Πετραλιάς για Προϋπολογισμό: Ενισχύει εισοδήματα, αυξάνει την κοινωνική συνοχή, μειώνει τις ανισότητες - iefimerida.gr

Πετραλιάς για Προϋπολογισμό: Ενισχύει εισοδήματα, αυξάνει την κοινωνική συνοχή, μειώνει τις ανισότητες

Αθανάσιος Πετραλιάς στη βουλη
Αθανάσιος Πετραλιάς / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο προϋπολογισμός είναι από τους ποιο αξιόπιστους της ΕΕ» τόνισε μεταξύ άλλων ο
υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

«Η Κυβέρνηση αποδεικνύει και στην πράξη ότι εφαρμόζει μια πολιτική συνέχεια και συνέπειας. Ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, την κοινωνική συνοχή, μειώνει τις ανισότητες, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, διανέμει δίκαια τον πλούτο για μια ισχυρή Ελλάδα που πρωταγωνιστεί», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλήρης ευθυγράμμιση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας

Ο υφυπουργός, υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2024 είναι από απόλυτα ευθυγραμμισμένος με του στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε πριν τις εκλογές του Απριλίου του 2023» και «δείχνει την προσήλωσή μας στην δημοσιονομική σταθερότητας που αποτελεί εθνικό κεκτημένο και όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε».

Ο κ. Πετραλιάς επισήμανε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού «έχουν πιστοποιηθεί και από το Eurogroup και από την ανάλυση της Κομισιόν τον Νοέμβριο».

Ο κ. Πετραλιάς ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από 13 χρόνια που το αξιόχρεο της χώρας έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα» σημειώνοντας πως αυτό «είναι ένα επίτευγμα της συλλογικής προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της αποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών» που σημαίνει «φθηνότερη πρόσβαση του δημοσίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις αγορές ομολόγων από τις υφιστάμενές και σε νέες αγορές πολλών χωρών, αύξηση επενδύσεων και εισοδήματος στα νοικοκυριά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη θέση»

«Η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη θέση και αυτό αποτελεί μια παραδοχή και επιβράβευση των επιλογών της Κυβέρνησης αλλά και των επιλογών των πολιτών» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε « πως η Ελλάδα δεν είναι ο ουραγός της Ευρώπης, αλλά πρωτοπόρος».

Ο κ. Πετραλιάς αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη μεγέθυνσης της οικονομίας είπε πως πλέον « έχουμε το τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ καθώς το 2021 καλύψαμε τις απώλειες της πανδημίας με ανάπτυξη 8,4% , το 2022 πετύχαμε ανάπτυξη 5,6% έναντι 3,4 του μέσου όρου της ευρωζώνης και το 2023 εκτιμάται ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2,4% έναντι 0,6% του μέσου όρου της ευρωζώνης, δηλαδή τετραπλάσια».

Το 2024 εκτιμάται ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ύψους 222, 8 δισ. Ευρώ για φέτος και 233, 8 δισ. Ευρώ για το 2024, υψηλότερο περίπου κατά 30% ή κατά 50 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Πετραλιάς είπε ότι «ενώ μέχρι το 2019 μειωνόντουσαν συνεχώς, φέτος αναμένεται να ανέλθουν σε 31,7 δισ. Ευρώ και το 2024 σε 37,4 δισ. Ευρώ, αυξημένες κατά 90% σε σχέση με το 2019 .Οι Επενδυτικοί πόροι του ΠΔΕ που μετά βίας προσέγγιζαν τα 6 δισ. Ευρώ έως το 2019, αναμένεται το 2024 να ανέλθουν σε 12,2 δισ. Ευρώ, δηλαδή διπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να ανέλθουν σε 77,5 δισ. Ευρώ»

Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να ανέλθουν σε 77,5 δισ. Ευρώ εφέτος - αυξημένες κατά 10 δισ. Ευρώ σε σχέση με το 2019- με ποσοστό αύξησης 7,5% εφέτος. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται τον Οκτώβριο σε μονοψήφιο ποσοστό 9,6% κάτι που έχουμε να παρατηρήσουμε από το 2009 πριν την δημοσιονομική κρίση.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί στα 189,5 δισ. Ευρώ τον Οκτώβριο του 2023 έναντι 139,7 δισ. Ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, δηλαδή κατά 50 δισ. Ευρώ σε τέσσερα χρόνια» και όλα αυτά είπε ο κ. Πετραλιάς με την σχέση χρέους - ΑΕΠ να ανέρχεται εφέτος σε 160,3% (20% χαμηλότερα από το 2019 παρά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση) και με στόχο να μειωθεί σε 152,3% το 2024 και κάτω από 140% του ΑΕΠ έως το 2026.

Ο υφυπουργός, είπε ότι «τα επιτεύγματα αυτά έγιναν ενισχύοντας παράλληλα τα χαμηλότερα και πιο αδύναμα εισοδήματα αλλά και την μεσαία τάξη, με μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών αλλά και αυξήσεις αμοιβών» και απαρίθμησε τις παροχές που έχουν εξαγγελθεί ή και προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2024.

Σχολιάζοντας τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και τα εισοδήματα των νοικοκυριών κάλεσε να βλέπουμε τι γίνεται διεθνώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, είπε ο κ. Πετραλιάς «έχουμε ετήσιο πληθωρισμό 4,1% έναντι όμως 5,6% του μέσου όρου της ευρωζώνης και 6,5 της ΕΕ. Εκτίμησε ότι το 2024 θα υπάρξει αποκλιμάκωση 2,6% έναντι 3,2% της ευρωζώνης και 3,5% της ΕΕ» και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα για που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης που το 2023 ανήλθαν σε 2,6 δισ. Ευρώ και το 2024 θα συνεχιστούν.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είπε ο υφυπουργός «θέλουμε σε λίγα χρόνια να είναι μια έννοια αναχρονιστική» και αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό. Αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών για την υγεία, παιδεία αλλά και την συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ο κ. Πετραλιάς, επισήμανε ότι είμαστε μια από τις λίγες χώρες που στον προϋπολογισμό του 2024 έχουμε προβλέψεις για μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Επίσης ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και η περιβαλλοντική διάσταση όλων των προγραμμάτων των υπουργείων και της αποτελεσματικότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ