Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ σκέφτονται να προχωρήσουν μόνες τους -Τι θα σημάνει για τις αγορές - iefimerida.gr

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ σκέφτονται να προχωρήσουν μόνες τους -Τι θα σημάνει για τις αγορές

Πετρελαιοπηγή
Πετρελαιοπηγή / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των συμμάχων στην Ευρώπη εξετάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν το ενδεχόμενο να θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος οποιασδήποτε κίνησης να είναι ακόμα ρευστά. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν έρθει σε στενή επαφή με τους συμμάχους σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση, ενώ παράλληλα εργάζονται για να προετοιμαστούν για τις εγχώριες επιπτώσεις, ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα 139 δολάρια το βαρέλι στην Ασία, όταν άνοιξαν οι αγορές σήμερα, μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει πιθανό εμπάργκο του ρωσικού αργού, ενισχύοντας τους φόβους για την προσφορά σε μια ήδη ασταθή αγορά. Το αργό πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε έως και 18% πριν από την αποτίμηση των κερδών, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν λόγω της προοπτικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συζητούσαν την περασμένη εβδομάδα με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο εμπάργκο να επηρεάσει τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας, την ώρα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές στην Ουάσιγκτον αγωνίζονται να προωθήσουν νομοσχέδια που απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου για να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία. Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, σε σημείωμα προς τους βουλευτές την Κυριακή, είπε ότι η Βουλή «διερευνά ισχυρή νομοθεσία» που θα απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων μεταξύ άλλων μέτρων για την απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία. Η πίεση για δράση εντάθηκε μετά την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στα μέλη του Κογκρέσου το Σάββατο να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Μπλίνκεν: ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους συζητούν μια πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου για να κλιμακώσουν την οικονομική πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν, ο οποίος είχε συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το Σάββατο, είπε ότι εάν επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να διασφαλιστούν οι προμήθειες πετρελαίου. «Βρισκόμαστε τώρα σε πολύ ενεργές συζητήσεις με τους Eυρωπαίους εταίρους μας για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες μας, ενώ, φυσικά, διατηρούμε ταυτόχρονα μια σταθερή παγκόσμια προσφορά πετρελαίου», είπε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσε πέρυσι περίπου το 3% όλων των φορτίων αργού που έφθασαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών . Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από τις ΗΠΑ το 2022 μειώθηκαν στον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler. Περιλαμβανομένων και άλλων προϊόντων πετρελαίου - όπως το ημιτελές μαζούτ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ -, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 8% των εισαγωγών πετρελαίου το 2021, αν και αυτές οι αποστολές φορτίων παρουσίασαν επίσης χαμηλότερη τάση τους τελευταίους μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στροφή των ΗΠΑ σε Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα για πετρέλαιο

Σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν συζητούν μια πιθανή επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων και να πείσουν το Βασίλειο να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου, αναφέρει ο Axios.

Τα νέα έρχονται επίσης εν μέσω δημοσιεύσεων από τους New York Times ότι αξιωματούχοι του Μπάιντεν ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο για να συναντηθούν με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο για προμήθειες πετρελαίου που θα αντικαταστήσουν το ρωσικό. Εκπρόσωπος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε, πάντως, στο Axios: «Δεν έχουμε κανένα διεθνές ταξίδι να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή και πολλά από αυτά είναι πρόωρες εικασίες».

Διστακτική η ΕΕ βραχυπρόθεσμα

Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας έχουν ως επί το πλείστον γλιτώσει από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, άφησε να εννοηθεί δυσκολία μείωσης της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα.

«Απλώς συζητάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια στρατηγική προσέγγιση, ένα σχέδιο, πώς να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πώς να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό», είπε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN την Κυριακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόε Μάντσιν, μέλος δικομματικής ομάδας στο Κογκρέσο, που υποστηρίζει νομοσχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πρότεινε να κάνουν μόνες τους το βήμα αυτό οι ΗΠΑ. «Βασικά είναι ανόητο από μέρους μας να συνεχίζουμε να αγοράζουμε προϊόντα και να δίνουμε κέρδη και χρήματα στον Πούτιν για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ουκρανικού λαού», είπε ο Μάντσιν στο NBC, κάνοντας λόγο για «αναξιοποίητους», όπως είπε, πόρους στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ. «Γιατί λοιπόν να μην ηγούμαστε; Γιατί να μην δείξουμε την αποφασιστικότητά μας;»

Τι θα σημάνει ένα εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου για τις αγορές;

Αν όμως προχωρήσουν οι ΗΠΑ μόνες τους ή σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους συμμάχους τους σε μια τέτοια κίνηση, τι θα σημάνει για τις αγορές;

Περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα - αργού που αποστέλλεται με αγωγούς αλλά και θαλάσσια φορτία -, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από νέες κυρώσεις, δήλωσε στο Bloomberg ο Ντάνιελ Χάινς, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd. «Ενδεχομένως ήδη βλέπουμε τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των κυρώσεων, και έτσι αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μερικό τράνταγμα», είπε. Δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο το ενεργειακό συγκρότημα, η Ευρώπη δεν έχει πολλές επιλογές και είναι πιθανό να πληρώσει πολύ περισσότερα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα βραχυπρόθεσμα, είπε ο Χάινς.

«Με την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, της αβεβαιότητας και του άγχους, θα ήταν αρκετά δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια πού θα κορυφωθεί αυτό το ράλι», λέει ο Τζον Ντρίσκολ, , ιδρυτής της JTD Energy Services στη Σιγκαπούρη. «Στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009, το πετρέλαιο έφτασε στα 150 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο του 2008», σημειώνει. «Ωστόσο, αυτή η άνοδος οφείλεται στην προσφορά και μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές πέρα ​​από αυτό το επίπεδο πριν σταθεροποιηθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το χειρότερο χάος των τελευταίων δεκαετιών»

Ένα εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές θα μπορούσε να ωθήσει τις αγορές ενέργειας στο χειρότερο χάος της ζωής μας, υπογραμμίζει η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Τίποτα δεν έχει εκτιμηθεί πλήρως, γιατί όλα τα στοιχήματα έχουν πέσει έξω σε αυτόν τον πόλεμο», λέει. Είναι δύσκολο να δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνεί σε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ακόμη και αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αυτό, καθώς η Ευρώπη θα μείνει με «σβησμένα τα φώτα» εάν απαντήσει η Μόσχα ανταπαντήσει, λέει.

Η βασική υπόθεση της Citigroup Inc είναι μια πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και η απελευθέρωση αποθεμάτων 60 εκατομμυρίων βαρελιών. Ένα σενάριό της βλέπει τη ρωσική παραγωγή να μειώνεται κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2022, με ΗΠΑ και άλλες χώρες να επιστρατεύουν αποθέματα περίπου 120 εκατομμυρίων βαρελιών. Στο πιο ζοφερό σενάριο της Citi, η Μόσχα θα στέλνει το αργό της μόνο στην Κίνα και δεν θα υπάρξει απάντηση από τον ΟΠΕΚ+. Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας σημαίνει επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλαπλών κινδύνων διακοπής της τροφοδοσίας, όπως ζημιές σε αγωγούς και λιμάνια, υψηλότεροι ναύλοι δεξαμενόπλοιων, τριβές στις εξαγωγές και κυβερνοεπιθέσεις, λέει.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ