Πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο έως 15% -Τι προβλέπει ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών - iefimerida.gr

Πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο έως 15% -Τι προβλέπει ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών

doy
Πώς θα γίνει η ρύθμιση των 120 δόσεων -Τα μέτρα για συνταξιούχους, αγρότες, επιχειρήσεις, φορολογούμενους / Φωτογραφία αρχείου: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, μέσω του νομοσχεδίου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις ερχόμενες ώρες, προβλέπεται δέσμη κινήτρων ως ανταμοιβή των υπαλλήλων στον Δημόσιο Τομέα για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων. Το πριμ αυτό «δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15%», όπως αναφέρεται σχετικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται σχετικά και στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιείται έργο του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας νέας διαδικασίας, ενός συστήματος κινήτρων-αμοιβών για δημόσιους φορείς και δημοσίους υπαλλήλους.

Στην κατεύθυνση αυτή, με τις εν λόγω διατάξεις καθιερώνεται ένα σύστημα κινήτρων σε πιλοτική βάση ως ανταμοιβή των υπαλλήλων για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων, σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες.

Οι τρεις στρατηγικοί πυλώνες του νομοσχεδίου για το Δημόσιο:

  • α) Ετήσια Σχέδια Δράσης Υπουργείων,
  • β) Έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και
  • γ) Υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων.

Πεδίο Εφαρμογής

  • α) Δημόσιοι υπάλληλοι που σχετίζονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων των Ετησίων Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων
  • β) 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση Έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ή/και έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων
  • γ) Δημόσιοι υπάλληλοι των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων (ΓΔΟΥ) καθώς και συγκεκριμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Βασικά σημεία διαδικασίας

- Προσδιορισμός στόχων:

  • Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων: Προσδιορισμός συγκεκριμένων, ποσοτικών στόχων από το Υπουργικό Συμβούλιο
  • Έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων: Προσδιορισμός κριτηρίων και συστήματος στοχοθεσία με ΚΥΑ Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού
  • Υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων: Προσδιορισμός ποσοτικών στόχων από τον Υπουργό Οικονομικών

- Με απόφαση Προϊσταμένου Διεύθυνσης καθορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των τιθέμενων στόχων και έργων, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον ανταμοιβή.

Οικονομική Ανταμοιβή

α) 20.000.000 ευρώ (Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων)

β) 10.000.000 ευρώ (Έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων)

γ) 5.000.000 ευρώ (Υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδιωκόμενοι Στόχοι

  • Η επιτάχυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων των Ετησίων Σχεδίων Δράσης, των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των συγχρηματοδοτούμενων έργων και των δημοσιονομικών στόχων
  • Η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων
  • Η προώθηση του έργου των οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες με αυτό τον τρόπο καθίστανται ελκυστικότερες
  • Η θέσπιση κινήτρων μέσω της αναγνώρισης της συμβολής των υπαλλήλωνΗ ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των υπαλλήλων
  • Η αποτροπή της αποδυνάμωσης των οικονομικών υπηρεσιών λόγω μετακίνησης (αποσπάσεων ή μετατάξεων) των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές
  • Η αποτροπή του φαινόμενου του εξισωτισμού

Αναλυτικά:

Άρθρο 1: Στην εν λόγω διάταξη περιγράφονται κρίσιμες παράμετροι θεσμικής ενδυνάμωσης της διαδικασίας κατάρτισης, έγκρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης επικαιροποίησης και ανασχεδιασμού του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (εφεξής Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.). Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (εφεξής ΕΑΔ), ως η Ανεξάρτητη Αρχή με σκοπό α) την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στη δράση των κυβερνητικών οργάνων, διοικητικών αρχών, κρατικών φορέων και δημόσιων οργανισμών και β) την πρόληψη, αποτροπή, εντοπισμό και αντιμετώπιση των φαινομένων και πράξεων απάτης και διαφθοράς στη δράση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα εκπόνησης, παρακολούθησης, αξιολόγησης και ανασχεδιασμού του Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. σύμφωνα με το άρθρο 83, παρ.2, περ. γ του Ν.4622/2019 (Α΄ 133).

Άρθρο 3: Με τις διατάξεις του προτεινόμενου άρθρου προβλέπεται η εφαρμογή ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων το οποίο θα συνδέεται με το εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης των Υπουργείων βάσει ποσοτικών στόχων που αντιστοιχίζονται με συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης.

Άρθρο 4: Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η εφαρμογή ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής ειδικά για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ή αποτελούν μέλη συλλογικών οργάνων που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ή/και στην υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Άρθρο 5: Με την εν λόγω διάταξη και σε λογική ακολουθία με τα δύο προηγούμενα άρθρα, προβλέπεται ειδικά για τους υπαλλήλους των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων, καθώς και συγκεκριμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών η καταβολή Κίνητρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), με βάση την επίτευξη ορισμένων ποσοτικών στόχων που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για κάθε υπηρεσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ