Ρέγκλινγκ: «Το Grexit θα μείωνε κατά επιπλέον 25% το εισόδημα των Ελλήνων -Το τίμημα θα ήταν υπερβολικά μεγάλο» - iefimerida.gr

Ρέγκλινγκ: «Το Grexit θα μείωνε κατά επιπλέον 25% το εισόδημα των Ελλήνων -Το τίμημα θα ήταν υπερβολικά μεγάλο»

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Στις μεγάλες συνέπειες που θα είχε για τους Έλληνες το Grexit αναφέρθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ / Φωτογραφία: AP Photo/Valentina Petrova
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη σε εφημερίδα της Γερμανίας έδωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι το Grexit θα μείωνε κατά επιπλέον 25% το εισόδημα των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στη «Süddeutsche Zeitung», ο άνθρωπος που ηγείται του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφέρθηκε στην περίοδο που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην αποπομπή της από το ευρώ. Μάλιστα, εξήγησε και ποιος ήταν ο λόγος διαφωνίας του με τον τότε υπουργό Οικονομικών της χώρας του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, «θεώρησα ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό», σε μια τέτοια περίπτωση, και εξήγησε πως θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων στη χώρα μας για ένα επιπλέον 25%, «το οποίο θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα».

Η συνέντευξη στη «Süddeutsche Zeitung» δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση χθες, 7 Φεβρουαρίου, από το ξεκίνημα της ιστορίας του ευρώ με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τίτλος της, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ήταν «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

Η γερμανική εφημερίδα σημείωσε ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ «αρχικά συνέταξε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης τους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το 2004 κινήθηκε νομικά κατά της Γερμανίας για λογαριασμό της Κομισιόν, όταν το Βερολίνο παραβίασε τους κανόνες. Και τώρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θέλει να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επιτρέποντας εξαιρέσεις, ανεβάζοντας το όριο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από το 60% στο 100% και δημιουργώντας μόνιμο ταμείο για χώρες σε κρίση. Προτάσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν έντονες συζητήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν θα ήθελε να υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πλαφόν του χρέους ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα».

Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να παρακάμψει την κορύφωση της ευρωκρίσης με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Στο ερώτημα γιατί ο κ. Ρέγκλινγκ διαφώνησε με τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε: «Ουδέποτε διαφωνήσαμε διά ζώσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε, «σέβομαι τα επιχειρήματά του. Ήθελε να ασκήσει πιέσεις στις χώρες της ευρωζώνης έτσι ώστε να σέβονται τους κανόνες. Θεώρησα ωστόσο ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ήδη, λόγω της κρίσης, το εισόδημά τους είχε μειωθεί 25%. Στο μεγαλύτερό της μέρος η προσαρμογή αυτή ήταν απαραίτητη για να αμβλυνθούν ανισότητες. Υπήρχαν όμως υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων στην Ελλάδα για ένα επιπλέον 25%, το οποίο θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού, ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ