Γ. Μανιάτης: Θα δούμε εξωπραγματικές τιμές στην ενέργεια, έστω και με άτυπο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο - iefimerida.gr

Γ. Μανιάτης: Θα δούμε εξωπραγματικές τιμές στην ενέργεια, έστω και με άτυπο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο

Ο Γιάννης Μανιάτης
Ο Γιάννης Μανιάτης.Φωτογραφία:Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πώς αυτές αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου, μίλησε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Έχουμε ένα τοπίο το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Απλά όλοι μας ευχόμαστε να μην έχουμε μια γενικευμένη γεωπολιτική αναστάτωση και μια σύρραξη, η οποία θα ανατρέψει οτιδήποτε ξέραμε μέχρι τώρα, όχι μόνο στο χώρο της ενέργειας αλλά και σε πολύ ευρύτερα ζητήματα” τόνισε ο κ. Μανιάτης και έκανε τρεις σημαντικές παρατηρήσεις:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις παρατηρήσεις του κ Μανιάτη

“Πρώτον, σε σχέση με την Τουρκία και την συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερντογάν όχι μόνο δεν καταδίκασε την τρομοκρατική, εγκληματική, απάνθρωπη εισβολή της Χαμάς, αλλά αντίθετα είπε ότι ουσιαστικά φταίνε οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Αυτό στα ενεργειακά σημαίνει ότι το σχέδιό του για να περάσει το αέριο του Ισραήλ μέσω Τουρκίας με δικό του αγωγό έχει τελειώσει. Δεν χρειάζεται καμία συζήτηση. Νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε πια. Η συμπεριφορά αυτή είναι η ταφόπλακα γι αυτό το όνειρο του προέδρου Ερντογάν.

“Δεύτερη παρατήρηση: Το Ισραήλ έτσι κι αλλιώς, παρά το γεγονός ότι υπέστη αυτή την τρομακτική ήττα, οι μυστικές του δυνάμεις και ο στρατός του, συνεχίζει να είναι μια υπερδύναμη της ευρύτερης περιοχής. Με το Ισραήλ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι από το 2011 έχουμε μια στρατηγική συνεργασία σε πολλά επίπεδα. Είχα την δυνατότητα να είμαι ένας από αυτούς που βοήθησαν στο ενεργειακό κομμάτι να διαμορφωθεί αυτή η συνεργασία όχι μόνο με τον αγωγό τον EastMed, αλλά και με το καλώδιο το ηλεκτρικό που θα μεταφέρει ηλεκτρισμό από Ισραήλ προς Κύπρο και Ελλάδα. Και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ορθότατα η Ελλάδα στέκεται στο πλάι του Ισραήλ.

Τρίτη παρατήρηση: Το τοπίο θα αλλάξει εάν υπάρξει έστω και άτυπο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή διοχετεύεται προς την Κίνα και σε άλλες περιοχές που δεν ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρα τροφοδοτείται εμμέσως η παγκόσμια αγορά, τότε θα δούμε εξωπραγματικές τιμές πετρελαίου και βεβαίως φυσικού αερίου“.

«Σκηνικό που θα επηρεάσει σε υψηλότατο βαθμό την παγκόσμια οικονομία»

Όπως σημειώνει ο κ. Μανιάτης, όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώνει πράγματα τα οποία θα επηρεάσουν σε υψηλότατο βαθμό την παγκόσμια οικονομία, μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση. “Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η πατρίδα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εμπόλεμες ζώνες: βόρεια την Ουκρανία και νότια υταό που εξελίσσεται. Σ κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς εμείς θα συμπεριφερθούμε και ως χώρα που έχει πολύ στενές στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ως κράτος εταίρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης“.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά εξαρτημένη χώρα από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν έχουμε ούτε σταγόνα δικό μας πετρέλαιο και ούτε ένα κυβικό δικό μας φυσικό αέριο. Είμαστε γύρω στο 74-75% εξαρτημένοι σε όλα τα ενεργειακά. Συνήθως κάθε χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου πληρώνουμε γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2022, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου πληρώσαμε 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα για τις αγορές των υδρογονανθράκων, τότε θα βρεθούμε για άλλη μια φορά να πληρώνουμε βαρύ τίμημα, δηλαδή να πληρώνει ο πολίτης. Γιατί όλα αυτά ο φορολογούμενος πολίτης τα πληρώνει” πρόσθεσε.

«Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε τέσσερις με πέντε εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου»

Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η χώρα μας από το 2015 κοιμάται. “Είναι θλιβερό αυτό που λέω. Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε τέσσερις με πέντε εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου και όχι μόνο να έχουμε μία επαρκή ενεργειακή αυτονομία, αλλά και να τροφοδοτούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες. Μακάρι. Αλλά ξέρετε, από το να το λέμε μέχρι στην πραγματικότητα να γίνει, θέλει μεγάλη απόσταση και θέλει και διαρκή πολιτική ενίσχυση. Και δεν αφορά μόνον την κυβέρνηση. Αφορά όλο το πολιτικό σύστημα. Γιατί έχω πει πολλές φορές ότι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν βάλει υπογραφές για να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα μας“.

Ο κ. Μανιάτης συνέστησε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να έχουμε ως μείζονα προτεραιότητα το συμφέρον της πατρίδας και να ξεκαθαρίσουμε ότι το μέλλον του πλανήτη ασφαλώς είναι τα πράσινα.

Πηγή: EΡΤ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ