΑΠΕ διπλασιάστηκε την προηγούμενη διετία και θα διπλασιαστεί εκ νέου ως το 2030 φθάνοντας στα 23 γιγαβάτ», πρόσθεσε.

Για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η κα Σδούκου επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Επιπλέον, η υφυπουργός σημείωσε την δυνατότητα της Ελλάδας να ηγηθεί της μεταφοράς τεχνογνωσίας και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, καθώς αυτή την στιγμή η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ της χώρας είναι μεγαλύτερη από ότι όλων των γειτονικών κρατών μαζί.

Τα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται, καθώς και η ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος της περιοχής, τόνισε η κα Σδούκου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ